Dette synes jeg om: By Midnight av Mia James (pluss en liten Joss Whedon – hyllest).

God bok + sommervær + balkong = lykke

April Dunne er ikke særlig fornøyd. Mot sin vilje må hun flytte fra Edingburgh til Highgate, London, og ikke nok med det; hun har også fått plass på den mystiske skolen Ravenwood der alle medelevene er kjempesmarte og/eller kjempepene og kjemperike!

Allerede første kvelden skjer det et blodig drap i nærheten av familien Dunnes nye hjem. Noen dager senere blir April vitne til noe merkelig på Highgate kirkegård – en skadet rev, mye blod og et par med skremmende og lysende øyne som stirrer på henne i mørket. Før hun får tenkt seg om kommer Gabriel, en mystisk og kjekk medelev, og redder henne fra noe hun ikke vet hva er. Dagen etter får alle på skolen vite at det har skjedd enda et drap – på kirkegården! Var April vitne til drapet? Har Gabriel noe med det å gjøre? Og hvem er egentlig Gabriel? Sammen med sin nye venninne, konspirasjonsteoretikeren Caro, begynner April å snuse rundt etter svar. Samtidig oppdager hun at faren jobber med en ny sak; myten om Highgate vampyren. Har dette noe med drapene å gjøre? Snart skjer det et tredje drap, og Aprils verden går under. Klarer hun å finne ut hvem som står bak drapene og hvilke hemmeligheter som skjuler seg på Ravenwood?

By Midnight er en veldig spennende roman som er dels kriminalroman, dels konspirasjonsthriller og dels vampyrhistorie. Dette er en kombinasjon som jeg liker veldig godt, og som jeg synes gjør denne boka ganske så annerledes enn mange andre vampyrbøker som har kommet de siste årene. Ekteparet Tasmina og John Perry, som sammen står bak pseudonymet Mia James, har laget en vampyrverden som minner meg veldig mye om Joss Whedon sitt univers i Buffy og Angel – hvilket er mange stjerner i boka for meg, jeg virkelig ELSKER Joss Whedon sin fantasi, Buffy og Angel :-). Her er det ingen vampyrer som funkler og stråler i sollyset, ei heller überhotte vampyrer ala TrueBlood (liker de også, altså ;-)).  Mia James sine vampyrer er vakre i menneskeham, men deres sanne ansikt er skremmende og demoniske  – de er rovdyr.

Første del av romanen er mer krim enn vampyr, men etterhvert får både vampyrene og konspirasjonene større plass. Det passer godt i forhold til utviklingen hos hovedpersonen April – vi som leser vet aldri noe særlig mer enn henne. Det eneste er at vi vet at det vil være noe med vampyrer, det står bak på boka, men hvordan vampyrtemaet vil vise seg, det vet vi ikke. Det synes jeg gjør lesingen ekstra spennende. Jeg merket at mens jeg leste, så ønsket jeg bare å få vite mer og mer, noe som selvfølgelig førte til at jeg nileste i periodene jeg faktisk hadde tid til å lese (travle tider…). Denne trangen etter å få vite alt, skapte enkelte ganger også noe frustrasjon hos denne leseren, spesielt når April er hos bokhandleren Mr Gill. Ofte sluttet kapitlene hos ham med at han satt seg ned og fortalte noe VIKTIG, men i steden for at neste kapittel forsatte der det forrige slapp, så skiftet fokuset helt. Det vil ikke si at det VIKTIGE ikke ble fortalt, men ikke med en gang – og jeg ser at det er et lurt knep for å holde spenningen oppe.

Etterhvert som vampyrtematikken får større og større plass, utfolder det seg en helt ny vampyrmytologi som minner en god del om mytologien rundt Buffy, samtidig som den er såpass annerledes og original at det blir en fryd å lese den neste boka i serien! For ja, det er en serie og den neste boka, Darkness Falls, er forventet i salg i september.

