Mitt liv som leser – barne og ungdomsår.

Jeg har i en tid nå tenkt på å lage et innlegg som forteller litt om hva som har bøkerogpusgjort meg til en så stor lesehest som jeg er. Hvilke bøker og forfattere er det som har hatt innflytelse på meg som leser?  Dette første innlegget vil gå tilbake helt til starten og jeg tenker det er naturlig å stoppe etter ungdomsskolen.

Som jeg har nevn i flere innlegg så tror jeg at min leselyst nærmest må være arvelig. Jeg kommer nemlig fra en familie der både foreldrene og besteforeldrene mine har bokhyller fyllt av velleste bøker, så jeg har alltid hatt god tilgang på lesestoff. Jeg ble også tidlig meldt inn i Bokklubbens Barn – den med den røde marihøna, og fikk jevnlig spennende bildebøker i posten. I tillegg fikk jeg serien Barnas beste i julegave i 1979, da var jeg ett år :-).

Både mamma og pappa leste mye høyt for meg, og jeg overrasker vel ingen når jeg sier at favorittene, den gang som nå, var Ruffen, Serafin og I Morgentåkedalen, men også bøkene til Astrid Lindgren. Etterhvert fikk jeg lyst til å lese bøkene mine selv, og da jeg var rundt fire bestemte jeg meg for å lære og lese – og det gjorde jeg. Høytlesing var selvfølgelig fremdeles førstevalget, men det tok ikke lang tid før jeg kunne lese enkle bøker selv også. Da jeg begynte i 2.klasse fikk jeg mamma sine gamle Frøken Detektiv bøker og Fem – serien, og en stor forkjærlighet for krim og mysterier ble født. Og etterhvert en detektivklubb med ei venninne. På barneskolen fortsatte jeg å lese bøker fra Bokklubbens Barn, nå bøker med den blå marihøna. 1001 dalmatinere av Dodie Smith, Mary Poppins av Pamela Lyndon Travers og Den hemmelige hagen av Frances Hodgson Burnett var noen av favorittene, men de som gjorde aller størst inntrykk og som fremdeles er blant favorittbøkene mine er Skyggeserien, Agnes Cecilia – en selsom historie og Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe. Jeg kan fremdeles huske den følelsen jeg fikk da jeg fant disse bøkene på biblioteket og så de mystiske omslagene. Det var særlig Skyggeserien som trigget nysgjerrigheten min mest med sine skyggeliknende figurer i bakgrunnen – og jeg slukte bøkene om Berta, Carolin og Rosengåva flere ganger opp gjennom barne – og ungdomsskolen. Bøkene til Maria Gripe var nok mitt første møte med fantastisk og mystisk litteratur – og de som sparket i gang fascinasjonen min for overnaturlige bøker av ymse slag.

Etterhvert som jeg ble en tryggere leser, ble jeg også mer interessert i «voksenbøker» generelt og Agatha Christie spesielt. Jeg tror jeg var i 11- års alderen da mamma tilslutt ga etter og lot meg lese en av hennes bøker; Gammel dame forsvinner. Jeg skjønte ingenting av krimintrigen før jeg plutselig, flere uker etterpå, våknet av at alt falt på plass! Resultat; jeg ble livredd og holdt meg unna voksenkrim en liten stund. I stedet ble jeg gjort oppmerksom på en annen voksenforfatter som jeg ville bli kjent med – MARGIT SANDEMO og hennes Sagaen om Isfolket. Mitt første møte med denne serien var i sommerferien mellom 5. og 6. klasse og boka jeg leste var nummer 36: Trollmåne. Nei, jeg hadde ikke helt skjønt konseptet med serier… Jeg husker at jeg, igjen, ble redd, men samtidig så var det ett eller annet som trakk meg videre mot denne historien. Etter å ha lest noen flere bøker hist og her i serien; nummer 7: Spøkelses – slottet og nr 45: Legenden om Marco, så var det ingen tvil, jeg var hodestups forelsket i Isfolket! Jeg skrev «særoppgave» om forfatteren og pløyde igjennom alle de 47 bøkene – nå i rekkefølge! – en særdeles regnfull vestlandssommer før jeg begynte på ungdomsskolen. Man kan diskutere om Isfolket var passende bøker for en 12 – 13 åring, men jeg er glad for at ingen stoppet meg i å bli kjent med Tengel, Silje, Sol og de andre karakterene. Fremdeles kan jeg ta frem enkelte av favorittbøkene og synke ned i deilig nostalgisk lesing!

Samtidig fikk jeg på den tiden øynene opp for bøker som jeg egentlig ikke fikk lov til å lese, og som dermed trigget meg enda mer! Hard Asfalt av Ida Halvorsen, Å være ung er for jævlig av Christiane F, Men tankene mine får du aldri av Sverre Asmervik og Horungen av Einar Pedersen (aner dere en trend??) ble alle lest i smug.

