Bokbloggturneen: Variantene av Robison Wells

Da var det tid for min siste omtale for Cappelen Damms Bokbloggturnè i høst. Variantene heter romanen og den er skrevet av debutanten Robison Wells. I går var det Askeladden som fortalte hva hun syntes om boka, og i dag er det altså min tur.

Benson har hatt en tøff og ustabil oppvekst med fraværende foreldre og mange fosterhjem. Han har, i et håp om å endelig finne sin plass et sted, søkt om studieopphold ved privatskolen Maxwel Academy. Han får plassen, men oppholdet ved skolen blir helt annerledes enn noe han kunne forestilt seg.

På Maxwel er det ingen lærere, ja, ingen voksne over hodet. Elevene har delt seg inn i tre grupperinger; Samfunnet, Kaos og Variantene, og de har ulike oppgaver å fylle på skolen – undervisning, vedlikehold, matlaging og vakthold. En skulle tro at en skole med bare ungdommer ville føre til det reneste anarki, men de blir overvåket av kameraer over alt, det er strenge regler og brudd på disse kan føre til døden. Det går raskt opp for Benson at han må velge å bli en del av en av gruppene dersom han skal overleve dette fengselet som skolen egentlig er. Han prøver å tilpasse seg, men tanken på å rømme er det som holder ham oppe. Etterhvert oppdager han at de daglige forholdene på skolen bare er barnemat i forhold til den mørke hemmeligheten som skjuler seg nede i skolebygningens kjellerrom. Ingenting er som det virker, og Benson kan virkelig ikke stole på andre enn seg selv….

Oj, dersom jeg skal beskrive Robison Wells sin debutroman med tre ord så må det bli klaustrofobisk, intenst og handlingsmettet, ja, for dette er en virkelig sidevender av dimensjoner! Som leser så opplevde jeg at jeg kjapt ble en del av handlingen, og som Benson så ble jeg som besatt på å finne ut hva som egentlig foregikk Maxwel. Det blir tidlig klart at det er noe som holdes skjult; stemningen som skildres gjennom hele romanen er foruroligende og uhyggelig,Benson og vi lesere får små drypp om noe forferdelig som skal ha skjedd for en tid tilbake, samtidig som om de andre elevene ved skolen virker uberørt av tingenes tilstand. Har de mistet alle følelsene sine eller er alt bare et spill for å overleve? Historien tar flere uventede vendinger underveis, noe som påvirker både hovedpersonen selv og meg. For Benson blir det etterhvert veldig vanskelig å vite hva han skal tro om det som blir fortalt og det som skjer, og i det hele tatt vite hvem han kan stole på. Kanskje det egentlig er slik at han bare har seg selv? For meg som sitter hjemme i en trygg lesekrok, så vet ikke jeg heller hva jeg skal tro av det jeg leser. Hvem av karakterene snakker sant? Hvilken vending vil historien ta? Taglinjen på forsiden av boka er «Ikke stol på noen«, og det synes jeg gjelder både for hovedpersonen og for leseren. Forfatteren tar noen fortellergrep som gjør at jeg rett og slett føler meg litt tummelumsk og anpusten under lesingen – den foruroligende og klaustrofobiske stemningen siver ut av Maxwel Academy, ut gjennom sidene i boka og treffer meg både i hodet og hjertet. Dette er jo knallbra!

Benson selv er en hovedperson som jeg både liker og ikke liker. Jeg liker for eksempel at han er en sterk karakter som ikke gir opp, men samtidig så blir jeg litt irritert på ham nettopp fordi han er så viljesterk – Hallo,, du kan skade deg! Du kan bli drept!. Jeg forstår svært godt at hans eneste ønske er å finne en måte å komme seg vekk fra skolen på, men så er jeg så nysgjerrig selv at jeg kunne ønsket at han spurte og gravde og snoket enda litt mer rundt…. Han er nesten som en litt irriterende lillebror som følger sine egne veier og ikke vil gjøre som storesøster (les: jeg) vil (lete, finne flere svar, ikke utsette seg for fare uten grunn, stille enda flere spørsmål etc). Men jeg tror på ham, han trår ut av permene som en ekte person med både feil og mangler, som en god og flerdimensjonal hovedperson. Han har rett og slett en sterk stemme. Når han i tillegg er en ekte filmentusiast som sprer rundt seg med filmreferanser, så smelter nerdehjertet mitt litt ekstra. Heia Benson!

Variantene av Robison Welles er en mer enn godkjent ungdomsroman som fenget meg veldig. Det er en voldsom og uhyggelig historie som fortelles, og den utvikler seg til å bli ganske brutal etterhvert. Det blir allikevel aldri spekulativt – det er ikke vold for voldens skyld – men skremmende og spennende, det blir det! Jeg må også legge til at slutten har en stor cliffhanger, så er du forberedt! Jeg vil i allefall lese mer, nå!

6 kommentarer om “Bokbloggturneen: Variantene av Robison Wells

  1. Veldig bra omtale! Jeg er enig med det aller meste her tror jeg:- ) Klaustrofobisk er definitivt et ord jeg også kunne brukt i min omtale. Jeg synes også Benson er en sterk karakter, noe jeg har savnet i en del bøker jeg har lest i det siste. Jeg synes det var forståelig etterhvert at han oppførte seg som han gjorde, og så kunne jeg lett identifisere meg med ham selv om jeg nok hadde gjort mer som deg og undersøkt litt først:-) Deilig med en ungdomsbok som tar leseren på alvor.

    • Tusen takk, Silje! Ja, jeg forstår Benson godt, men jeg fikk en storesøster – følelse for ham. God bok var det uansett, og jeg håper den når ut til mange 🙂

  2. Jeg får bare mer og mer lyst til å lese denne boken jo mer jeg hører om den! 🙂 Den høres vanvittig spennende ut! Men siden det er en stor cliffhanger vurderer jeg å vente til den neste boken har kommet ut med å lese denne. Selv om jeg ikke tror at jeg klarer å vente 😉

  3. Tilbaketråkk: Variantene – Robison Wells « Julies bokbabbel – litteratur og småprat

  4. Tilbaketråkk: # 11: Hvordan ligger jeg an?!? « siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s