Jeg ser at jeg i denne omtalen har skrevet lite om hovedpersonene, men jeg har stor sans for April. Hun er en troverdig karakter, og jeg virkelig føler med henne i de ulike situasjonene hun havner i. Jeg ser frem til å følge utviklingen videre. Favorittkarakteren min er allikevel venninnen Caro, konspirasjonsteoretiker og rebell på Ravenwood, et morsomt bekjentskap som jeg gleder meg til å stifte mer kjennskap til i den neste boka. Det samme gjelder for historielæreren Miss Holden og mr Gill. Jeg vil gjerne ha en mr Gill og bokbutikken hans i nærheten av huset mitt!

By Midnight er en veldig spennende roman som jeg vil anbefale til alle som liker vampyrbøker og krim, og selvfølgelig til dere som synes Joss Whedon er genial 😀

En liten kuriositet: The Highgate vampire, som står sentralt i romanen, er faktisk en virkelig legende – ikke noe som forfatterne har funnet på. Les mer her.

9 kommentarer om “Dette synes jeg om: By Midnight av Mia James (pluss en liten Joss Whedon – hyllest).

 1. *Sikle, sikle*

  Det er alt jeg har å si 🙂 Stor fan av Buffy og bøker basert på legender fra virkeligheten. Høres ut som dette er noe for meg 🙂

  Husker da jeg gikk på ungdomskolen så gledet jeg meg til hver lørdagskveld for da var det Buffy!!

 2. Jeg hadde en venninne som kjøpte alle Buffy-sesongene på VHS (nå følte jeg meg gammel) da jeg gikk på ungdomsskolen. Da benket vi oss til med godteri og kaker og kos – og hadde Buffy-marathon.

  Må si jeg ikke har vært særlig begeistret for vampyrene som har figurert i YA-bøkene de siste årene. Nå har jeg ikke lest så veldig mye av det, men når vampyrer glitrer og er vakre/sexy/deilige/uimotståelig og forelska, så er det noe som skurrer for meg. Jeg liker vampyrer som livsfarlige rovdyr som ikke tåler sollys – og da høres vel denne boka ut som et greit alternativ som meg. Spennende at den tar i bruk en myte fra virkeligheten. 🙂

  • He he 🙂 Jeg hadde i min tid også alle Buffy sesongene på VHS! Nå er de byttet ut med DVDene i stedet, og blir fortsatt sett med ujevne mellomrom. Synes Joss Whedon har skapt et fantastisk univers med Buffy og Angel.

   Jeg likte aldri Twillight – vampyrene, men TrueBlood – vampyrene liker jeg godt – de er tross alt rovdyr innerst inne. Men jeg er enig med deg at YA – vampyrene de siste årene er blitt litt for glorifiserte 😉

 3. Enig. Jeg leste første boka av Twilight og ble kjempeskuffa. Bløte og forelska vampyrer som sagt glitrer i sola…eh…når skjedde det? Derfor tok det litt tid før jeg bevgde meg i det paranormale universet i YA bøkene. Ikke alle er like ille heldigvis. Kommer aldri til å bli fan av Twilight. Der går grensa.

  • Og godt er det 😉 Jeg har faktisk lest nesten hele Twilight – sagaen….. da jeg kun hadde få sider (ca 50) av Breaking Dawn, bare ga jeg opp…. Tåpelige og sutrete vampyrer og for et språk! Ikke noe for meg 🙂

 4. Vurderer faktisk å lese hele Twilight jeg også selv om jeg ikke likte den første (liker ikke å avbryte serier), men må nok lese noen andre bøker først 🙂

 5. Jeg liker de fleste vampyrer jeg da, sexy og glitrende eller blodtørstige rovdyr, spiller ingen rolle så lenge historien fenger 😀

  Tusen takk for fin, fin anmeldelse. Jeg har vært litt nysgjerrig på boken så langt men liksom ikke noe mer enn det. Nå havner den på ønskelisten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s