Boka for enhver bokelsker.

Jeg er, ikke overraskende, en stor bokelsker, og som en følge av dette er jeg også en uforbederlig bokkjøper. Det er noe helt eget ved å lete seg frem til akkurat den boka som står så fint på hylla og roper/hvisker/synger navnet mitt, enten det foregår i en fysisk bokhandel eller på det o så store internettet. Jeg handler definitivt flest av bøkene på nettet, og det er flere fordeler med det; det er ofte billigere, utvalget er større og for en omslagsentusiast som meg er det flott å få muligheten til å lete frem til det perfekte omslaget dersom det er mulig. Allikevel så er det mye fint med å handle i en fysisk bokbutikk; det å kunne dra ut flere tilfeldige bøker fra hyllene, kjenne på teksturen på omslagene, tyngden og hvordan boka ligger i handa, bla gjennom sidene, få følelsen av papirkvaliteten og lukten. Og den lykken jeg føler hver gang jeg henter en ny bok på postkontoret eller går ut fra en bokbutikk med en bok eller to, og den gleden jeg har av å putte enda en ny/brukt skatt på plass i hylla – ja, den vil jeg ikke unnvære.

En annen person som deler min entusiasme for bøker, både gamle og nye, er Susan Hill, forfatteren bak blant annet The Woman in Black. En dag bestemte hun seg for å lese Howards End av E.M Forster, en roman som hun var helt sikker på at befant seg på et bestemt sted i samlingen hennes. Der var den ikke, og mens hun lette etter denne ene boka fant hun flere bøker, både uleste og bøker hun ville gjenlese. Hun bestemte seg så for å vie et helt år til bøkene hun allerede hadde i hyllene sine og å skrive en bok om denne opplevelsen. Resultatet ble memoarene som jeg nå storkoser meg med; Howards End is on the Landing. Her diskuterer hun enkelte romaner, reflekterer rundt sin egen lesing både før og nå og erindrer møter med flere store og anerkjente navn innenfor litteraturen. Og alt er bare så fantastisk og så herlig, og jeg kjenner at jeg blir ørlite misunnelig på alle opplevelsene hennes. Jeg har fått mange nye navn som jeg gleder meg til å stifte bekjentskap med – ja, google er blitt min gode venn i løpet av lesingen  – og jeg innrømmer at jeg er litt beskjemmet over å ikke vite hvem alle disse fine menneskene hun skriver om er, men jeg lærer mens jeg leser. Dette er en bok for alle som er glade i bøker, rett og slett.

Siden lørdag har gått over til søndag, så vil jeg dele en liten smakebit fra et kapittel der hun diskuterer bøker hun har i hyllene sine, men av en eller annen grunn aldri har fått til å lese:

I look at Orwell there, unopened, unsullied. I pick up Down and Out in Paris and London, Keep the Aspidistra Flying and 1984 and read the blurbs and even open the damn things, but a terrible miasma of tedium veils my eyes and I put them back on the shelf. Not Orwell. Me. It is always us, never the book, or almost never. (With Barbara Cartland, it is the book.)

s 66

Jeg tror nok aldri jeg vil klare å gå et år uten å handle nye bøker, men ideen om å bli kjent med bøkene i hylla på nytt, lese romaner som har blitt ignorert for lenge og gjenlese gode, gamle kjenninger for kosens skyd – ja, det er en tanke som appellerer til meg, og jeg vil la meg inspirere.

Hvilke tanker har du rundt dette temaet?

Flere smakebiter finner du hos Mari 🙂

31 kommentarer om “Boka for enhver bokelsker.

 1. Dette høres jo helt fantastisk ut og absolutt noe jeg kunne tenkt meg å gjøre en gang, selv om jeg ikke hadde klart å la være å kjøpe en eneste bok på 1 år. Omslagene på de bøkene var helt utrolig stilige og jeg kunne funnet på å kjøpt de bare av den grunn,bøkene herved notert. Ha en fin søndag,Silje.