Som trofast medlem av bokklubben ble jeg etterhvert medlem i Ungdomsbokklubben, og gjennom den fikk jeg tilgang på flere perler som jeg husker følelsen av den dag i dag. Og katten tok en mus av Robert Cormier (som Knirk har skrevet om her), Jeg savner deg, jeg savner deg av Peter Pohl og Kinna Gieth, Janne, min venn og Vi kaller ham Anna av Peter Pohl, Ryggen fri av Kari Bøge, En liten sang om kjærlighet av Michelle Magorian, Sølvdelfinen av Anita Eklund Lykull og Rebecca av Daphne du Maurier er bøker som har gjort et stort inntrykk på meg, og jeg har fremdeles flere av dem i hyllene mine.

Hvordan er din lesehistorie?

21 kommentarer om “Mitt liv som leser – barne og ungdomsår.

 1. Morsomt å lese, og ser mange paralleller. Jeg gikk også fra Nancy Drew til Maria Gripe til Agatha Christie og Margit Sandemoe. Skal ikke påstå jeg husker alt like godt, og kriminteressen har nok dabbet av med årene – likevel mye likt.

  Har store planer om å skrive et innlegg som dette en gang jeg også. Kanskje i sommer, når det bare er jobb og ingen skole og konsentrere seg om.

  (Har du forresten prøvd deg på Nancy Drew PC-spillene? Klassiske point-and-click spill der du får VÆRE Nancy Drew herself og løse mysteriene. Hadde noen herlige nostalgiske timer i relativt voksen alder mens jeg klikket meg gjennom dem.)

   • Tviler på om de finnes som gratisspill, men de kan i hvert fall lastes ned lovlig mot betaling her (relativt billige spill, i hvert fall de eldste av dem):
    http://www.herinteractive.com/Mystery_Games

    Det er jo hauger av dem, og er vel strengt tatt myntet på yngre mennesker enn oss, men jeg synes det var morsomt en stund. Vet jeg spilte det som heter Ghost Dogs of Moon Lake i hvert fall. Men det er en del år siden.

 2. Fint innlegg! Nå tok du meg virkelig bakover i tiden.. Jeg også elsket Den hemmelige hagen og Mary Poppins som barn… og Agatha Christie var også en slags bro fra barnelitteratur og over til «voksenbøker» for meg.
  Ellers var Frendeløs en uforglemmelig leseropplevelse da jeg var liten..

  • Det er morsomt og interessant å se at vi er flere med de samme barndomsfavorittene, og at det er noen bøker/forfattere som går igjen i forhold til overgangen mellom barnelitteratur og mer voksen litteratur.
   Frendeløs var en av de bøkene jeg mislikte sterkt – mareritt på mareritt – ja, så du kan jo si at den var en uforglemmelig opplevelse for meg også 😉

 3. Så flott innlegg! Joiner de andre her, så utrolig masse av det samme som preget min tidlige lese-karriere også! Husker at jeg leste masse biografier skrevet for barn – kan fortsatt ser for meg bøkene 🙂 Senere kom det en periode med sånne historier fra virkeligheten, var superfascinert av «Ikke uten min datter», «Arabias Døtre» og Go Ask Alice». For ikke å snakke om hvor fortyllet jeg ble av «Kabalmysteriet» til Gaarder og «Agnes Cecilia» og andre litt mer eventyriske bøker. Wow, det er virkelig mye forskjellige her når man tenker etter 🙂

  • Ja, jeg leste også biografier for barn; Historien om… bøkene. Min favoritt var Historien om Helen Keller :-). Kabalmysteriet likte jeg også godt, mye bedre enn Sofies Verden…

 4. Herlig innlegg! Elsker når du deler personlige bokminner, og jeg kjente meg igjen. Min store barndomsfavoritt var Nancy Drew. Jeg slukte alle bøkene om henne. Isfolket sto også høyt i kurs. Mulig jeg lar meg inspirere til å lage et lignende innlegg etter hvert 🙂

 5. Forguder slike mimreinnlegg! Hadde det ikke vært for at jeg publiserer mimrer-tilbake-til-Trekløveret minimum en gang i måneden (sort of) skulle jeg jammen min hatt (jaggu) skrevet et nå 😉

  Som tilnærmet alle andre elsket også jeg Isfolket, og i likhet med alle andre som elsket Isfolket, leste også jeg bøkene i uanstendig ung alder. – Og jeg var dødslivredd for at mamma skulle gjøre alvor ut av sine planer om å lese bøkene etter meg… Hoi.

  • He he, mamma leste en Isfolketbok for å finne ut hva 12 – åringen leste for noe… det holdt med den ene for hennes del 😉

   Mimreinnlegg er morsomme å skrive og inspirerende å lese 🙂

 6. Så fint, og morsomt, å bli kjent med den unge Silje! Jeg kjenner selvfølgelig igjen mange av bøkene og vi deler mange leseopplevelser ser jeg 🙂 Jeg leste Sagaen om Isfolket som 18 åring (tror jeg det må være) og falt også helt pladask! Ellers var både de bøkene du leste i sjul og de fleste av barnebøkene du nevner del av min barndom. 🙂

 7. Fint innlegg – og mange kjente titler fra min egen «lesertilblivelse»! Hyggelig å bli enda mer kjent med deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s