Vampyrer, detektiver og sjøormer – mine barndomsfavoritter.

Et faktum som jeg har nevnt her på bloggen flere ganger er at jeg alltid har vært en stor lesehest. Jeg ble alltid lest masse for, og så fort jeg hadde knekt lesekoden så leste jeg egne bøker. Som lærer er jeg veldig glad i høytlesing, og jeg liker å holde meg oppdatert på  nye barnebøker. Allikevel så har jeg noen gode gamle favoritter som alltid vil være best. Noen av dem egner seg fremdeles for høytlesing, mens andre bare er mine personlige favoritter av rent nostalgiske grunner (og er strengt tatt noe utdatert og umoderne for barn av i dag).

Jeg har laget en liste med mine ti elleve favorittbøker/serier fra min barndom på 1980 – tallet, og det som blir ekstra tydelig for meg når jeg ser på denne listen er at mye av den litteraturen jeg liker i dag har sitt utgangspunkt i nettopp disse bøkene. Det er noe mystisk, skummelt, atmosfærisk og småsært over flere av historiene, og det er ord som trigger nysgjerrigheten min den dag i dag. Noen av titlene har jeg skrevet om tidligere, så da lenker jeg til disse innleggene også.

Bildebøker:

Tor Åge Bringsværd sine historier om Ruffen, og da i særdeleshet Ruffen og den flyvende hollender er en av mine store favoritter uavhengig av sjanger. En tankevekkende og sår historie om lille Ruffen som vil hjelpe sjømannen som er dømt til å seile rundt på havet uten å finne en havn. De fantastiske tegningene til Thore Hansen bidrar til den mystiske stemningen.

Vakre illustrasjoner av Ronald Jakobsen.

En annen bildebok som trollbandt meg som liten var I morgentåkedalen av Jan Deberitz. Her møter vi Morkel Mosetuss som reiser ut for å finne den mystiske kjempesoppen. Historien er spennende, for Morkel møter så mange interessante nye venner og den store skumle Grumleren (kilde). Illustrasjonene er utrolig vakre og trollske ,og Morkel er utrolig søt og snodig. Dessverre så har jeg ikke denne boka lenger, og den er umulig å få tak i. Dersom noen har noen tips til hvor jeg kan finne en utgave av I morgentåkedalen, så blir jeg veldig glad – for den hadde funket som bare det til høytlesing!

Mysterier og detektiver:

Krim er en sjanger som jeg tidlig ble glad i, og jeg tror nok jeg kan takke den iherdige Nancy Drevv (eller Nancy Drew, aka Frøken Detektiv) og Julian, Dick, Anne, George og hunden Timmy i Fem -serien skrevet av henholdsvis Carolyn Keene og Enid Blyton for den interessen. Dette var serier som jeg arvet etter mamma og jeg slukte bøkene rått gang på gang.

Skumlerier og overnaturligheter:

En av mine favorittforfattere både da og nå er Maria Gripe, og det er særlig hennes Skygge – serie: Skyggen over steinbenken, … og de hvite skyggene i skogen, Skyggenes barn og Skyggegjemsel, samt enkeltbøkene Agnes Cecilia – en selsom historie og Tordivelen flyr i skumringen som er favorittbøkene mine. Disse har jeg gjenlest mange ganger, både som barn og som voksen. Og det som er så gøy og fint og bra er at de er like magiske for Silje, 34 år, som de var for Silje 11 år!

Illustrasjon av Amelie Glienke

Helt til slutt er det en liten merkelig og sær fyr jeg ikke kommer utenom; Rydiger von Schlotterstein, også kjent som Den vesle vampyren av Angela Sommer – Bodenburg. Han er egentlig ikke så veldig nifs, men en morsom og sjarmerende tass som er god venn med mennesket Anton. Jeg har lest disse bøkene igjen som voksen, og jeg må nok innrømme at de har tapt seg noe – samtidig så fenger de allikevel på ett eller annet vis og fungerer i høytlesningssituasjoner.

Dette er noen av mine kjære barndomsfavoritter. Hvilke favoritter har du?

19 kommentarer om “Vampyrer, detektiver og sjøormer – mine barndomsfavoritter.

 1. Nesten alle disse bøkene ville vært med i mitt innlegg om dette også 🙂 Jeg elsker I Morgentåkedalen. Har et fillete eksemplar av boken hjemme hos foreldrene mine. Sendte epost til Gyldendal i fjor og spurte om de vurderte å gi ut Den lille vampyren igjen, men det virket ikke slik. Jeg var også veldig glad i Toril Torstad Haugers vikingebøker og Egners Doktor Dyregod.

  • Fantastisk! Og så heldig du er som fortsatt har et eksemplar av I Morgentåkedalen, Jeg hadde helt glemt bøkene til Toril Torsdad Hauger (Det er Røvet av vikinger, Sigurd Drakedreper etc ikke sant?), men jeg husker nå at de ble lest og likt.

