A Game of Thrones av George R.R. Martin (A Song of Ice and Fire #1).

Over 800 sider, ca 2 uker – synes ikke det er så verst, jeg 🙂

»As Warden of the north,Lord Eddard Stark counts it a curse when King Robert bestows on him the office of the Hand. His honour weighs him down at court where a true man does what he will, not what he must… and dead nemy is a thing of beauty. The old gods have no power in the south, Stark’s family is split and there is treachery at court. Worse, a vengeance-mad boy has gown to maturity in exile in the Free Cities beyond the sea. Heir of the mad Dragon King deposed by Robert, he claims the Iron Throne.»

Jeg har, etter flere forsøk på å skrive et kort referat uten spoilere, valgt å benytte meg av et lite sammendrag fra Goodreads som jeg mener fanger essensen i A Game of Thrones av George R.R. Martin på en god måte. Handlingen i første bind av A Song of Ice and Fire er nemlig ikke bare enkel å beskrive med få ord – her er det snakk om detaljrike historier som strekker seg fra nord til sør og enda litt til, historier og hendelser skildret gjennom flere ulike karakterers synsvinkler. Den er massiv, den er episk og den er rett og slett helt fantastisk!

George R.R. Martin har med A Game of Thrones skapt et, for meg, fullkomment fantasyunivers med myter, guder og helter, og jeg ser for meg at han må ha arbeidet grundig med denne verdensbyggingen i lang tid før han begynte på serien. Det er noe middelaldersk over landet Westeros og hvordan samfunnet er bygd opp, eller egentlig burde jeg kanskje si samfunnene? Livene til de som bor i nord er ganske så forskjellige i forhold til hvordan man lever i sør, og selv om strukturen og hierarkiene er like med borger, lorder, riddere og befolkningen rundt borgene, så tilber de for eksempel ulike guder. I Winterfell i Nord der familien Stark er beskyttere er det den gamle religionen til de første menneskene som står sterkest – og jeg må innrømme at mytene om skogens barn gjorde stort inntrykk. I resten av landet er det de nye gudene som  er gjeldende, med sine templer og religiøse ledere. I Nord er det også mye kaldere, og det er nok ingen tilfeldighet at familien Stark sitt motto er Winter Is Coming. I Nord blir Westeros beskyttet av den store muren; The Wall og de mørke ridderne. Hva som befinner seg nord for muren vites ikke sikkert; men det er derfra mye av det mystiske og overnaturlige som man bare aner i A Game of Thrones kommer fra. I tillegg til Westeros blir vi også tatt med til varmen, sanden og gresset i The Lands of the Summer Sea. George R.R. Martin maler med bred pensel, og jeg lar meg henføre.

Men det er ikke bare verdensbyggingen som er fantastisk i A Game of Thrones! Menneskene og historiene som blir fortalt er også  utrolig bra! Vi får historiene fortalt gjennom hele åtte synsvinkler; Ned og Caitlin Stark, døtrene Arya og Sansa og sønnen Bran og Ned sin bastardsønn Jon, samt Tyrion Lannister; dvergbroren til dronning Cercei og Daenerys Targaryen, den siste gjenlevende fra det gamle dynastiet. Romanen er i tillegg spekket med bikarakterer av ymse slag som alle har en finger eller ti med i spillet om tronen. George R.R. Martin har skapt mange fascinerende og flerdimensjonale karakterer; her er det personer som er sterke, ærlige, svake, maktsyke, kjærlige, kloke, sleipe, ironiske og uspiselige. Det som gjør det hele så interessant er at ingen de færreste er kun det ene eller det andre – og det mener jeg både gjør dem mer troverdige og veldig fascinerende å følge. Ta for eksempel Tyrion; han er ikke den mest sympatiske karakteren, men han har både en humor og et hode som gjør at han er en av mine favoritter. Andre soleklare favoritter for min del er guttejenta Arya Stark og Daenerys Targaryen – de har bein i nesa! Stort sett fikk jeg sansen for alle fortellerstemmene, om enn ikke alle i like stor grad som de tre nevnte. Siden jeg allerede har sett TV – serien, så hadde jeg ansikter å knytte til de forskjellige navnene fra første stund, og det opplevde jeg som veldig greit. Det som er litt morsomt er at synet jeg hadde på enkelte av personene basert på TV – serien, ble endret mens jeg leste boka. Sansa Stark var en person som jeg overhode ikke likte i serien, men i boka så fikk jeg historien fra hennes synspunkt og det gjorde at jeg fikk mer sympati med henne også. Det er også alltid ekstra spennende med karakterer som du overhode ikke har peiling på hvor de står, og A Game of Thrones er det mange slike personer!

