De bøkene som gjorde størst inntrykk på meg i 2011.

Siden 2012 nærmer seg med stormskritt, så synes jeg det er på sin plass med en liten oppsummering. 2011 vil for meg stå for det året da jeg virkelig fikk utforsket, for meg, nye sjangre som YA – fantasy, steampunk, urban fantasy og dystopia, og jeg må si at jeg har kost meg! Listen over de ti beste bøkene dette året vil naturlig nok være sterkt preget av disse sjangerne.

 • Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor. Denne YA – fantasy – romanen leste jeg ganske sent i høst, og jeg var snar med å erklære ekte og sann bokkjærlighet opphøyd i 3! Fantastisk historie, fantastiske karakterer og fantastisk godt skrevet!
 • Fever – serien av Karen Marie Moning. Dette er kanskje litt juks siden det ikke er snakk om en roman, men fem. Men det er helheten som gjør at jeg regner Darkfever, Bloodfever, Faefever, Dreamfever og Shadowfever som en av de absolutt beste leseopplevelsene dette året. Jeg hadde noen ganske intense uker tidlig i høst hvor jeg leste bok 2 til og med 5 i ett jafs. Mac er en av mine favorittheltinner, og det var både en fryd og en påkjenning å se henne utvikle seg gjennom serien. Monings univers er velutviklet og historien er mørk så  mørk og drivende spennende.
 • The Replacement av Brenna Yovanoff. Når en bok gir meg Tim Burton- assosiasjoner mens jeg leser, da må det bare være genialt.  Romanen er bare så utrolig godt skrevet og historien om Mackie som holder på å dø i vår verden rørte veldig ved meg.
 • Divergent av Veronica Roth. Dystopisk YA satt til Chicago. Denne romanen kvernet rundt i hodet mitt lenge etter at jeg var ferdig med den.  Den er actionfylt, spennende og lett å la seg rive med i. En virkelig tankevekkende sidevender!
 • Beautiful Creatures av Kami Garcia og Margaret Stohl. Dette året har jeg fått opp øynene igjen for min forkjærlighet for Sørstatenes mystikk og overtro, gamle kirkegårder, voodoo og gotikk. Beautiful Creatures sammenfatter alle disse elementene på en perfekt måte.
 • Wither av Lauren DeStefano. Nok en YA – dystopi, men med en helt annen stemning enn Divergent, uten at det gjør den dårligere, bare annerledes. Vakkert og harmonisk skrevet om et ømtålig, og kanskje provoserende, tema. Den føyk opp blant mine mine favoritter siden den tematisk minnet meg om Margaret Atwood sin fabelaktige voksen – dystopi Tjenerinnens beretning.
 • Soulless av Gail Carriger. Hva skal jeg si? Steampunk, paranormaliteter, Viktoriatiden, en dampende heit varulv og en sjelløs og prippen peppermø opptatt av etikette  – et vittig, morsomt og spennende eventyr fra 1880 – årenes London (men ikke et London som vi kjenner…). Fantastisk!
 • Black Swan Rising av Lee Carroll. Romanen som åpnet øynene mine for Urban Fantasy og som er et moderne eventyr satt til New York – en by der  det også lever vesener som alver, vampyrer, dverger, drager, magikere og demoner. Det er rett og slett en magisk bok!
 • Darkness Becomes Her av Kelly Keaton. Jeg har  inntrykk av at 2011 har vært året der gresk mytologi har kommet for fullt i YA – litteraturen. Jeg har bare lest to av dem, og av de to så er Darkness Becomes Her helt klart den aller, aller beste. Det drivende spennende å følge Ari i hennes jakt på hva og hvem hun er. At handlingen er satt til New Orleans, eller New2 som byen nå heter, med alt det innebærer av gotikk, mystikk, kirkegårder, plantasjer og sumper var selvfølgelig et stort pluss for denne leseren.
 • Fortsatt savnet av Chevy Stevens. Denne psykologiske thrilleren leste jeg nå i jula, og den skremte vannet av meg. Det er ikke ofte jeg opplever at jeg nesten ikke orker å lese mer fordi jeg blir så redd og fordi det er for vondt å lese videre, men med Fortsatt savnet så skjedde det flere ganger.   Skremmende, realistisk og vondt, men så utrolig godt utført.  Nok en roman det var vanskelig å få ut av hodet.

