… jobber jeg meg sakte, men sikkert igjennom The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald, første roman ut i Silje Goes Classic – prosjektet mitt. Jeg liker romanen veldig godt, men til tross for den beskjedne lengden, merker jeg at jeg bruker mer tid på å lese disse sidene enn på å lese for eksempel mursteiner som A Game of Thrones. Jeg tror det har noe med skrivestilen å gjøre, i tillegg til at jeg må venne meg til 1925 – sjargongen.
Ingen kan forresten si at klassikertemaet ikke tas seriøst av denne bloggeren! Alle bøkene som er bestilt den siste tiden har faktisk dette stempelet, og jeg kan si at jeg ser frem til å lese dem alle sammen. De jeg tror jeg gleder meg aller mest til for øyeblikket er I Capture the Castle av Dodie Smith, The Man of Property av John Galsworthy og A Town Like Alice av Nevil Shute. Har dere lest noen av disse? Og hva syntes dere eventuelt om dem?
Som dere skjønner så er august sitt bokkjøpbegrensningsmål tapt for lenge siden. Iveren min etter å sjekke posten og det store gliset jeg får når det ligger en pakke eller to og venter på meg er nok ganske avslørende for de som kjenner meg godt (les: mannen). Jeg har en greie med at jeg ikke sier så mye om bøkene jeg har kjøpt før jeg har de i hende. Det førte til følgende replikkveksling i går (skrevet i dramatisk form):
(Silje og mannen sitter i bilen. Silje har handleposer og veske i fanget.)
Silje: Du kan ta varene, så sjekker jeg postkassa.
Mannen: OK.
(Mannen går ut av bilen og rundt til Siljes side. Han åpner døra og tar posene.
Silje går til postkassen. Hun låser opp og smiler stort.)
Mannen: Var det noe spennende?
Silje (Vinker med to pakker): Pakker! Til meg!
Mannen (ler og rister på hodet): Bombe.
(Silje smådanser bortover mot bilen og mannen.)
Silje: Jeg lurer på hvilke bøker det er?
Mannen: Hvor mange bøker har du egentlig bestilt?
Silje (uskyldig): Nok…
Mannen: Nok?!? Oj, nå ble jeg engstelig!
Silje (enda mer uskyldig): Ikke nok nok, men nok for nå – nok.
The end – for nå.
En annen ting jeg har tenkt på er 1001 – lista. Jeg har med varierende suksess deltatt på to av bøkene i Lines lesesirkel. Nå har det seg ikke slik at jeg kun har lest to av 1001 – bøkene. Langt der i fra, det er blitt en god del opp gjennom årene, og på bakgrunn av bøkene jeg har plukket ut til klassiker – prosjektet, så vil det bli enda flere de neste månedene.
Jeg kan ikke si at jeg har forsket og lest meg grundig opp på denne lista, men det er faktisk noen ting jeg har lurt på og prøvd å finne svar på – uten å lykkes. Kanskje det er noen av dere som kan hjelpe meg? Det jeg har undret meg mest over er hvilke kriterier som ligger til grunn for at nettopp disse bøkene har havnet på 1001 – lista. Jeg tenker da spesielt på de romanene fra 1990 – tallet/2000 – tallet som er der. Nærmere bestemt enkelte av disse bøkene. Hvilke da? The Devil and Miss Prym og Veronika Decides to Die, begge av Paulo Coelho. Jeg har ikke lest disse romanene, og må innrømme at jeg er en smule skeptisk til Coelho sine bøker. Jeg er helt sikkert også bittelitt fordomsfull, for jeg tar meg i å lure – er virkelig disse bøkene av samme kvalitet som bøkene til Margaret Atwood, Paul Auster, Don DeLillo og Salman Rushdie? Hvis de er det, så skal jeg nok sjekke dem ut etterhvert, kanskje (OK, der slo fordomfullheten inn litt igjen.., beklager).
Jeg blir i allefall veldig glad for å høre deres meninger, både i forhold til kriterier generelt og Coelho spesielt.
Ellers så koser jeg meg med et gjensyn med Gilmore Girls – den er både jentete, nerdete og proppfull av litteratur:
Må ærlig innrømme at jeg ikke har lest mange klassiske bøker i mitt liv, har lyst til å gjøre noe slik som deg og faktisk starte å lese dem, men ja. Men jeg har i hvertfall Engelsk Litteratur på skolen i år, og der tror jeg vi må lese noen klassiske bøker, så kanskje jeg får oppfylt et av målene mine allikevel? The Great Gatsby høres ut som en spennendes bok, men må nok si at jeg ser mer frem til filmen (Leonardo DiCaprio <3). Det kan være litt vanskelig å sette seg inn i språket da, med tanke på når de er blitt skrevet. Husker vi leste utdrag av Dickens sine bøker og Sherlock Holmes. Det er leselig men det tar lenger tid å få med seg alt. Slik føler jeg i hvertfall at det er.
Gilmore Girls er alltid koseligt! Har ikke sett alt sammenhengede, og vurderer å gjøre det. Hver gang det er på TV så blir jeg alltid sittendes å se på det.
Ha en fin dag 😀
Du skal se at du får lest en del klassikere når du tar engelsk litteratur 🙂
Jeg tror nok det stemmer at det tar tid å komme inn i språket, det har en helt annen form enn det i allefall jeg er vant med – men så lenge jeg liker handlingen så går det jo fint.
Ønsker deg en fin dag også!
He-he … Jeg smiler når jeg leser innlegget ditt. Mye gjenkjennelse i bokkjøp-iveren, for å si det sånn. 😉 Når mannen min spør om en bok er ny, pleier jeg imidlertid å si at «Den? Å nei … det er leeeeenge siden den ble kjøpt …» Han tror meg sånn passelig.
