Tetris, BookCrossing og ballett.

Organisering av bokhyller….. det er en evig utfordring hjemme hos oss. For øyeblikket har vi ikke plass til flere hyller, men det stanser selvfølgelig ikke den største boksamleren i huset (les: meg) fra å gå til anskaffelser av  bøker – tvert i mot vil kanskje mannen hevde. I går satte jeg i gang med årets store omorganisering nummer 3. Målet var å få plass til mine kjære bruktfunn fra høstferien, samt forhåndsbestilte bøker som ramler innom med jevne mellomrom, bøker fra bokbloggtreffet og Silje Goes Classic – romanene jeg har hamstret.

Etter mye prøving og feiling så fikk jeg det tilslutt til; hyllene ser kanskje ikke ryddige ut og minner mer om et tetrisspill, men det er et system der. Stort sett… I hovedsak er bøkene plassert alfabetisk og innenfor hver bokstav så er de sortert etter sjanger. Klassikere er samlet, ungdomsbøker for seg, fantasy, krim osv. Noen unntak finnes selvfølgelig, og det er her solide kunnskaper og realkompetanse i Tetris kommer inn. Der det er ledige lommer har jeg puttet bøker som passer i størrelsen inn. Det vil si at innimellom forfattere på K kan det kanskje dukke opp noen forfattere på J fordi de passet inn akkurat der. Som dere ser så er det ikke snakk om store utskeielser. Man vil ikke finne en forfatter på W sammen med C – bøkene for eksempel. Det samme gjelder i forhold til sjangre, det kan forekomme at en dystopi står sammen med klassikerne på samme bokstav rett og slett fordi den passet der i formen. Igjen – Tetris.

Avsnittene ovenfor forteller kanskje sitt – jeg er en iherdig boksamler, men i det siste har jeg også blitt litt mer aktiv i forhold til å kvitte meg med bøker også! Ja, du leste riktig – kvitte meg med bøker! Jeg har tatt steget ut i BookCrossings – universet – på ordentlig! Onsdag registrerte jeg hele 6 bøker og tok dem med meg til Oslo S for å sette dem fri. Der møtte jeg også Gro, Line og Ingalill – og det er alltid veldig koselig og morsomt å møte dem – samt flere andre BCere. Og siden omorganiseringen førte til at enda flere bøker nå ikke har en plass, så skal jeg jammen meg ta turen neste måned også!

Og nå er uka snart over, bare en liten skarve søndag igjen før det er mandag og en ny og forhåpentligvis deilig høstuke er i gang igjen. Søndag er som vanlig dagen da vi deler en liten smakebit fra boka vi leser i med hverandre. I natt ble jeg ferdig med Mister Pip av Lloyd Jones og en omtale kommer mest sannsynlig i morgen. Smakebiten kommer derfor fra boka som jeg har rukket å lese en side fra, men som jeg gleder meg til å lese videre i snart; krimromanen Jentene fra balletten av Monika N. Yndestad.

Moren kunne holdt henne fast om hun virkelig ville. At hun ikke holdt henne tilbake, tok Mina som et tegn på at selv ikke mor orket henne. Selvfølgelig gjorde ikke moren det. Mina orket jo ikke engang å være med seg selv.

s 7.

Ta turen innom bloggen til Mari, der finner dere flere smakebiter!

Pst; Hvordan organiserer dere bokhyllene deres?

32 kommentarer om “Tetris, BookCrossing og ballett.

