Ti på topp på en tirsdag: skulking og bøker og sånn.

Jeg er inspirert av Beathe som igjen er inspirert av bloggen The Broke and the Bookish og deres faste ti på topp – innlegg. I dag er temaet: Ten books I’d play hookie with – altså hvilke bøker jeg ville ha skulket jobben for å få lest. Nå har det seg sånn at jeg aldri har skulket noe som helst, og jeg har ingen planer om å starte med det – men dersom noen bøker skulle gitt meg «skulkesyken» så måtte det være disse (her vil det selvfølgelig dukke opp noen gamle kjenninger som jeg har skrevet linje, på linje, på linje om før, men jeg skal også finne noen andre favoritter som jeg ikke har skrevet om tidligere – da blir det litt variasjon ;-)).

 • Daughter of Smoke and Bone/Mørk Engel av Laini Taylor. Dette valget kom vel ikke akkurat som en  stor overraskelse, eller? Jeg har uttrykt min evige bokkjærlighet til denne fantastiske boka både her og her.
 • Den glemte hagen av Kate Morton. Forfatteren er en ekspert på å  blande fortid, nåtid, mysterier og familiehemmeligheter – og det er nettopp i Den glemte hagen hun klarer det aller best,og det gjør at i allefall jeg blir sugd inn i historien.
 • Den trettende fortellingen av Diane Setterfield. En roman om kjærligheten til bøker og historier, gotikk, mysterier og en veldig spennende fortelling inne i fortellingen. En av mine andre bokkjærligheter.
 • The Name of the Wind av Patrick Rothfuss. Denne spennende og velutviklede  high fantasy – romanen fikk meg til å få smaken på sjangeren igjen.
 • Ringenes Herre av J.R.R. Tolkien. Klassikeren over alle klassikere innen for high fantasy, og der The Name of the Wind fikk meg inn i fantasy  – sjangeren igjen, så var det denne som var selve inngangsporten. Gandalf er selvfølgelig helten.
 • Harry Potter serien av J.K. Rowling. Ja hva skal jeg si – det er Harry Potter! Ron og Hermoine, Dumledore og Snape! Magi, mørke, en voldsom ondskap og et solid vennskap. Og selvfølgelig så uendelig mye mer.
 • På vegne av venner av Kristopher Schau. Nå har jeg vært fan av Schau siden XL Radio og Gartnerlosjen, så det var en selvfølge at jeg skulle lese dette lille essayet når det kom ut i 2009. En stillferdig og vakker liten perle som tar opp et stort og viktig tema.
 • Skygge – serien av Maria Gripe.# Barndomsminne – som  – ikke  – er  – bildebok»  nummer en. Stemningsfullt, mystisk, foruroligende og skremmende – Rosengåva må ha vært en av mine favoritter innenfor litterære steder som liten. Serien er gjenlest flere ganger, og den er like fengende hver gang.
 • The Replacement av Brenna Yovanoff. Historien om Mackie som langsomt dør i vår verden, og det skremmende og groteske universet under byen Gentry er både skummel og vakker. Yovanoff klarer å gjøre det groteske sjarmerende, og jeg så hele tiden for meg handlingen som en Tim Burton – film. Og det er bra!
 • Vindens Skygge av Carlos Ruiz Zafòn. Her lar jeg baksideteksten fortelle: «En fengslende spenningsroman fra et spøkelsesaktig Barcelona. En bok for alle generasjoner, om hemmelige bøker, lesebegjær, mystikk, unge og ivrige menn og vakre, men kloke kvinner.» Sukk, hva mer kan man ønske seg av en bok?

Jeg ser at denne lista består av bøker der det er flere stikkord som går igjen; fantasy, mystikk, gotikk, hemmeligheter, fortid, nåtid, litteratur. Og det synes jeg at er stikkord som også beskriver meg i stor grad som leser – det er ofte disse emnene jeg dras mot på ett eller annet vis.

