Dette synes jeg om: The Replacement av Brenna Yovanoff.

Mackie Doyle er ikke som andre 16 – åringer. Han tåler ikke blod, blir syk av jern, kan  ikke delta på farens gudstjenester og er sakte men sikkert i ferd med å visne bort i den menneskelige verdenen. For 16 år siden kom en mørk skikkelse inn på soverommet og stjal en baby, og la igjen en «bytting». Mackie Doyle er denne byttingen.

Når Mackie forstår at han er i ferd med å dø, samtidig som lillesøsteren til venninnen Tate forsvinner, har han ikke noe valg. Han må ta turen ned til tunnelene og hulene under byen der han egentlig kommer fra, til The House of Mayhem og beboerne der; den lille prinsessen The Morrigan og hennes levende døde jenter.

I The Replacement møter vi Mackie Doyle, en tenåring som prøver å være som alle andre, men som det tidlig blir gjort klart; det er han ikke. Han er en bytting, en underjordisk erstatning for et barn som blir stjålet av de underjordiske. Jeg synes det var både spennende og interessant å lese en roman som omhandlet dette. Og det er faktisk første gang jeg leser en slik bok, selv om temaet byttinger er tuftet på en universell myte, også norske.

Når det er sagt, så har Brenna Yovanoff skapt et originalt og spennende univers. De underjordiske og verdenen deres er levende skildret. Vesenene i The House of Mayhem ser grufulle og groteske ut med avkuttede struper, råtnende kroppsdeler og døde øyne, men samtidig ble i allefall jeg veldig sjarmert og betatt av dem. De stygge tingene blir beskrevet på en vakker måte, og de ønsker, med the Morrigan i spissen, å få innbyggerne i Gentry til å være glade. Jeg følte mer enn en gang at jeg tok del i en Tim Burton film ala Corps Bride! Den andre delen av underverdenen, The House of Misery, er beskrevet på en helt annen måte. I motsetning til Mayhem, der det er tunneler og oversvømte  huler, er det i Misery vakre og storslåtte saler. Og de som bor der ser mer ut som mennesker. De kan se vakre ut, men bak all staffasjen skjuler det seg noe sykt og ondt.

Men det er ikke bare livet blant de underjordiske som er fantastisk skildret i The Replacement! På overflaten har vi byen Gentry der Mackie lever sammen med familien sin og kompiser. Familien til Mackie vet hva Mackie er, og har hele livet hans forsøkt å bekytte ham og få ham til å gli best mulig inn i hverdagen. Allikevel takler de Mackies annerledeshet forskjellig – moren gjør alt riktig, men virker veldig distansert og kald (og det er en grunn til det!), mens faren er veldig opptatt av at ingen skal skjønne at sønnen er annerledes, og forteller gamle historier om byboernes grusomheter mot andre som har skilt seg ut. For det er ikke slik at innbyggerne i Gentry ikke har noe anelse om at det er en helt annen verden under dem. Nei, de vet veldig godt at det er noe der – men det gjør som de har gjort i mange år – later som om de ikke vet.

Den i familien som opptrer mest naturlig er storesøsteren Emma – hun elsker Mackie som en ekte bror og gjør alt hun kan for at han skal overleve. Det er både rørende og sterkt å lese om forholdet mellom dem – alle burde ha en søster som Emma! Et annet forhold som er veldig godt skildret er det mellom Mackie og bestekompisen Roswell. Han er, sammen med Emma, den som vil gjøre alt for Mackie. Mackie selv er en hovedperson som jeg likte veldig godt. Han er sympatisk, følsom og var, men samtidig tøff når det gjelder. Her kommer nok  en filmhenvisning; han minner om hovedpersonen i Donnie Darko 🙂

Som dere sikkert skjønner, så er The Replacement en roman jeg likte utrolig godt. Den er intressant, spennende, vakker og selve historien har godt driv. Når to av personene i tillegg kler seg ut som henholdsvis Donnie Darko og kaninen Frank fra en av mine favorittfilmer, og hovedpersonen selv spiller en vakker versjon av Leonard Cohens Hallelujah, ja da er jeg helt og holdent solgt! The Replacement av Brenna Yovanoff er en ny favoritt hos meg, og jeg anbefaler den på det aller, aller varmeste!

13 kommentarer om “Dette synes jeg om: The Replacement av Brenna Yovanoff.

 1. «Vesenene i The House of Mayhem ser grufulle og groteske ut med avkuttede struper, råtnende kroppsdeler og døde øyne, men samtidig ble i allefall jeg veldig sjarmert og betatt av dem.»

  Ha, ha, der minner du veldig om meg 🙂

  Jeg er stor fan av filmene til Tim Burton og også stor fan av den sære og fantastiske filmen Donnie Darko så dette høres definitivt ut som en bok for meg. Nå sikler jeg bare enda mer etter denne boka 🙂 Takk for den spennende omtalen! 🙂

 2. Rufsetusa: Ikke bruk CDON, bruk Bookdepository. De har de desidert billigste prisene. Der koster boken 91 kroner i hardback, Bestiller du på play.com koster en paperback omlag 35 NOK.

  Jeg bruker begge de to sidene fast (de har gratis frakt), eller så bestiller jeg for over 250 kroner på Amazon.co.uk eller Amazon.com. Begge har gratis frakt på ordre over 250 kroner, og det er ikke toll på bøker. Amazon sender til og med bøkene med hastepost når du bestiller mye. Jeg bestilte endel 14 mai, og fikk det på døra 18 mai 🙂 På Bookdepository lønner det seg å velge kursen i dollar, litt å spare der.

  • Takk for lure tips, jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er så flink til å lete opp priser på utenlandske nettbutikker, men jeg ser jo at det lønner seg 🙂 Så neste gang blir det fra en av disse jeg bestiller bøkene. Jeg kopierte kommentaren din inn på bloggen til Rufsa også 🙂

 3. Har kommentert på bloggen min også, men tenkte jeg kunne slenge inn en stor takk her også 🙂 Tusen takk. Jeg er lite flink med å undersøke priser på nettet selv så det er bra at noen tar seg tid til det. Så en stor takk til begge to som gjorde meg oppmerksom på dette 🙂

 4. PS: En ting som har slått meg angående etternavnet til forfatterne fra fantasy sjangeren. Og det er at de fleste har noen forferdelig vanskelige etternavn 😉

 5. Tilbaketråkk: Fire bøker jeg gleder meg til: « siljes skriblerier

 6. Tilbaketråkk: Boktema: Den beste boka jeg har lest i år – så langt. « siljes skriblerier

 7. Tilbaketråkk: Boktema: Denne boka gleder jeg meg til å lese i år! « siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s