Vredens tid av Stefan Tegenfalk.

vredenstidI løpet av kort tid opplever to ulike personer et raseri så intenst  at de ender opp med å ta livet av noen i sin nærhet; en velansett dommer tar livet av en tilfeldig taxisjåfør og en mor dreper sin egen datter. For politietterforsker Walter Gröhn og hans nye aspirant Jonna de Bugge fremstår det hele som uforklarlig – er det bare to saker som kan minne om hverandre, eller er det noe mer? Da et tredje drap skjer, begynner de å ane en sammenheng – en sammenheng som innbefatter det svenske rettsystemet.  Hva er det som får disse menneskene til å miste alle hemninger og drepe de som står dem nærmest? Hva er målet, og hvorfor møter både Walter og Jonna motbør innad i politiet når de prøver å nøste i trådene?

Jeg vet ikke hva det er med svensker og krim – men noe er det. Nok en gang har jeg lest en kriminalroman fra nabolandet, og nok en gang så er jeg imponert! Dette er bra! Det er spennende og det er komplekst.

Tegenfalk sjonglerer med flere historier i Vredens tid. Hovedhistorien eller hovedintrigen er den der uskyldige mennesker plutselig går amok og dreper noen de er glade i – hva er det som forårsaker dette, hva er motivet og hvordan henger disse tilfellene sammen? I tillegg får vi som lesere ta del i maktkamper innad i politiet og rettsvesenet – for eksempel sikkerhetspolitiet kontra utegående politi, statsadvokater kontra politietterforskere. Vi får også ta del i de ulike etterforskningene som settes i gang for å løse drapsgåtene – kan det være at det faktisk er et terroranslag mot det svenske demokratiet? Hvordan går man frem dersom det er tilfellet? Hva skjer dersom det finnes etterforskere med sin egen agenda, sine egne motiver for at saker skal få et gitt utfall? Jeg synes at alle disse elementene er med på å gi hele romanen et ekstra piff, de gjør historiene som fortelles mer nyanserte, fargerike og levende. Jeg merket allikevel at jeg på et punkt opplevde at en sidehistorie fikk alt for stor oppmerksomhet, det er en del der vi som lesere vet at saken har tatt en helt feil retning uten at etterforskerne vet det. Jeg må innrømme at det stresset meg litt. Jeg ble litt urolig for at forfatteren kom til å skrive seg helt vekk og ikke få utnyttet det potensialet som lå der – det verste jeg vet er nemlig bøker som starter så lovende og spennende, men som ett eller annet sted på midten lander med et mageplask og mister piffen. Ja, jeg var faktisk bekymret for at Vredens tid skulle vise seg å være blant de bøkene – et lite øyeblikk. Bekymringen ga seg – takk og pris – ganske raskt og  Tegenfalk klarer på fiffig vis å knytte bånd og gi alt en mening tilslutt. Og det gjør meg  så glad!

Det jeg likte aller best med Vredens tid var hovedpersonene Walter og Jonna, og da særlig forholdet mellom dem. I utgangspunktet er det ikke noe originalt – erfaren politietterforsker, gjerne på kant med overordnede, som ikke viker fra å gå sine egne veier for å løse en sak møter en ung og nyutdannet aspirant. Vi har vel alle lest romaner med slike parhester, eller? Allikevel så ble jeg mer knyttet til nettopp disse to. De har noe ekstra ved seg, noe som jeg synes er vanskelig å forklare. De fremstår som jordnære og ekte personer, måten de prøver hverandre ut  og den hengivenheten som etterhvert oppstår mellom dem opplever jeg som troverdig. Jeg tror at relasjonen mellom dem vil utvikle seg enda mer utover i de neste bøkene, og at de begge vil lære av hverandre både på det personlige og det profesjonelle plan. Jeg ser rett og slett for meg en ny favoritt innenfor etterforskerduoer – på lik linje med Havers og Lynley! Hvordan kan en bokelsker for eksempel la være å bli betatt av en slik person:

Jonna kjente hvordan pulsen steg i takt med at saker og ting ble tydelige. Dette var til og med bedre enn løsningen på en John le Carre – roman.

s 129

Stefan Tegenfalk har en skarp og vittig penn, og jeg fryder meg over å lese treffende skildringer av fulle sosser på Stureplan, elskovssyke rettssekretærer som ikke klarer å ta et hint og desperate journalister som er villige til å ofre sin egen mor for et godt scoop. Sammen med en spennende og  nervepirrende kriminalgåte og intriger og maktkamp i stil med A Song of Ice and Fire – ja, da kan det nesten ikke bli bedre! Jeg gleder meg til å lese mer!

Tusen takk til Bazar forlag for dette eksemplaret.

6 kommentarer om “Vredens tid av Stefan Tegenfalk.

  1. Skummet gjennom omtalen for å finne hva du syntes om boka. Jeg har den på planen selv denne måneden, så jeg ville unngå eventuelle spoilere. Kjekt du likte den! Nå gleder jeg meg 😀

  2. Denne har jeg i bokhyllen og tenker at det snart er tid for krim. Så bra at du likte den så godt, da ble jeg mer giret på å lese den:-)

  3. Tegenfalk er en forfatter jeg aldri har hørt om før. Eller er det jeg som har sovet i alle timene og han har serie på serie bak seg. Høres ut som en perfekt krim for meg – og jeg likte spesielt det du skrev om forholdet mellom den unge og den erfarne. Klassisk, men såå viktig for utviklingen av krimhelter og serier. Takk for tipset!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s