  • Boka er helt fantastisk, jeg blir bare mer og mer betatt jo lenger ut i den jeg kommer. Jeg liker ideen om å bare lese bøker fra egne hyller et år, men jeg hadde definitift ikke greid det. Men jeg tror jeg skal la meg inspirere litt, i allefall 😉 God søndag til deg også, Beathe!

 2. Denne boka høres utrolig inspirerende ut. Og ideen om å lese sin egen bokhylle er god! Tror ikke jeg har mange uleste der, men mange ganger er det en flott leseopplevelse å lese andre gang. Ha en fin dag!

 3. En bok som er så fantastisk og så herlig MÅ jo være vidunderlig å lese! Og det å vie en periode til bøkene en har i bokhyllen høres fint ut, jeg har mange bøker jeg gjerne skulle lest om igjen.

 4. Denne boken høres helt fantastisk ut! Jeg tror aldri jeg ville klart å gå så lenge uten å kjøpe en eneste bok. Selv om jeg liker tanken på å bli bedre kjent med bokhyllen min. Jeg har så ufattelig mange bøker som jeg aldri har lest som bare står der og samler støv. Og jeg har mange gode bøker jeg kunne tenke meg å lese igjen 🙂

  • Det er den! Men jeg hadde nok ikke klart å la være å kjøpe en eneste bok i løpet av et år. Jeg har vansker nok med å klare å holde meg til 2 bøker pr måned…. Men jeg vil la meg inspirere, og jeg har allerede fått mange nye lesetips (så der ryker jo en hver plan om å begrense bokhandlingen med det samme) 🙂

 5. Nydelig smakebit! Et år uten bokinnkjøp høres innmari fornuftig ut, men også innmari kjedelig, så det kunne jeg absolutt ikke tenke meg å prøve, he he 😉 Klemklem 🙂

  • Ja, er den ikke fin? Jeg har så mange uleste bøker i hyllene mine, så jeg burde kanskje ha hatt et slikt år, men jeg kjenner min begrensning – det ville vært et umulig prosjekt 😉 Klem tilbake.

 6. En flott smakebit! I fjor gikk jeg et år uten å kjøpe klær, og fant det enklere enn jeg hadde trodd. Men om jeg kunne klare et år uten å kjøpe bøker? Jeg ville selvfølgelig hatt lov til å bruke bibloteket, tenker jeg, og da er det kanskje ikke så vanskelig?
  Jeg har også hyller fulle av bøker jeg skulle ha lest, så det er ikke det at jeg mangler lesestoff hjemme heller. Det er en fin ide, å stoppe opp litt, men jeg er ikke sikker på om jeg hadde holdt ut uten å kjøpe bøker til Kindelen? 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  • Jeg tror egentlig at et år uten nye klær hadde vært litt enklere for meg, jeg har nemlig mer kontroll (stort sett) på den type handling.;-) Boka er helt nydelig, og jeg koser meg veldig mens jeg leser den.

   God søndag!

 7. Det låter som en helt fantastisk bok! Jag hade nog behövt ett år utan att köpa nya böcker, men tänk vilken lång önskelista man hade haft efter det året!

 8. Det var en positiv inställning till alla böckerna i hyllan som var inspirerande. Själv blir jag lite paralyserad när jag ser alla böcker och inser att jag aldrig skulle hinna läsa om dem…

 9. Dette virker som en måhabok for en bokelsker. Nå er jeg litt treg på å lese engelske bpker, og det er et drawback.
  Ang å bli kjent med uleste og gamle bøker i hylla, så liker jegd en. Har tenkt det selv mange ganger… At neste år kanskje skal jeg ta dem fatt og gjøre meg ajour, særlig med de uleste– Men om det blir, vi får se..Det kommer alltid så mange nyere bøker ut som skriker etter å bli lest.

