Jeg skal ha et middagsselskap…

… av det mer litterære slaget! Ikke et bokbad eller en lesesirkel, men et treff der personer som jeg har blitt kjent med mellom to permer er invitert. Jeg er en av dem som fort blir veldig glad i mange av karakterene jeg møter i bøker – og jeg er sikkert ikke alene. Så var er vel bedre enn å arrangere et skikkelig bokselskap der flere av disse er invitert? Renee har også lekt med tanken, og hun har bestemt seg for at hun skal invitere elleve karakterer etter et sett med kriterier. Jeg kan da ikke være dårligere, tenkte jeg, så her er mine gjester:

En som virkelig vet hvordan han skal holde spektakulære selskaper er Jay Gatsby, selveste The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald, og jeg håper at han vil være «den rike gjesten som gjerne vil betale for hele gildet»! Og siden jeg ikke kommer på hvilken karakter som ville vært den perfekte til å lage maten, eller som i det hele tatt liker matlaging, så satser jeg på at Gatsbys penger kan kjøpe det beste av det beste innenfor matkunsten.

Stormfulle Høyder av Emily Brontë er en av mine store klassikerfavoritter. Den er mørk, gotisk og dyster og skildrer kjærlighet og vanvidd på en utrolig levende og god måte. Ingen av hovedpersonene er av det hyggelige slaget, men jeg tror at Heathcliff vil være en ypperlig kandidat for «gjesten som mest sannsynlig vil lage en scene». Jeg ser for meg at han stormer fra middagsbordet og ut i mørket  mens han uler mot månen  «Cathy, Cathy!».

Zuzana fra Daughter of Smoke and Bone av Laini Taylor er selvskreven som «den søte, hyggelige og morsomme gjesten«. Hun er bestevenninnen til Karou og er en virkelig drømmevenninne. Støttende, snill og rett og slett best. Hun er liten (så da vil ikke jeg føle meg som det eneste knøttet) og kreativ, og jeg kan fordype meg i historier fra Prahas dukkemakermiljø sammen med henne. Det liker jeg!

En gjest som med sitt sosiale og sjarmerende vesen vil få alle til å føle seg hørt og sett er Kit fra Fortellingen i Fiolinen av Natasha Solomons. Han er det naturlige midtpunkt uten å prøve for hardt, han bare er. Og jeg tror at dersom det  oppstår noen småkleine tause øyeblikk – eventuelt at Heathcliff skulle tørne helt – så vil Kit vært den som samler oss og får stemningen opp igjen.

Familien Lannister i George R.R.Martins epos A Song of Ice and Fire består av flere sleipe mennesker, en av dem er Jamie, og nettopp han tror jeg ville vært perfekt som middagens skurkealibi. Sleip og beregnende, men samtidig lojal ovenfor de han elsker (les: Familien Lannister). Samtidig har han vært en del av hoffet og stått kongehuset veldig nær, så kanskje han kan gi oss litt innsideinformasjon om livet og intrigene i Kings Landing.

Venninnene Rory og Jazza fra Maureen Johnsons The Name of the Star inviterer jeg som selskapets ikke- romantiske par. Jazza stiller opp med kaker og te når det er nødvendig, og ellers fremstår hun som et utrolig behagelig vesen. Rory ser spøkelser, trenger det være noen flere grunner? Etter middagen kan vi for eksempel ha en seanse og virkelig finne ut om det er et spøkelse eller to i nærheten!

Et litterært middagsselskap kan ikke kalles vellykket uten at det er en helt/heltinne eller to blandt gjestene. Jeg går selvfølgelig for to heltinner; en som er skikkelig kick-ass og som kjemper mot de underjordiske; Mac fra Fever – serien til Karen Marie Moning og en som er døv og rockemanager; Piper fra Five Flavors of Dumb av Antony John. Begge jentene er vittige og morsomme, og der Mac kan gi oss siste nytt i forhold til krigen med de underjordiske og litt sladder om Barron, så kan Piper musikk, og kanskje hun også får i gang noe ordentlig musikk til desserten. Hun fremstår også som en ærlig og jordnær person som det må være fint å være venn med.

De siste gjestene inviterer jeg bare fordi jeg vil, og det er ingen ringere enn Berta og Carolin fra Maria Gripe sin Skygge – serie. Jeg forelsket meg helt i Skygge – serien som liten, og Berta og Carolin kan nesten regnes blandt mine barndomsvenner. Jeg er ganske sikker på at dette ville blitt et koselig gjensyn!

