Franske bokkjøp – eller historien om da jeg ble stanset i tollen på grunn av mystisk pakke!!

shakespeareI romjula var jeg i Paris, og som seg hør og bør en ekte bokoholiker og lesehest brukte jeg litt tid i bokhandler – kremt – ok da – litt mer enn litt… Min store favorittbokhandel er selvfølgelig Shakespeare & Co. Fylt som den er med bøker fra gulv til tak og  i kriker og kroker, så er denne butikken virkelig enhver bokelskers store drøm! Utvalget er variert og godt, særlig innenfor klassikere og samtidslitteratur, men det er også krim, fantasy, dokumentarer, kunst – ja, det meste – å finne i hyllene.

Jeg er blant dem som blir litt satt ut og sliten av å besøker store, enorme museer  – ja, Louvre, jeg tenker på deg! – men på Shakespeare & Co, der kan jeg stå, sitte og lete etter akkurat DEN riktige boka i en hel liten evighet. Jeg storkoser meg! Nå skal det sies at jeg reiste med mannen, og selv om han er glad i litteratur, så når han et metningspunkt når det gjelder bokbutikker. Jeg måtte altså prøve og begrense meg litt, men to lange, deilige besøk fikk jeg tid til. Resultatet ble en fin bunke av ymse sjangre. Det ble for eksempel plass til noen klassikere: Love in a Cold Climate av Nancy Mitford (1001 – bok også!), The Phanom of the  Opera av Gaston Leroux (Paris, opera, gotikk – ja, og så liker jeg musikalen) og Naked Lunch av William Burroughs (til mannen, men siden det er en 1001 – bok så er det godt mulig at jeg muligens kommer til å lese den etterhvert). Dystopien (?) Wool av Hugh Howey og biografien om Kurt Vonnegut: An So itbøker Goes av Charles J. Shields (til mannen) fikk også bli med meg hjem.

Det holdt selvfølgelig ikke med det! En dag vi ruslet nedover Rue de Rivoli gikk vi rett på en stor engelsk bokbutikk. Jeg husker ikke hva den het, og nei, den var slettes ikke like sjarmerende som Shakespeare & Co – den var mye mer moderne og liknet på en helt vanlig bokhandel – men for et uvalg!! Hurra meg rundt!! To etasjer med bare lykke – mange klassikere, men også mye fantasy, mye nytt, krim, YA, tegneserier og skjønnlitteratur. Jeg ble der en god stund, og jeg måtte selvfølgelig tilbake og handle litt. Sånn er det bare. Det var i denne butikken jeg først møtte Miss Jean Brodie for eksempel, og hun og jentene hennes fikk bli med meg hjem. I tillegg ble jeg veldig nysgjerrig på This is Life av Dan Rhodes (Paris! Flott omslag!) og Lucky Break av Esther Freud.

Jeg er strålende fornøyd med kjøpene og jeg gleder meg til å lese dem alle sammen – forhåpentligvis i løpet av de neste årene ;-).

Men historien om Silje og bøkene ender selvfølgelig ikke der!  1. januar befinner vi oss, litt triste over at ferien er over, på Charles de Gaulle – flyplassen. For å kunne gå inn i avgangshallen må vi skille lag; en kontroll for menn og en for damer. Så langt er alt bra. Jeg gjør som jeg pleier; tar av meg jakke, sko, putter flytende ting i egen pose og lar alt annet ligge i den store veska mi. Veska er klar til gjennomlysing og jeg rusler gjennom kontrollen. Alt vel. Men så….

(Her må jeg gå over i dramatisk form for å få frem det ja, dramatiske i situasjonen ;-)).

Kontrollør 1 ved gjennomlysningen nikker til kontollør 2 og sender veska mi over til henne.

Kontrollør 2 vinker på meg. Jeg går bort.

Kontrollør 2: Can you open your bag please?

Jeg: Ok. (Åpner veska)

Kontrollør 2 kikker nøye igjennom innholdet og stopper ved en firkantet pakken i en tøypose. Hm, hva kan det være mon tro?

Kontrollør 2 til kontrollør 1: Livres (bøker).

Kontrollør 2 nikker og smiler, og jeg får lov til å fortsette.

Så, det var historien om da jeg ble stanset på grunn av en mystisk pakke – bøker, det er skumle greier. He he.

Ønsker alle en riktig god mandag!

18 kommentarer om “Franske bokkjøp – eller historien om da jeg ble stanset i tollen på grunn av mystisk pakke!!

 1. Hehe, herlig bok historier fra selveste Paris, det burde man få flere av:) Var litt bekymret hva som skulle foregå i tollen, heldigvis gikk det jo bra. Var veldig dramatisk der en stund kjente jeg, hehe:) Takk for shopping tips også! Shakespeare & Co skal helt klart stå på listen over bokhandlere å titte innom hvis turen går til Paris en dag:) Takk for at du deler! Ha en fin dag videre!:)

 2. Herlig!
  Ja, man kan bli stoppet for mye rart..
  Selv har jeg blitt stoppet noen ganger i sikkerhestkontrollen fordi jeg har hatt med helsekostpulver (greens) i håndbagasjen..muffins, det ja..

 3. Ah, Paris… Har aldri vært der, men drømmer om et besøk. Jeg kan gå i timesvis og titte og drømme meg bort jeg også, spesielt i gamle bruktbokbutikker. Jeg besøkte The Strand (tror jeg den het) da jeg og foreldrene mine var i New York for noen år siden. Jeg husker ikke hvor mange «miles» de reklamerer med at de har bøker med, men det var mye. Og der kunne jeg ha gått lenge, hadde det ikke vært for utålmodige (og sultne) foreldre… Pøsj, hva er vel mat når man har åndelig føde? 😉

  • Jeg har veldig lyst til å dra til NY og besøke The Strand 🙂 Jeg merket at mannen ble litt utålmodig når jeg bare skulle se litt til og litt til, men han overlevde (litt kaffe og lesing av bok på kafe gjorde nytten :-)).

 4. Jeg var for første (og foreløpig eneste) gang i Paris forrige nyttårsaften. For en magisk by! Helt siden den gang har jeg drømt om å reise tilbake, dette vekket minnene. Forhåpentligvis får jeg til en tur iløpet av 2013.

 5. Shakespeare & Co. Det MÅ jo være en bra bokhandel, skjønner godt at du ble stuck der, og at Paris turen endte med godt bokkjøp. Artig historie om deg og de skumle bøkene 🙂

 6. Kostelig! Tenk hvis de hadde beslaglagt boka, jublet sin lykkedag hele veien til pauerommet. Jammen bra den sikkert var på engelsk for det kan ikke franskmenn, har jeg hørt. Skal øve på å ikke være misunnelig til neste gang jeg ser deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s