Hva skal jeg lese i 2013?

Tja, si det – det er kanskje litt vanskelig, og heller ikke helt ønskelig for motivasjonen å detaljplanlegge lesingen for et helt år – men noen målsettinger må jeg ha. Egentlig hadde jeg tenkt å vente til nærmere nyttår med å poste lesemålene for 2013, men så så jeg at både LineLabben, Elin, Marianne og Elida (og sikkert enda flere) presenterte sine leseforsetter i begynnelsen av desember og da ble jeg, ja, inspirert.

Siden 2012 ikke er ferdig ennå, så vil jeg vente med oppsummeringen av dette årets mål, men jeg ser at noen av målene har fungert bedre enn andre – noen vil jeg overføre, mens andre blir kastet på sjøen. En ting jeg vil være mer bevisst på med disse nye målene er at jeg vil være mer konkret. Ikke det at jeg trodde jeg ikke var konkret mens jeg lagde forsettene for 2012, men jeg ser at jeg er tjent med å forsøke og spissformulere meg enda mer. Jeg ønsker også å utfordre meg selv mer i forhold til sjangere, samtidig som jeg også skal ha plass til koselesingen. I høst har jeg slitt med mangel på leselyst, så jeg tror det er lurt å variere sjangere og typer bøker i større grad enn jeg har gjort i år.

Ok, da setter jeg i gang! I 2013 skal jeg:

 • lese 60 bøker. Det er 8 bøker mer enn i år, men jeg må ha noe å strekke meg etter. Dessuten så tror jeg det er et realistisk mål – dersom jeg ikke får lesesperre, da.
 • ikke ha noe som helst form for bokkjøpbegrensning.!! Dette er et forsøk på omvendt psykologi. I år har jeg kun hatt «lov» til å kjøpe 2 bøker pr måned, og jeg har vel aldri handlet så mye lesestoff på flere år! Derfor er teorien; med ingen begrensninger så vil jeg underbevisst begrense meg selv allikevel. Dessuten så har jeg mål om å:
 • lese flere av bøkene jeg allerede har pr 31.12.2012. Siden jeg skal frekventere Shakespeare & Co i Paris i romjulen, så må jeg få med meg de kuppene jeg vet at jeg finner der.
 • lese minst 6 1001 – bøker. En kjapp opptelling viser at jeg har ganske mange av disse bøkene i hylla allerede, så da er det egentlig bare å sette i gang. Line har sin flotte lesesirkel, og jeg håper at jeg får vært med på noen av disse bøkene – samtidig er jeg ganske elendig når det gjelder samlesinger, så vi får se. 1001 – bøker blir det uansett.
 • fortsette med Silje goes Classic. I 2013 skal jeg lese 12 klassikere – og blir det flere så er det bare flott! Dette målet kan fint kombineres med 1001 – bøkene blant annet. Det blir flere moderne klassikere fra 1900 – tallet, barnebøker og noe eldre litteratur. Dette er et mål jeg gleder meg veldig til å fordype meg i!
 • lese 6 dokumentarer, biografier og memoarer – altså, mer Dokufeber. Patti Smith, Nancy Drew, Linnea Myhre, Paris, Bader – Meinhof… lista er lang og god.
 • fortsette Jakten på Nancy Drew. Jeg skal gjenlese flere av Frøken Detektiv/Nancy Drew- bøkene mine, og jeg skal raide loppis og bruktbutikker i jakten på flere godbiter. Og dere skal selvfølgelig få være med.
 • lese minst 6 grafiske romaner. 2012 var året da jeg gjenoppdaget grafisk roman som sjanger, og i 2013 vil jeg lese enda mer. Walking Dead, Zita, Locke and Key, From Hell og Watchmen, for eksempel.
 • lese minimum en roman/novellesamling av Charles Dickens, Salman Rushdie, Haruki Murakami, Neil Gaiman og Shirley Jackson. Både Dickens, Rushdie og Murakami finnes på 1001 – lista, og Dickens og Jackson kan regnes som klassikere – mange fluer i en smekk, med andre ord.
 • fullføre A Song of Ice and Fire av George R.R.Martin. Bok nummer tre; A Storm of Swords skal nytes før sesong tre går på lufta i mars. Resten kommer nok listende etter i løpet av sommeren, tenker jeg.
 • følge leselystprinsippet. Ja, for jeg skal selvfølgelig fortsatt kose meg med ungdomsbøker av ny og eldre årgang, krim fra ulike steder i verden og fantasy.
 • ha et par uker der jeg leser eventyradapsjoner gjenfortellinger av kjente eventyr. Siden eventyr var et av temaene for 2012 som jeg forberedte meg mest på i forhold til å handle inn bøker, så må jeg ha ekstra fokus på dette en periode. Kanskje til høsten?
 • fortsette på i tre av seriene jeg ikke er ferdig med ennå. Også her har jeg flere å velge mellom; The Parasole Protectorate av Gail Carriger, Fever – fortsettelsen til Karen Marie Moning, Shifter – serien av Rachel Vincent, Mara Dyer – serien av Michelle Hodkin, Wither av Lauren DeStefano…. og mange, mange flere. Her er det jo både fantasy – og YA – titler, så det passer fint under leselystmålet mitt også.
 • skrive omtaler fortløpende for hver bok jeg leser og ha det gøy med skrivingen.

pusen

 • Jo, og så skal jeg selvfølgelig poste flere bilder av den skjønne bokpusen Narnia – både med og uten bøker.

