Hvordan gikk det egentlig i 2012?!?

Lesemessig, altså.

puselusNå er det nye året nesten en uke gammelt, og det er på høy tid å ta et lite årsoppgjør over 2012. For hvordan gikk det egentlig med lesmålene som jeg så målrettet satt meg i desember 2011? Hvilke bøker kommer til å stå igjen som de beste bøkene og hvilke var skikkelige nedturer? Hvilke karakterer ser jeg frem til å møte igjen og igjen, enten ved gjenlesing eller ved nye bøker? Hvordan gikk det med Salman og Charles, og fikk jeg virkelig lest noen grafiske romaner i året som gikk? Følg med så får du svar.

Første del av dette innlegget er inspirert av Mari som i går postet en oversikt over sine mål og en evaluering av dem. Så her er altså mine evalueringer, punkt for punkt:

 • Jeg skal lese minst 52 bøker i 2012, det vil si minst en bok i uka: Ja, dette har gått fint! Jeg har lest 55 bøker. Det er noen færre enn i 2011, men siden jeg har lest flere tykkere bøker, blant annet A Game of Thrones og A Clash of Kings, så er jeg fornøyd med det.
 • Jeg skal begrense bokkjøpingen og har bare lov til å kjøpe to bøker i måneden – inkludert Kindle: Hahahahahahahahaha!!! Særlig!
 • I forbindelse med at jeg skal handle færre bøker, så skal jeg også lese bøkene jeg allerede har kjøpt. Jeg satser på at jeg får gjort et solid innhugg i “skal – lese” – haugen min i 2012. Jeei :-): Njeeeeei, det gikk vel ikke helt etter planen. Om ikke annet så økte «skal – lese – haugen» min kraftig i fjor.
 • Skrive omtale av alle bøkene jeg leser for min egen del, og noen av høytlesingsbøkene dersom det er naturlig: Målet er oppnådd! Jeg har skrevet om alle bøkene jeg har lest, og jeg har i tillegg får skrevet omtalene fortløpende. Det skal jeg selvfølgelig fortsette med.
 • Neste år er det 200 år siden Charles Dickens ble født, og det skal jeg feire med å lese minst en av hans romaner. I tillegg skal jeg lese minst en bok av Salman Rushdie. Mannen min er stor fan og jeg har endelig latt meg overtale: Nei, hverken Salman eller Charles er blitt lest ennå, men de er kommet inn under lesemålene mine for dette året også. Og det skal jeg få til.
 • Lese oppfølgerne til serier jeg har begynt på og likt dette året: Jeg har kjøpt mange av oppfølgerne, men jeg har dessverre bare lest 3: A Beautiful Evil av Kelly Keaton (meh…), Rouge av Rachel Vincent (jada!) og Insurgent av Veronica Roth (jeeeeiii). Er det dette som kalles delvis måloppnåelse?
 • Lese flere klassiske skumlerier av forfattere som Susan Hill, Alan Edgar Poe og Shirley Jackson: Det ble ikke noe Poe på meg i året som gikk, men jeg leste og elsket The Haunting of Hill House av Shirley Jackson. Susan Hill ble også lest, men ikke noe skumlerier.
 • Lese og utforske mer innenfor sjangerne steampunk, fantasy, UF, paranormale saker og dystopia – både YA og for voksne: Både dystopi, fantasy, UF og paranormaliteter ble lest og likt i 2012.
 • Lese grafiske romaner og tegneserier. Jeg vil gjenlese Neil Gaimans Sandman og The Walking Dead står allerede i hylla: Ja da, det ble to grafiske romaner i fjor; Anyas Ghost av Vera Brosgol og Zita the Spacegirl av Ben Hatke. Kjempegode begge to! Men jeg fikk aldri somlet meg til å lese Sandman og The Walking Dead, så de står på lista for 2013.
 • Starte på minst 3 av UF – seriene jeg har i hylla og som jeg ennå ikke har rukket å lese – både YA og for voksne: Nei, det kan jeg vel ikke si at jeg har gjort, nei…
 • Delta på Lines 1001 bøker lesesirkel: Nei, det fikk jeg heller ikke helt til… men i år – da!

Jeg synes egentlig at jeg har fått til mye i forhold til målsettingene, jeg. Men det jeg også ser er at målene ikke er så konkrete som jeg trodde da jeg skrev dem ned, og jeg er glad for at målene for 2013 er mer målbare i så måte.

Den neste delen er inspirert av både Gro sitt oppsummeringsinnlegg (som igjen var inspirert av Anette) og en Booktube – tag som ble kreert av AboutHappyBooks – det vil si; jeg plukker litt herfra og derfra, og alle svarene gjelder for bøker jeg leste i 2012 – ikke nødvendigvis bøker som ble gitt ut dette året.

