Lesesirkel 1001 bøker: Northanger Abbey av Jane Austen

Denne månedens lesesirkelroman hos Line er en jeg har vært veldig spent på og gledet meg til; Northanger Abbey av Jane Austen. Jeg har gledet meg fordi jeg har likt godt de andre romanene jeg har lest av Austen og da særlig fortellerstemmen hennes, og jeg har vært spent fordi det ville være første gang jeg leste en av bøkene hennes på originalspråket. Ville 1803 – versjonen av det engelske språket komme i veien for innholdet? Etter noen sider med litt intens jobbing så kan jeg si at å lese Austen på engelsk, ja, det gjør jeg gjerne igjen.

wpid-IMG_20130419_195347.jpgI Northanger Abbey følger vi den unge og drømmende 17 – åringen Catherine Morland. Hun vokser opp som en av mange barn i en hyggelig, om enn noe kjedelig familie. Da hun blir invitert med av mr og mrs Allen til Bath, gleder hun seg til å endelig få oppleve noe.

I Bath møter hun og blir raskt betatt av den sjarmerende og livsglade Mr Tilney. Hun sliter litt med å bli trygg på de sosiale kodene i selskapslivet, og da Mr Tilney ikke dukker opp på en stund blir hun lett dratt med av det unge søskenparet Isabella og John Thorpe og tilbringer dagene med dem. Når Mr Tilney igjen ankommer Bath har han med seg sin søster og far, og Catherines følelser for ham blusser opp igjen. Hun blir venn med hans søster, og blir overlykkelig over å bli invitert hjem til deres herskapshus. Lykken blir enda større da hun finner ut at Northanger Abbey er et gammelt kloster og hun ser for seg et mørkt og skummelt sted full av gotikk, skrekk og mysterier – akkurat som i bøkene – særlig Ann Radcliffes Udolpho –  hun leser!

Nå er det lenge siden jeg leste noe av Austen sist, men jeg tror virkelig at Northanger Abbey seiler opp som en av mine personlige favoritter! Jeg koste meg gjennom alle de 241 sidene, og det eneste jeg syntes var negativt med opplevelsen var at hendelser og begivenheter gikk litt for raskt på slutten – jeg ville hatt mer av både Catherines eventyr på Northanger Abbey og av det gryende kjærlighetsforholdet mellom henne og Mr Tilney (Mr Darcy – gå hjem og legg deg!). Jeg ville ha mer, mye mer!

Jane Austen har både gjennom Pride and Prejudice og Emma vist at hun har en ironisk og vittig fortellerstemme (så vidt jeg husker), men jeg tror nok at Northanger Abbey må være den aller morsomste. Jeg har fnist, humret og skrattledd meg gjennom skildringer av sosiale sammenkomster, merkelige samtaler der formålet helt klart kun er å få sagt noe – ikke lytte til hva de andre sier og Catherines fantasifulle tolkninger av det som skjer rundt henne og det hun opplever:

‘No,’ said Miss Tilney, sighing; ‘I was unfortunately from home. – Her ikkness  was sudden and short; and before I arrived it was all over.’

Catherine’s blood ran cold with the horrid suggestions which naturally sprang from these words. Could it be possible? – Could Henry’s father? – And yet how many were the examples to justify even the blackest suspicions!

s 176

Jeg opplever Austen som en god og vittig skildrer av sin samtid og det kompliserte livet i forhold til sosiale  koder og kjærlighet, og hun er helt fremragende på å skape dumme og egoistiske karakterer! Jeg synes også at fortellerstemmen er veldig tydelig, og jeg hadde hele tiden følelsen av at romanens forteller måtte være forfatteren selv – at dersom jeg hadde tatt meg en liten tidsreise for å snakke med Jane Austen, så ville hun ha snakket og formulert seg slik som i denne romanen.

Cathrine Morland er en karakter som jeg falt helt pladask for. Hun er utrolig naiv – så naiv at jeg merket at jeg faktisk ble litt irritert innimellom fordi hun lot seg utnytte, samt at jeg jublet HØYT da hun endelig satte noen grenser! Hun er en drømmende bokelsker som blir helt oppslukt i tanker på hva som har skjedd og hva som kommer til å skje med heltinnen hun leser om, noe som fører til at hun ikke får med seg så mye av det som skjer rundt henne. Hun lar seg lett rive med og har en voldsom fantasi som får ordentlig utløp når hun ankommer Northanger Abbey. Jeg kjenner meg godt igjen i Catherine, og det er kanskje derfor jeg liker henne så godt. Der hun leter rundt på gods etter hemmelige rom og skjulte hustruer – inspirert av Ann Radcliffe, løp jeg rundt og skulle løse mysterier – inspirert av Nancy Drew og 5 – gjengen (OK, jeg var ikke 17). Det  å la seg oppsluke av noe en har lest og la tankene og fantasiene spille videre på «hva om…» er noe jeg fremdeles gjør, akkurat som Catherine. Jeg kan rett og slett identifisere meg ganske så mye med Catherine Morland.

Som seg hør og bør en Austen – roman så hører det med en kjærlighetshistorie, og det gjør det for såvidt også i Northanger Abbey. Det er bare det at den kommer litt i andre rekke, den er ikke noe særlig i fokus selv om den absolutt er til stede. I store deler av romanen så opplevde jeg det som helt greit, Catherines betatthet av Mr Tilney ble nevnt litt her og der og så skjedde det så mye annet – men på slutten så kunne jeg ha ønsket meg litt mer romantisk fokus. De siste kapitlene gikk, som nevnt over, for raskt.