 1. Jeg lo høyt da jeg leste om Tetris-organiseringen din. Det er jo akkurat slik jeg har organisert bøkene våre, men har aldri tenkt på at det jo selvfølgelig minner om Tetris! 😀 Sånn noenlunde alfabetisk, med en dæsj størrelsespraktiske C-moment. Det er nemlig viktig å få presset så mange bøker som mulig inn i hyllene slik at det alltid er plass til flere i de to hyllene som tilsvarer TBR lista mi… Og det sier jeg, som har gått over til Kindle for halvannet år siden.. Jeg har ennå ikke tatt steget over i BookCrossing verdenen. Jeg er (ennå) altfor knyttet til papirbøkene mine. Men en dag. En dag! 😉

  • Tetrissammenlikningen slo meg mens jeg prøvde å pressen en for stor bok inn i en litt for liten plass i går 😉 Jeg er også veldig knyttet til papirbøkene mine, men tanken er at dersom jeg gir bort noen som jeg ikke kommer til å savne (for eksempel ved at jeg har flere utgaver av den), så har jeg plass til enda flere herlige boker.

 2. Er imponert over systemet ditt, jeg har overhodet ikke system, i mangel på bokhyller og ikke minst plass til bokhyller. De leste bøkene havner i boden oppe for deretter å havne ned i kartonger nede i kjellerboden. de to bokhyllene jeg har er på soverommet og inneholder kun bøker jeg ikke har lest. Men har planer om et system, en gang i fremtiden. Liker godt denne lesekroken din!

 3. Artig sammenligning med tetriss-spillet! Selv mangler jeg bokhyller og kunne godt tenke meg å samle bøkene i stuen, drømmen er et organisert bokhyllesystem 🙂
  BookCrossingen høres interessant ut!
  «Jentene fra balletten» har jeg på leselisten, det virker som en spennende og dramatisk historie.

 4. Din bokhylle ligner på min! 🙂 Jeg har også insett at å stable bøker av en forfatter i høyden gir plass til mange flere bøker på en hylle. Bøkene mine står alfabetisk så jeg finner jo frem likevel 🙂
  På jobb har vi også gått inn for en ny type hylleplassering. Der ligger serier i en stabel og så mange bøker som får plas på hver hylle står med fremsiden ut. Det har faktisk økt utlånet, så folk er absolutt ikke avhengige av slavisk, gammeldags, plassering.

  Jeg esket Mr. Pip, og nå er jeg spent på å høre hva du syntes om den!
  Jentene fr balletten står også på min skal lese liste, så den vil jeg også gjerne høre om 🙂
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

 5. Tetris høres ut som en artig måte å organisere bøkene på, men tror ikke jeg hadde klart det. Bøkene mine er delt opp i fag og skjønn, med fagbøkene etter emne og forfatter og skjønnlitteraturen etter språk og forfatter.

  Smakebiten din var trist, håper det går bra med Mina etter hvert.

 6. Koselig lesekrok 🙂 her er bøkene inndelt i innbundet og pocket, og sakprosa står for seg selv. Det samme gjør uleste bøker. De leste står alfabetisk på forfatterens etternavn.

 7. Er ikke bevandret i krimsjangeren – mulig fordi det ikke har fenget å lese om mord og detektibarbeid, hvilket det som oftest dreier seg om i krimfortellinger.

  Ettersom krim er mye lest i Norden, og da især i Norge, vil jeg allikevel forsøke meg på sjangeren – din smakebit gjorde meg nysgjerrig på boken : )

  • Så bra at du ble nysgjerrig 🙂 Jeg tror ikke dette er en typisk krim med drap og detektiver heller, det er mer en journalistkrim. Den er bra så langt 🙂

 8. Koselig og velorgansiert.
  Nesten så jeg fikk lyst å rydde selv, men bare nesten, og bra er det for tetris har jeg aldri spilt. Det kunne jo bli en organisatorisk disaster. Takk for sist forresten!

 9. Så fint det ble! På kontoret mitt har jeg ganske bra system i bøkene mine. Det er eventyr, myter, sagn og en del fagbøker om ulike tema. I stua har vi fullstendig kaos i alle bokhyller med unntak av en hyllemeter hvor jeg har alle bøkene jeg skal lese. Den vokser og vokser og bøkene ligger i flere stabler fordi jeg har såååå mange bøker jeg skal lese! Omg. Jeg elsker bøker.