  • Jeg er helt ram når det gjelder å bestille nye bøker, men ideen om å fokusere på bøkene som allerede står i hyllene er god. Jeg håper at jeg skal få det til litt bedre neste år 😉

 10. Jeg leste mye om denne boka da den kom ut på diverse engelske blogger. En blogger laget også en utfordring om å kun kjøpe 24 bøker i løpet av et år, det var flere som var inspirert.
  Jeg liker tanken, men jeg venter hele tiden på at jeg skal få samlet hele samlingen min. Enn så lenge kan jeg bruke den unnskyldningen!

  • Det synes jeg er en veldig god unnskyldning. Susan Hill var tross alt en godt voksen dame med 40 år i bokbransjen når hun satte i gang med dette prosjektet. Vi har med andre ord en god del å gå på. Jeg tror faktisk at denne boka vil føre til at jeg kjøper flere bøker, for jeg har blitt så nysgjerrig på flere av bøkene hun nevner. Men ideen om å ha større fokus på bøkene som allerede står i hylla, den liker jeg, og jeg har planer om å blir mer bevisst i 2013.

 11. Det høres ut som en herlig bok! Hvis jeg skal skrive bok en gang, skal jeg skrive akkurat en sånn bok. Jeg har faktisk en plan for neste år om å lese mange bøker fra min egen hylle. Jeg har ikke satt noen begrensninger på hvor mange jeg kan kjøpe – jeg har tross alt lært noe om meg selv i år – men jeg skal få lest en del av bøkene jeg har hatt i mange år. Akkurat nå har jeg så mange uleste bøker at mine egne hyller begynner å likne på en bokhandel. Og da kan jeg like gjerne la være å kjøpe så mange nye. Så nydelig omslaget var på bøkene, forresten! Jeg blir glad bare av å se på dem:-)

  • Ja, det er virkelig en god ide. Jeg har også planer om å lese flere av bøkene jeg allerede har i hylla, men jeg vet at jeg ikke vil klare en eventuelt bokkjøpbegrensning…. Boka er forøvrig helt herlig 🙂

 12. Jag äger cirka 800 böcker, varav närmare 300 är olästa. Det finns säkert mycket bra böcker som jag inte har läst i min bokhylla, därför har jag nästan bestämt mig för att jag inte ska få köpa nya böcker i nästa år. Det är inte riktigt en hållbar situation när jag köper lika mycket nya böcker som jag läser på en månad.

  Jag vet inte hur jag ska klara det. Men jag vill gärna bekanta mig med mina olästa böcker i bokhyllan.

  • Jeg vil også lese flere av de uleste bøkene i hyllene mine neste år, men jeg vet at jeg ikke klarer å slutte helt og kjøpe bøker. Det blir ja takk, begge deler 😉

 13. Kom 1,desember og lønningsdag så skal denne boken bestilles. Dette høres virkelig ut som en skatt for bokelskere, Silje. Jeg er så glad for at du delte denne smakebiten med oss, for denne boken har jeg aldri tidligere hørt om(en god grunn til at jeg er glad i smakebitene på søndagene). På Goodreads var det flere av mine bokelskende venner som hadde lest boken og alle hadde gitt den 4 stjerner, det tyder bra.

  Da jeg begynte å blogge fulgte jeg en blogger som hadde viet et år av sitt liv til bøker, hver eneste dag skulle hun lese en bok. Hun hadde satt en maksgrense på antall sider og hver bok måtte være under 300 sider for at hun skulle rekke gjennom den på en dag. Et ganske spennende prosjekt som jeg kom på da jeg leste innlegget ditt.

  • Har du navnet på den bloggen, Mari? Det høres virkelig ut som et spennende prosjekt, men jeg vet med meg selv at jeg aldri ville klart å lese en hel bok om dagen – da måtte den ha vært godt under 200 sider, i allefall 🙂 Håper du liker boka!

   • Jeg har forsøkt å finne igjen bloggen og jeg er ganske sikker på at det er >a href=http://www.readallday.org/blog/365-booksone-year/>Read All Day. På den tiden jeg lest i bloggen befant den seg på blogger plattformen, men den er nok bare flyttet til en egen hjemmeside. Det var et prosjekt som bloggeren begynte på som en slags sorgterapi etter at hun mistet sin eldste søster.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s