Dette var de ti bøkene som på en eller annen måte har gjort størst inntrykk på meg i 2011. Det er selvfølgelig flere romaner som har gjort stort inntrykk; Våk over meg av Amy Plum og Cassias Valg av Allie Condie er to som nå nylig er lest og likt svært godt. I tillegg holder jeg på med Ingen skal høre hvor stille det er av Benedicte Meyer Kroneberg, og jeg har på følelsen av at dette også er en bok som vil sette varige spor.

Hvilke bøker gjorde størst inntrykk på deg i 2011?

 

15 kommentarer om “De bøkene som gjorde størst inntrykk på meg i 2011.

 1. Det var særlig to bøker som gjorde sterkt inntrykk på meg i år, Alltid Alice og Ingen skal høre hvor stille det er. Jeg har fått flere andre favoritter i løpet av året, men det var de to bøkene som gjorde størst følelsesmessig inntrykk. Cry me a river, sier jeg bare:-)

  Fin liste, Silje, jeg tror kanskje jeg må lage noe liknende selv i løpet av uken!

 2. Jeg har ikke kommet langt i Ingen skal høre hvor stille det er, men det aner meg at denne lista må revideres dersom jeg blir ferdig med den i løpet av morgendagen.

  Ja, lag en liste du også! Det er alltid gøy å se hvilke bøker som har gjort inntrykk, kanskje får jeg noen tips også? 🙂

 3. Har også lyst til å lage en liknende liste snart. Helt på sparket er de bøkene som sitter best igjen The Language of Flowers, Divergent, The Kitchen House og the Somnambulist. For ikke å glemme Dark Matter. Nekronauten m.m.
  2011 har i det hele tatt vært året med de store leseopplevelsene for mitt vedkommende.

 4. Den glemte hagen er en bok jeg kommer til å huske å ha lest i 2011. Jeg leste så mye, men hvert fall den er en bok jeg husker å ha lest. Siden den var så veldig fin:)

 5. Divergent og Wither er på min liste også. De beste bøkene jeg har lest i år inkluderer alle Harry Potter bøkene, Forbidden av Tabitha Suzuma og Fire av Kristin Cashore. Godt nytt år!

  • Godt nytt år, Maria!

   Forbidden må jeg få lest neste år, du skrev en veldig overbevisende omtale. Dersom jeg hadde lest Harry Potter i år så hadde i allefall bok 3 til 7 kommet med 🙂

 6. Takk for fin liste 🙂 Har tenkt å lage en lignende liste selv som jeg legger forhåpentligvis ut i morgen. En oppsummering av høydepunkter og lavpunkter 🙂 Det er jo morsomt med slike lister!

 7. Av de du nevner har jeg kun lest Divergent – og den gikk i rivende fart.
  Før jeg skriver en slik liste, jeg har veldig lyst, må jeg først lage ei liste over alle listene har å skrive nå ved årsskifte. Den var den om løpeåret som gikk, leseåret, hva jeg har lest, hva jeg skal lese i 2012. Hva jeg likte best, verst og hvor går veien. Exhausting – men godt nyttår uansett -))

 8. Jeg har lest både Soulless og DOSAB, begge likte jeg veldig godt. Søsteren min er snart ferdig med Fever-serien og om jeg har forstått det riktig så elsker hun den. Hun lå oppe og leste til fire tiden på morgenen en dag hun skulle på jobb halv sju 🙂

  Må nok se å få notert meg ned de titlene du nevner her som ikke enda har kommet på min ønskeliste.

  Ønsker deg et strålende godt leseår i 2012, Silje 🙂

  • Kjenner igjen den feberen, ja 😉 Fever er en helt fabelaktig serie, så man blir helt hektet. Så sammen med DOSAB er de årets absolutte lesehøydepunkt 🙂

   Ønsker deg et flott leseår også, Mari!

 9. Tilbaketråkk: Boktema: Årskavalkade 2011 « siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s