Jeg har lest «Den store Gatsby» og jeg likte den godt! Har også sett filmen med Robert Redford i hovedrollen. Fikk faktisk lyt til å lese boka på nytt! OG se filmen igjen!
Ellers har jeg også lest «En by som Alice». Den er en av mine favoritter!
De to bøkene du nevner av Coehlo er noen av de bedre han har skrevet, faktisk. Etter hvert gikk jeg lei Coehlo, fordi jeg ikke syntes han fornyet seg. Det ble dessuten noe flosklete over bøkene hans. Men disse første er faktisk ikke så verst, synes jeg. For øvrig kan man undres over hva som er kriteriene for utvelgelse til slike lister. Kanskje disse listene også skal reflektere mangfoldet og bredden i en tidsepoke?
De er nok ikke så lette å lure, disse mennene våre;-)
Jeg liker The Great Gatsby godt, og har planer om å se filmen når jeg er ferdig med den (og nyinnspillingen når den tid kommer). Så morsomt å høre at A Town Like Alice er en favoritt, da ser jeg enda mer frem til å lese den.
Ja, jeg undres fælt over hva disse kriteriene kan være. Greit nok at Coehlo skrev bedre bøker i starten, men er de virkelig så bra at de MÅ leses??
Hehe, så fint innlegg. Jeg har litt klassikerangst, men kunne tenke meg å utfordre den. Jeg meldte meg på Lines lesesirkel i juli og august med lite hell. Donna Tartt ble gitt opp for godt og Vredens druer er lagt vekk etter bare noen sider. Jeg kjenner det ikke er tiden for det. Som du sier må man venne seg til både sjargong og skrivestil og det går tregere. David Copperfield på øret har jeg også brukt evigheter på og klarer ikke å komme helt inn i den. Jeg lurer også på om oversettelsen til norsk i alle tre tilfeller gjør det enda tyngre.
Jeg finner rett og slett ikke roen til det. Nå har jeg kanskje litt mursteinangst også for tiden pga av liten tid og mange bøker:-) Jeg gleder meg til å lese dine omtaler for å se om jeg kan la meg friste siden.
Jeg vet ikke noe om kriteriene for 1001-listen og jeg må ærlig innrømme at en liste som ikke har med for eksempel Harry Potter-bøkene blir jeg veldig skeptisk til. Etter å ha lest Alkymisten forstår jeg ellers at du undrer deg over at han er med på listen.
Det er godt mulig at bøkene virker tyngre fordi du har lest dem på norsk. Det tror jeg i allefall er tilfellet med Tartt… Jeg sliter med å lytte til tyngre bøker på lydbok, detter fort ut og mister konsentrasjonen (kun krim fungerer ;-)), så det kan også virke inn? Du kan bare henge deg på Silje Goes Classic, forresten, men det vil ikke bli noen faste bloggedatoer, altså.
Jeg synes det er merkelig at Harry Potter ikke er på lista, i tillegg savner jeg flere barne – og ungdomsbøker, Det er da mange klassikere blandt dem også.
Den dialogen kunne godt utspilt seg her i heimen også, mannen mener(kanskje ikke ubegrunnet) at det er grunnen til at jeg alltid er så ivrig etter å gå ned til postkassen.
Jeg kan egentlig ikke uttale meg om Coehlo, har kun lest Alkymisten og jo mer jeg tenker på boken og mindre liker jeg den. Ønsker heller ikke å lese noe annet av forfatteren. Når det er sagt så har jeg en venninne som sluker alt han skriver.
I Capture the Castle av Dodie Smith er en bok jeg virkelig har lyst til å lese, den har jeg hørt vidunderlige ting om(kan faktisk ikke huske å ha lest en negativ omtale).
Lykke til med SIlje goes classic 🙂
Nei, det er nok ikke helt ubegrunnet 😉 Jeg har jo ikke lest noe Coehlo,så jeg baserer denne undringen på kun fordommer. Men, jeg har lest flere av de andre forfatterne på lista, og klarer ikke å sidestille dem og ham…
Jeg har også kun hørt godord om I Capture the Castle, så her er det snakk om skyhøye forvetninger!
Herlig innlegg! Kjenner meg bare SÅ igjen i postkassescenarioet 😀 Og så må jeg takke for koselig kommentar hos meg i dag, har innmari lyst til å prøve meg på Val McDermid, men jeg er jo bare verdens mest pysete……. Klem fra Anette 🙂
Tusen takk, Anette! Jeg koser meg med alle innleggene til temaet ditt nå, mens jeg pønsker ut hvilke tre bøker jeg skal velge selv 🙂
Klem fra Silje
Jeg leste A Town Like Alice på norsk for mange (mange, mange) år siden, husker å ha likte den godt nok til at den fikk æresplass i bokhylla sammen med Onkel Tom og Anne fra Bjørkely den gang da. 🙂
Cohelo har jeg prøvd og gitt opp, falt ikke i smak i det hele tatt. Jeg pleier å ta slike lister med en klype salt for de er så påvirket av smaken og bakgrunnen til de som sitter med utvelgelsen. Som sett med alle reaksjonene på Tidenes beste YA-bøker som NPR viste frem forrige uke.
Måtte le av dramatiseringen din. Jeg fikk faktisk spørsmål fra postmannen tidligere i sommer om hva jeg skulle med alle disse bøkene som han måtte dra med seg.
ai, akkurat den står jeg fast i selv om dagen! Utrolig fin blogg du har forresten – må lagre i bookmarks, ja.
Tusen takk, og det samme til deg!
Nå har jeg lest Gatsby ferdig, og jeg likte den veldig 🙂