Hvilke bøker kunne du ha skulket for å få lest (sånn i teorien, altså).

17 kommentarer om “Ti på topp på en tirsdag: skulking og bøker og sånn.

 1. Jeg har ikke fått skrevet noe innlegg enda, men skal gjøre det snart. Bruker å være med på dette hver uke:) Elsker dette ukentlige innlegget:) Ser ut som mange bra bøker. Den glemte hagen hadde jeg absolutt skulket jobben for også. Den var såååå bra:) En av mine favoritter:)

 2. Jeg kunne i grunn tenkt meg noen dager fri til å bare lese generelt:-) Har ikke lest alle bøkene på listen, gleder meg blant annet til Rothfuss ved en senere anledning. Harry Potter faller definitivt under denne kategorien bøker for meg. Husker jeg sov lite i den perioden jeg leste dem:-)

 3. Her var det mange bøker jeg er virkelig enig i; Mørk Engel, Den trettende fortellingen, Ringenes Herre og Harry Potter vil stå på min liste også.

  Jeg er heller ikke typen som skulker noe som helst, men jeg hadde en fridag en gang som jeg tilbrakte i solsteiken på en veranda, med godt å drikke og litt snop. Og da tenkte jeg at den dagen hadde det vært verd det å skulke uansett hva det var jeg skulle skulke fra 🙂

 4. Flott innlegg:) Mange av de bøkene du lister opp som jeg har bokhylla og jeg ville ha også skulket for å lese 🙂

  SV;Takk Silje!:) En bok som må få plass i bokhylla mi etterhvert:)

 5. Så fin liste, jeg har lest fire av bøkene på listen din og alle var vel egentlig skulkeverdige kansje, ja bortsett fra Vindens Skygge, det gikk så lang tid før jeg fikk satt meg inn i den. Min liste ville sett slik ut(men jeg er ikke typen til å skulke jobb da, men sånn i tankene kan jeg jo lage en liste allikevel):

  Pandemonium av Lauren Oliver
  Daughter of Smoke and Bone/Mørk Engel av Laini Taylor
  Jellicoe Road av Melina Marchetta
  Sirkelen av Elfgren/Strandberg
  Warm Bodies av Isaac Marion
  Knife av R.J. Anderson
  Perfect Chemistry/Perfekt kjemi av Simone Elkeles
  The Hunger Games/Dødslekene av Suzanne Collins
  Wonderstruck/Himmelfallen av Brian Selznick
  The Time Traveler’s Wife/Den tidsreisendes kvinne av Audrey Niffenegger

 6. Harry Potter-serien ville stått på mi skulkeliste.

  Over til noko anna: Namnet ditt vart trukket ut i trekninga, og du vant Kjetil Trys bok, «Frels oss fra det onde». Håper det var greit. Send meg ein mail med postadressen din til elidasta(a)gmail.com så sender eg boka fortløpande.

 7. Har kun lest vindens skygge som jeg falt pladask for. Har hatt oppfølgeren stående ulest i hylla veldiglenge. Har ikke turt å åpne den ennå for magien fra vindens skygge sitter fremdeles godt i meg. Er så redd for å ødelegge den følelsen jeg fikk av den boka. Det var for meg en meget sjelden perle så jeg er ikke helt klar for oppfølgeren ennå 😉

 8. Da jeg studerte litteratur, hendte det med jevne mellomrom at jeg droppet forelesninger til fordel for bøker som var mer spennende. Noen var klassikere som uansett stod på pensum: Jane Eyre, Stolthet og fordom og The Scarlet Letter. Andre var Da Vinci-koden, Tove Nilsens Kvinner om natten, noen av Patricia Cornwells Scarpetta-romaner og Jeffery Deavers Rhyme/Sachs-bøker. I realiteten har jeg sikkert skulket forelesninger minst ti ganger for å lese, men når man studerer litteratur må det være lov:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s