Romanen har mange referanser til andre litterære verk, da i særdeleshet The Mysteries of Udolpho og The Monk av Matthew Lewis, og skal være en parodi på viktoriansk og gotisk litteratur. Jeg har dessverre ikke lest disse to ennå – selv om jeg har lest mye om dem, men jeg synes det er veldig morsomt med referanser og parodier generelt, og jeg opplevde ikke at leseopplevelsen ble mangelfull av å ikke ha førstehåndserfaring med denne typen litteratur.

Austen

Dette er min tredje lesesirkelbok i år, og jeg er strålende fornøyd! Northanger Abbey av Jane Austen er en morsomt og velskrevet klassiker som jeg anbefaler til alle som liker 1800 – tallet, humor, bøker og litt kjærleik!

Reklame

26 kommentarer om “Lesesirkel 1001 bøker: Northanger Abbey av Jane Austen

 1. Så fint omslag det var på din utgave!

  Ut fra hva jeg husker av Pride and predjudice er jeg rimelig sikker på at jeg er uenig i hvilken mann som banker hvem ned i støvlene (jeg heier på Darcy), men ellers er jeg veldig enig med deg denne gangen. Forventet meg virkelig ikke så mye latter da jeg begynte på denne.

  • He he :-). Nå skal det sies at det er veldig mange år siden jeg leste Pride and predjudice og jeg husker ikke så mye av mr Darcy (bortsett fra at han var min favoritt frem til nå). Skal nok lese den igjen snart og se om han gir mr Kinley konkurranse.

 2. Flott blogg og flotte bokomtaler 🙂 Jeg har hatt lyst til å lese denne boken lenge, og etter å ha lest dette innlegget ble jeg enda mer ivrig.

 3. Kjempefin omtale. Jeg likte nok ikke boka like godt som deg, men den er langt fra dårlig. Det jeg likte best var nok alle sleivsparkene til den herskendes klasses nedlatende holdning til (den gotiske) romanen som sjanger. De holdningene som kommer til uttrykk i boka er til forveksling lik holdningen mange i dag har til populærlitteratur og ungdomsbøker som sjanger. Ting har ikke endret seg mye de siste 200 årene på dette området. Også liker jeg personskildringene 🙂

 4. Jeg har i ettertid sittet og lurt på – og ble påminnet av deg i omtalen din – den synlige fortellerstemmen. Jeg har herved konkludert med at det må være Jane Austen selv. Den er så direkte og troverdig flere steder at jeg også satt med tanken av at her har forfatteren latt egne, personlige synspunkt og humor blitt veldig fremtredende. Fantastisk herlig kommentar du fikk med deg i bildesitatet i boka – den noterte jeg meg også, og flirte ikke så rent lite for meg selv. Austin var bra! Overraskende bra! 😀

 5. Jeg velger meg Darcy, men Northanger Abbey er likevel min favorittausten. Den er så lettbent og syrlig – og som allerede bemerket får Jane virkelig luftet sine tanker om verden, litteraturen, universet og everything. Gode og dårlige bøker people, underholdningsromaner = intent nytt under solen i dagens debatt.
  Det er en grunn til at Jane Austen fremdeles med lidenskap verden over -)

 6. Dette er min første Austen-bok, og har ikke rukket å bli ferdig. Jeg må innrømme at jeg har slitt litt med denne i starten, men det virker som det løsner nå. Man skal være litt opplagt for å ta inn de lange setningene og å forstå de sosiale kodene. Så bra at du likte den så godt, nå gleder jeg meg til å fortsette.

  • Håper den faller i smak. Jeg måtte også jobbe for å komme inn i historien, men det gikk lettere enn jeg fryktet :-). Med en gang jeg kom inn i det, så gikk det fint.

 7. Hah! Noen som kan slå Mr Darcy, du liksom. Mr Darcy er så helten over alle helter at jeg blir mo i knærne og rødmer som en tenåring bare jeg tenker på ham. Jeg kommer ikke til å gifte meg med noen som helst før jeg finner noen som likner på Darcy. Med andre ord: Hvis Mr Tilney kan slå HAM, må jeg lese Northanger Abbey umiddelbart!!

  Takk for et strålende innlegg fra deg, Silje, og spesielt koblingen mellom deg og Catherine! Fnis. Jeg gleder meg virkelig til å lese boken selv, og er sikker på at jeg kommer til å like den akkurat like godt som deg, for Austen er fantastisk. De andre romanene hennes har også en vittig og skarp fortellerstemme, så du husker riktig, men jeg får inntrykk av at hun overgår seg selv her i å være morsom. Og det liker vi jo! The Monk er forresten mye morsommere enn The Mysteries of Udolpho. Og mye kortere.

 8. Supert skrevet om Northanger Abbey! Jeg er helt enig i at boken er morsom og velskrevet. Bra at du har tatt med det med fortellerstemmen, det glemte jeg helt – at det er Jane Austen selv tror jeg nok. Jeg har en samlebok med alle (tror jeg) bøkene til Austen i som jeg gleder meg til å lese 🙂

  • Tusen takk :-). Jeg fikk også lyst til å lese mer Austen, både gjenlese det jeg har lest tidligere og kaste meg over de jeg ennå ikke har lest.

 9. Tilbaketråkk: #4/2013: Hvordan ligger jeg an?!? | siljes skriblerier

 10. Tilbaketråkk: Silje goes Classic: Overtalelse av Jane Austen. | siljes skriblerier

 11. Tilbaketråkk: Hvordan gikk det egentlig med måloppnåelsen i 2013? | siljes skriblerier

 12. Tilbaketråkk: Noen spørsmål og svar. | siljes skriblerier

 13. Tilbaketråkk: 20 . desember: Enda flere bra damer! Lesemål 2/2016 | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s