Det er denne blandingen av en godt utviklet verden og mange flerdimensjonale og realistiske karakterer, samt historiene til disse karakterene, skildringen av det politiske spillet og det lille hintet av noe vi ikke helt vet hva er som gjør at A Game of Thrones er så utrolig utrolig bra og vanedannende! Jeg er helfrelst!! Løp og les 😀

Pst; Språket er forvøvrig utrolig godt, og lesingen går som en lek – George R.R. Martin kan virkelig skrive!

Julie, LabbenEbokhylla mi, Elida, Anja og bloggen Bokstavelig talt har også skrevet omtale av A Game of Thrones.

18 kommentarer om “A Game of Thrones av George R.R. Martin (A Song of Ice and Fire #1).

 1. Sukk. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke hadde lest aSoIaF, bare fordi førstegangslesningen var så fantastisk. Jeg slutta omtrent å lese fantasy, i en toårsperiode, utelukkende på bakgrunn av en hellig overbevisning om at intet annet fantasyunivers kunne slå Martins. Tok heldigvis til vettet etterhvert.

  Gleder meg til å høre hva du synes om resten av bøkene, og håper du kommer til å kose deg videre 🙂

 2. Jamen, jamen, jamen….åååhh…hvis jeg begynner på dette så er det jo bare over og ut med alt annet i lang tid framover, er det ikke?

 3. Jeg holder på med Clash of Kings nå (eller egentlig Kongenes kamp, men hopper over på originalen når den norske er ferdig) og ser sesong 2 samtidig. Det er litt forvirrende, men jeg rakk ikke å lese den før sesong 2 kom og samboeren ville såklart ikke vente:-) Jeg blir ikke så oppslukt som mange andre virker det som, men ikke fordi det ikke er bra. Jeg synes det kan være godt med en pause fordi det er så brutalt og mørkt.

  Er ellers helt enig med dine favorittkarakterer og også med ditt inntrykk av Sansa. De som er utelukkende sympatiske i denne verdenen blir vel slukt levende:-)

  • Jeg klarer bare å lese en bok av gangen, så det hadde bare blitt rot dersom jeg skulle tatt pauser 😉 Martin har virkelig skapt en verden der man må være kynisk og utspekulert for å overleve – men samtidig så har de alle sammen noe ved seg som gjør at jeg blir fascinert; til og med den ufyselige Joffrey.

 4. Jeg ble ferdig med boka i går, er like begeistret jeg også! Storslått og utrolig fengende. Må fordøye inntrykkene litt før jeg skriver et blogginnlegg om den, men har veldig lyst til å hoppe videre til nummer 2 pronto i mellomtiden! (Men skal styre meg, har noen andre bøker på leselista i sommer også, og vil gjerne «spare» litt på serien slik at jeg kan nyte den i langdrag, hehe. ;))

  • Jeg er helt enig, jeg måtte også la boka synke litt før jeg skrev om den. Jeg klarte ikke å styre meg og har kastet meg over toeren, men nummer tre tror jeg at jeg skal drøye litt (kanskje) 😉

 5. Tilbaketråkk: Fremtidige favoritter – fantasyversjonen. « siljes skriblerier

 6. Tilbaketråkk: A Clash of Kings av George R.R.Martin. « siljes skriblerier

 7. Tilbaketråkk: Hvordan gikk det egentlig i 2012?!? « siljes skriblerier

 8. Tilbaketråkk: Bøkene du MÅ lese! | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s