 2. Åhh! Den vesle vampyren hadde jeg jo helt glemt bort! De bøkene slukte jeg da jeg gikk på barneskolen.

  Nancy Drew-bøkene også, men den jeg ville være var Carolyn Keene. Jeg husker enda hvor skuffa jeg var den dagen jeg fant ut at hun ikke fantes, at det var et pseudonym som flere skrev under. (Egentlig burde jeg jo vært glad. Det betydde jo at det var en i hvert fall teoretisk mulighet til FAKTISK å bli henne – mer enn om hun var en virkelig person i hvert fall…)

  Husker jeg leste Maria Gripe også, men jeg husker ingenting av bøkene hennes nå. kanskje jeg burde prøve å lese dem på nytt?

 3. Å! Dette var gøy. Da må jeg fortelle deg at da Margit Sandemo var og besøkte meg i Valdres, da jeg var budeie, hadde hun med en venn – og det var Jan Deberiz. Det hadde jeg helt glemt! Morsomt å bli påminnet. Husker ikke så mye av ham – begynner å blir mange år siden. Ellers ELSKER jeg jo Skyggeserien og Den lille vampyren leste jeg også alle bøkene om. Detektivserier var derimot ikke noe for meg. Vent litt – jeg tror jeg har skrevet en lignende post som jeg kan lenke til.

  (lete lete)

  Jo her: http://knirk.no/2012/01/bokene-fra-jeg-var-liten/

  Takk for fin post.

  • Har du vært budeie, Lise? Så morsomt! Særlig når du får litterært besøk 🙂

   Og så koselig at du likte innlegget mitt, nå skal jeg straks innom dine barndomsbøker.

 4. Åh, åh, ÅH!!! I morgentåkedalen finnes!!! Jeg holdt et eksemplar av den i hånden hos Cappelen Damm for et eller to år siden, og skjønner ikke hvorfor jeg ikke kjøpte den, den er jo helt fantastisk! Jeg prøvde å tigge den til meg da jeg var liten, men fikk den ikke. Nå er den utsolgt fra forlaget, og jeg må lete på loppis. Buhu. Men finnes gjør den likevel! Vi må leve i håpet, Silje, vi skal finne den. Kanskje vi finner den på loppis når vi leter etter gamle Nancy Drevv-bøker i høst? Du har vel ikke glemt at vi skal det?

  Og Rydiger, sukk. Hvem kan glemme verdens skjønneste vampyr? Jeg har en av bøkene, husker ikke hvilken, men den jeg derimot husker er den fryktelige tante Dorothea som stod opp av kisten på de mest ubeleilige tidspunkt. Bra serie! (Bokklubben selger en av bøkene billig nå – hett tips hvis du ikke har boken allerede!)

 5. I morgentåkedalen høres kjent ut, men tror ikke jeg har lest den. Den ser så fin ut. Jeg skal også lete etter den. Jeg har heller ikke lest Maria Gripe, men de skal kjøpes inn. Jeg samler opp mine favorittbøker i bokhyllen til min datter på to og gleder meg til hun blir større så vi kan lese dem. Ruffen er allerede forsøkt lest, men det er nok enda litt tidlig. Jeg har Ruffen på nye eventyr, når han skal dra på besøk til tante Nessie i Skottland, men må skaffe meg flere.

  En annen av mine barndomsfavoritter er så klart Astrid Lindgren og spesielt alle historiene i Per Pusling og Mio min Mio. Ellers leste jeg en del Roald Dahl og her er Matilda en soleklar favoritt. Mamma leste mye Anne Cath. Vestly for meg, men de gjorde ikke like stort inntrykk som de nevnte forfattere selv om jeg likte dem. Det var en som sa til meg nylig at man endrer jo egentlig ikke smak fra man er barn og ungdom til voksen. Jeg foretrekker jo fortsatt stort sett det absurde, rare og magiske foran det realistiske, så det stemmer nok for meg også.

  • Så heldig datteren din er 🙂 Jeg leser mange av mine favoritter for elevene mine, jeg.

   Mio min Mio er også en av favorittene mine, og burde strengt tatt ha kommet på listen (den stod nemlig på den opprinnelige kladden). Roald Dahl likte jeg også godt, det samme med Vestly, selv om jeg ikke husker noe særlig av historiene nå – de er nok ganske utdaterte også.

 6. Ble tipset om I Morgentåkedalen gjennom denne bloggen. Jeg la ut annonse på Finn.no om at jeg ville kjøpe den, og ble kontaktet bare tre dager senere. Fikk den i posten idag! 😀 Så dersom du ikke har noe imot å kjøpe brukt, er Finn virkelig plassen. Har de to siste dagene fått flere henvendelser fra folk som har boken og vil selge den, så du er nesten garantert å få svar 😀
  Er for øvrig en nydelig bok, har bladd gjennom den allerede. Elsker tegningene!

 7. Tilbaketråkk: Endelig! | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s