I år har jeg forsøkt meg på å lese etter tema, og det har både vært utfordrende og gøy. Allikevel så er ikke dette noe jeg kommer til å fortsette med i 2013. Som jeg skrev innledningsvis har jeg større behov for variasjon for tiden, og da er det greit å ikke låse seg for mye tematisk. Kanskje jeg kommer til å kjøre noen temaer i perioder, men ikke som noe gjennomgående.

Hvilke leseplaner har du for 2013?

16 kommentarer om “Hva skal jeg lese i 2013?

 1. Dette var morsomt å lese. Mye bra mål og ikke minst omvendt psykologi – kommer garantert til å funke!
  Hva mener du med eventyradapsjoner egentlig?

  • Ja, omvendt psykologi blir bra 🙂 Jeg tror kanskje jeg har brukt feil begrep forresten, jeg tenkte på retellings/ gjenfortellinger…. Skal rette på det 🙂

 2. Her var det mange gode mål. Kjekk lesing 🙂 – og så minnet du meg på ett mål som jeg rett og slett har glemt !!! Lese ferdig bok 3 i A Song of Ice and Fire! Jeg gleder meg utrolig til sesong 3, men vil som deg lese boka ferdig først! Ååhh… jeg ser jeg allerede har knapt med tid. Jeg må få presset inn en murstein i februar 😀 Og som du også sier – viktig å ha det gøy med skrivingen av bokomtaler!

  • Ja, skriving skal være gøy! Min erfaring med A Song of Ice and Fire er at de til tross for størrelsen er slukebøker som går i en fei. Du rekker helt sikkert å lese treeren før tv – serien begynner igjen 🙂

 3. Så disiplinerete mange av dere bokbloggere virker nå for tiden 🙂 Jeg har ikke tenkt å lage en liste over neste år for jeg kjenner meg selv så godt at jeg bare vet at jeg kommer til å gjøre forandringer på den listen hele tiden. Neste år skal jeg bare være impulsiv når det gjelder bøker og lesing 🙂 Det er den eneste planen jeg har 🙂

 4. Fine mål! Synes det er supert at det er flere av oss som leser klassikere. Jeg kunne absolutt skrevet omtaler mer fortløpende, de siste månedene har de hopet seg opp etter at fokus har vært andre steder enn bloggen. Jeg håper også på å få lest noe av Dickens og Rushdie til neste år.

 5. Oi, så mye artig du skal lese! Jeg gleder meg spesielt (og selvfølgelig) til å se hvilke klassikere du ender med å lese. Et hett tips til å være med i lesesirkelen er å lese boken god tid i forveien istedenfor å tenke at den må leses samme måned. Samt å velge ut bøker man virkelig har lyst til å lese og tror man vil like. Ellers blir det bare tull!

  Jeg skal bare tvangslese neste år, men tar det heller igjen ved å lystlese absolutt alt 😉 For meg er det ikke nødvendigvis noen motsetning der, takk og pris. Ja! til flere bilder av bokpusen! Skjønne lille.

  • Jeg gleder meg masse til leseåret 2013, og er godt fornøyd med målene. Udolpho er selvfølgelig en av klassikerne som skal leses 😉 og Kafka på stranden blir en av de aller første bøkene jeg skal lese i januar – kanskje jeg rekker å bli med på lesesirkelen. Katter og merkelige greier er jo midt i blinken for meg. Narnia takker forøvrig for hyggelige ord 🙂 Ønsker deg en riktig god jul, Line!

   • Det er sprekt å ville lese Udolpho! Jeg skal forsøke å bli ferdig med den neste år, men er ikke særlig optimistisk. Da har jeg større tro på Murakami. Hehe, katter og merkelige greier ER midt i blinken for deg, det har du helt rett i! Jeg har prøvd å ivareta merkelige greier i julegaven din, forresten;-) Kafka på stranden blir den første boken jeg leser neste år, og jeg skal begynne på den allerede første nyttårsdag. Håper du rekker den, du også! Og god jul 🙂

 6. Tilbaketråkk: Silje goes classic: The Prime of Miss Jean Brodie av Muriel Spark « siljes skriblerier

 7. Tilbaketråkk: #1/2013:Hvordan ligger jeg an?!? « siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s