 • Hvilke tre bøker er de beste du leste i 2012? Jeg ga hele 13 bøker terningkast seks i fjor,  så alle disse hadde fortjent å bli nevnt her. Dersom jeg allikevel må nevne tre fire så blir det: Jellicoe Road av Melina Marchetta, Kong Salomos sverd av Espen Holm, A Game of Thrones av George R.R. Martin og Burned av Ellen Hopkins.
 • Hvem er din kvinnelige favorittkarakter? Hjelp, det var et vrient spørsmål! De jeg tenker umiddelbart på er Pattyn fra Burned, Minoo og Linnea fra Sirkelen, samt Arya og Daenerys fra A Song of Ice and Fire. Felles for de alle er at de er sterke og sammensatte  jenter som er skildret på en troverdig måte.
 • Hvem er din mannlige favorittkarakter? Pussig nok så var ikke dette like vanskelig! Jeg nevner i fleng; Tyrion Lannister fra A Song of Ice and Fire, Mr Rivers fra Fortellingen i fiolinen, Mr Pip – her mener jeg selvfølgelig mr Watts! – fra Mister Pip og Arial Footlight fra Tilfeldigvis. Dette er veldig ulike karakterer, men det viktigste de har til felles er at hjertet mitt dunker litt ekstra når jeg tenker på dem.
 • Hvilken kjærlighetshistorie likte du best? Det må nok bli den siste i Fortellingen i fiolinen av Natasha Solomons  – jeg nevner ingen navn, for jeg vil ikke røpe for mye. Forholdet som utvikles i Five Flavors of Dumb av Antony John er også søtt og fint.
 •  Hvilken bokserie ble favoritten fra 2012? Siden jeg leste Insurgent av Veronica Roth til en sekser i fjor, så må svaret bli Divergent – serien. En annen favoritt som jeg oppdaget i 2012 er krimserien om Rino Carlsen; Malstrømmen og Stormen av Frode Granhus.
 • Hvilken bok ble den store overraskelsen i 2012? Her må jeg velge Malstrømmen av Frode Granhus igjen, for dette var en bok jeg helt tilfeldigvis plukket med meg på butikken uten å ane noe som helst om den. Jeg ble helt blåst av banen, dette er nemlig veldig god og bunnsolid krim! Jeg ble også superglad og lykkelig da jeg opplevde at den norske oversettelsen av Laini Taylors Daughter of Smoke and BoneMørk Engel – hadde et like magisk og godt språk som originalen. Takk til Silje Beite Løken for en utrolig god oversettelse!
 • Hva er det fineste omslaget blant bøkene du leste i 2012? Både omslagene til The penebøkerDiviners av Libba Bray og Mister Pip av Lloyd Jones er vakre og slående. Dersom jeg kan velge omslaget til en bok jeg kjøpte meg i fjor, men ennå ikke har lest, så tror jeg det blir The Prime of Miss Jean Brodie av Muriel Spark (som jeg leser nå), Days of Blood and Starlight av Laini Taylor og This is Life av Dan Rhodes.
 • Hvilken bok var den dårligste du leste i 2012? Uten tvil; Unlovable av Sherry Gammon. I utganspunktet kunne dette blitt en skikkelig god og mørk realistisk roman om det å vokse opp med en alkoholisert forelder, men når forfatteren velger å putte inn en ung og ufeilbarlig undercoveragent på 21  – som i tillegg spiller den minst troverdige 18 årige skoleeleven som jeg har hørt om og som er vokst opp på stedet (!?!) – da blir det feil, rett og slett feil.
 • Hvilken bok skuffet deg mest? Det må bli den siste boka jeg leste i 2012; Orkideens Hemmelighet av Lucinda Riley. Jeg håpet på et Mortonsk – eventyr, men det fikk jeg ikke helt.

Så, dette var min oppsummering av leseåret 2012 – et godt leseår med mange flotte og spennende bekjentskaper innenfor litteraturen! Hvordan har det gått med dine lesemål?

24 kommentarer om “Hvordan gikk det egentlig i 2012?!?

 1. Fin oppsummering, Silje! Ser ut som du har lest bredt og møtt på mange gode bøker i 2012. Det gikk litt på halv tolv med mine lesemål i fjor, men jeg er fornøyd for fikk så mange flotte leseopplevelser. 🙂

 2. Bra oppsummering. Syns du har vore veldig flink.
  Eg har aldri hatt noko «ikkje-kjøpe-så-mange-bøker»-mål på mi ambisjonsliste. Mest fordi eg veit at det er heilt fåfengt. Skal-lese-haugen er forlengst omdøypt til Skal-lese-fjellet, og burde vore omringa av skilt om rasfare.
  Lykke til med måla i 2013.

 3. Så kjekt å lese! Du har jo hatt en strålende 2012! Blås i om ikke alle mål nås – de skal være noe å strekke seg mot, spør du meg. Vi trenger vel ikke alltid nå mål? Viking Fotballklubb gjør jo ikke det, og de er proffer 😉

  • Jeg er godt fornøyd, jeg. Jeg har overført noen av målene til dette året, og kjøpsbegrensningsmålet er det ingen krise at jeg ikke nådde. Tenk så mye boklykke jeg hadde gått glipp av dersom jeg faktisk hadde begrenset meg! 😉

 4. Bra oppsummert Silje og morsom lesning. Fikk mange tips som alltid til bøker jeg har lyst til å lese (men som jeg aldri får tid til å lese). Ses snart! ;o)

 5. Henger meg på applausen. Det var ei fin oppsummering å lese.
  Min oppsummering er loooong forsinket. Jeg ligger allerede ei hel uke bak skjema og lurer på om jeg ikke bare skal stryke denne første uka og late som om året begynte 7.jan.
  Og med et tastetrykk er jeg igjen i rute. Tror ikke jeg fikk til et eneste mål forresten.
  Men failure tilside: Jeg har nå lånt Jentene fra balletten på biblioteket – thanks to you.
  Gleder meg til å lese.

 6. Veldig fin og ikke minst morsom oppsummering Silje 🙂 Godt at flere har en ulest haug som vokser, det har jeg også… . sees snart 🙂 Klem

 7. Så flott oppsummering! Må si du har greid deg bra:) Mye spennende bøker du har lest på også må jeg si til slutt den katta er jo bare et lite fluffy sjarmtroll, hehe:) Ha en fin kveld!:)

 8. Takk for en kjempeflott blogg, Silje!

  Jeg har lagt inn Malstrømmen av Frode Granhus på min huskeliste på Deichmann. Den er kanskje litt lang (332 sider), men det er ikke verre enn at jeg skal få lest den i en kommende ferie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s