Så dette er mine gjester, hvilke ville du ha invitert til et litterært middagsselskap?

Hva sier du? Er vi ikke invitert!?!

26 kommentarer om “Jeg skal ha et middagsselskap…

 1. Så bra:-) jeg vil også være med! Jeg ville kanskje invitert Tyrion fra GoT, tror han er en interessant bordkavaler. Tror nok også Jamie er den eneste fra Lannister-familien som til nød hadde fått komme. Jeg ville også hatt Snape fra Harry Potter selv om han på en måte er samme type som Tyrion. Det er i grunn mange som gjerne skulle fått komme.
  Jeg har forresten ikke lest Maria Gripe, men håper på høytlesning til min datter om noen år:-)

  • Snape og Tyrion bør også bli invitert – jeg tenkte på dem som skurkegjesten, men de er jo egentlig ikke skurker. De er jo bare helt fantastiske 🙂

  • Snape og Tyrion bør også bli invitert – jeg tenkte på dem som skurkegjesten, men de er jo egentlig ikke skurker. De er jo bare helt fantastiske 🙂 Og du er selvfølgelig invitert også;-)

   Ja til høytlesing av Maria Gripe – men du bør nok vente noen år.

 2. … og jeg vil bli med og ha med meg Thomas Lynley, den perfekte kavaler, spennende, kjekk og rik 😉 også er vi jo trygge med en adelig kriminalinspektør ved bordet.

 3. Jeg vil ha Nick Hornby og Rhage (BBD).
  Flere trenger jeg ikke – da har jeg noe pent å se på mens jeg henført lytter til Nicks vitsende visdomsord.

 4. Er det ingen som skal ha med seg date? Jeg hadde glatt tatt med meg Christian Grey 😉 Om denne forskrudde, usansynlig kjekke mannen hadde vært velkommen da! …
  …og om jeg hadde fått kommet selvsagt!

 5. Herlig post, Silje. *Tenke, tenke*

  Jeg ville hatt med meg søstrene Nanna og Fride fra Høsten av Jan Henrik Nielsen. De fortjener et godt måltid etter å ha bodd så mange år nede i en bunker.

  Det kan være at noen søler på gulvet under middagen, derfor vil jeg ha med meg Mouse, den trofaste følgesvennen til Zita the Spacegirl.

  Hva er vel et godt selskap uten god musikk? Selvskreven DJ er Jay Merchant fra boken The Intern.

  Hvis jeg hadde fryktet matmangel under selskapet ville jeg bedt Brittany Ellis og Alex Fuentes fra Perfekt Kjemi, de lever godt på luft og kjærlighet.

  De to ekleste skurkene av dem alle, Professor Rottenikken og den treibeinte flaggermusen Flagre begge fra Mesterdetektiven Basil Mus, skulle få sitte i på et bord for seg selv i et mørkt hjørne av selskapslokalet. Ok, disse to er fra en tegnefilm men historien til tegnefilmen fantes som lydbok da jeg var ung ihvertfall(«Når du hører denne lyden bla til neste side).

  Tonje Glimmerdal skal underholde gjestene med sine sprell og generelt gode humør, og når hun blir sliten for kvelden skal Kvothe, fra The Name of the Wind, trollbinde oss med historier fra sitt eventyrlige liv.

  Min bordkavaler måtte blitt Jules Marchenoir fra Våk over meg(Die for me), han er som skapt for (17-18 år gamle) meg. Flørter med sånne småfrekke kommentar ❤

  I et slikt formidabelt selskap må man jo ha vakthold og hva er da bedre enn noen tøffe damer? Katniss fra Dødslekene, tidligere prostituert, nå dusørjeger Lula og fantastiske, sprøe Grandma Mazur fra den veldig vittige serien om Stephanie Plum.

  Tilslutt ville jeg bedt Miss Ivy Hisselpenny fra Soulless, om det så bare var for å få sett hvilken hatt hun hadde valgt seg ut i anledningen. Jeg er sikker på at det ville blitt et uforglemmelig syn.

  Jeg har sikkert ikke husket alle, men det bla da en god liste? 🙂

 6. Jeg ville bedt Madicken, men hun er jo liten, så hun måtte hatt med seg en voksen. Valget er lett. Jo visst, er han liten, men bare av vekst: Owen Meany.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s