 10. Fine smakebiter- både av nyrydda hylle og bok!
  Jeg er velsignet (?) med det som sannsynligvis er verdens minste bokhylle, så her sorteres det med hard hånd; bøker jeg vet andre vil sette pris på (og gi et godt hjem) gir jeg gjerne bort. Bøker jeg tror jeg kan finne på å lese en gang til, får oppholdstillatelse, og det samme gjør bøker som handler om snille menneske (jeg vil ikke bo sammen med usympatiske folk, kan du skjønne!) Uleste bøker ligger i stabler rundt omkring- og resten går til loppemarked! For ordens skyld; jeg er nok med på å dra opp utlånstallene på biblioteket ;o)

 11. Herlig innlegg! Jeg liker det så godt når det blir lagt ut bilder av bokhyller og slikt. Selv har jeg lagt alle bøkene jeg HAR lest, men ikke vil gi bort(jeg samler ikke og gir som regel bort bøker etter å ha lest de) i en kurv, og de jeg ikke har lest er fanget inni et(!) fuglebur! Nå har det blitt litt flere bøker, og de fikk ikke plass inni der, så de står i en hylle for seg selv. Det er ikke mange det er snakk om. Fin og trist smakebit du hadde. Klem.

 12. Herlig!

  Hos oss er det kaos, vi har noen bokhyller i stua. Der er ikke særlig mye system, bortsett fra den hylla hvor jeg liksom skal putte alt jeg skal lese. Det fungerer ikke, så alt ligger dobbelt og det er ikke noe særlig system (det eneste som står sammen er mine franske favoritter og noen krimfavoritter som P.D. James og Christie). I tillegg har vi flere bokhyller på et arbeidsrom, men det er ikke noe bedre der heller.

  Ha ha, sikkert skikkelig mareritt for de som liker organiserte hyller. En dag skal vi flytte og da skal vi ha system!

  • He he 🙂 Jeg tenker at det viktigste er at man finner frem i sine egne hyller, selv om systemet kanskje virker rotete på andre. Jeg så bokhyllene til favoritt booktuberen min, Misty, og hun hadde organisert alt etter farge! For en veldig visuell person som henne så fungerte det svært godt, men for meg så hadde det vært et mareritt – jeg hadde ikke hatt kontroll i det hele tatt på hvor bøkene stod. Men fargerike og sprelske hyller, ja, det var det 🙂

 13. Nå fikk jeg en idè til hvordan jeg kan få plass til alle bøkene i en serie i en og samme hylle, jeg må stable dem oppå hverandre, selvsagt! Jeg har hatt alle bøkene mine sortert etter forfatter(fagbøker har fått et eget skap), nå derimot er bøkene på flytteplass fra stua til kjellerstua hvor det er plassbygde bokhyller fra gammelt av.

  Der er jeg igang med å sortere familiens gamle bøker med hard hånd, jeg skal kun spare på de bøkene jeg tro jeg kommer til å lese. En del av bøkene som står der nede handler om jakt og fiske, oldefaren min var en ekte naturnyter og en som elsket å fiske noe samlingen bærer preg av.Jeg tviler sterkt på om jeg noen gang kommer til å sette meg ned for å nyte en bok om tørrfluefiske foreksempel he he.

  Jeg er ikke helt sikker på hvordan den nye sorteringen blir, men i dag har jeg lyst til å sortere hyllene etter sjanger, språk og forfatter.

  Smakebiten var forøvrig fin og gripende, Silje 🙂

  • Stabling i høyden frigjør faktisk en del plass 🙂 Og jeg kan ikke skjønne at en bok om tørrfluefiske ikke føles som et lesemust 😉

   Håper du viser noen bilder av de nyorganiserte hyllene dine etterhvert, Mari!

   • Haha, ikke det? Har du lyst på den kanskje, du kunne jo fått den i bytte mot en post om innføring i fluefiske 😉

    Det skal jeg, egentlig har jeg lyst til å filme litt når jeg føler meg klar for det(sånn innerst inne har jeg lyst til å pusse opp først, men det ser ikke ut til at det blir med det første).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s