Oktober er her, og i skrivende øyeblikk så er den både mørk og trist. Det er litt uvant å måtte tenne lyset i stua tidlig på formiddagen – men i dag så var det en sånn dag. Jeg har høstferie, og har tilbragt en del tid i lesekroken med en spennende og skremmende sci – fi – roman; Wool av Hugh Howey, og er blitt såpass hektet at jeg allerede har lagt de to oppfølgerne til ønskelista mi. Men dette innlegget skal jo ikke handle om min første oktoberroman, her skal fokuset ligge på hva jeg har fått lest i måneden som har gått.
Fra sommer – oppsummeringen så jeg at jeg hadde høy måloppnåelse både med Dokufeber – og 1001 – bøker – målene mine, men at jeg burde fokusere mer på klassikere. Betyr det at jeg har holdt meg unna memoarer og 1001 – bøker? Nei da, klassikermålet lar seg flott kombinere med 1001 – lista, og fra tid til annen så trenger jeg en dose ikke – fiksjon. September var også måneden for å få en real oppvåkning i forhold til Bokbloggprisen 2014 og hva jeg måtte gjøre for å hente meg inn! Og jeg er faktisk ganske fornøyd med det jeg fikk til i så måte, for av de 6 norske, nye bøkene jeg har lest i år, så er 3 av dem lest nå nylig.
I september leste jeg 5 bøker, og det gjør at jeg ligger på 42 tilsammen så langt – 3 bøker foran mitt justerte mål på 52 bøker i året. Jeg må bare innse at normalen for meg er å lese ca en roman i uka, og klappe meg på skuldra for det jeg får til utover det. Jeg startet måneden med en norsk fantasydebutant; Siri Pettersens Odinsbarn, og den var rett og slett magisk, mangfoldig og svært svært god. Deretter kastet jeg meg forventningsfullt over Escape. Dette er memoarene til Carolyn Jessop, og forteller om hennes oppvekst og hverdag i, og etterhvert flukt fra sekten FLDS. Jeg opplevde at innholdet i boka er viktig å få fortalt, men at dessverre måten den ble formidlet på ødela for budskapet og historien.
Siden jeg, som nevnt, ligger etter med klassiker – målet, så måtte jeg få presset inn en klassiker i løpet av måneden. Samtidig var jeg ikke helt i form for en tung og veldig krevende roman (jeg måtte jo få tid til å lese noen flere av høstens nye norske romaner!), så da falt tilslutt valget på en av mannens favoritter: Catcher in the Rye av J.D. Salinger. Og det er jeg veldig, veldig glad for, for den var faktisk SÅ god som han (og John Green) skal ha det til! Go Holden!!!
Resten av september viet jeg til norske romaner anno 2013. Den onde arven av Thomas Enger fikk meg til å tenke over ulike typer ungdomsbøker, samtidig som den minnet meg om mine egne barndomshelter fra bøker. God underholdning som helt sikkert vil fenge de som er i målgruppen. Månedens siste leste roman ble Agate Østendal Kaupang sin debutroman Å holde pusten. En sår og vondt historie om å vokse opp med en psykisk syk forelder.
Og så var det plutselig oktober!
Litt statistikk:
- 42 av 52 bøker lest og 41 av 52 omtaler skrevet.
- 8 av 6 1001 – bøker.
- 6 av 12 klassikere.
- 8 av 6 Dokufeber – bøker.
- 1 av 1 Haruki Murakami.
- 3 av 6 grafiske romaner.
- 1 av 3 serie – fortsettelser.
- 0 av 1 Charles Dickens.
- 0 av 1 Salman Rushdie.
- 0 av 1 Neil Gaiman.
- 0 av 1 Shirley Jackson
Konklusjon: Jeg vet at jeg klarer lesemålet for antall leste bøker dette året, men det ser ut til å spøke for klassikermålet mitt. Jeg tror ikke jeg klarer å lese 6 stykker nå før nyttår, og særlig ikke med tanke på at jeg skal ha økt fokus på de norske nye bøkene. Grafiske romaner skal jeg ta en jafs på snart, jeg har flere godbiter som jeg gleder meg til å lese (og de går jo relativt kjapt også). Så får vi se med disse andre målene – kanskje det går??
Ja, og så var selvfølgelig september måneden for det store bokblogg – høydepunktet! Bokbloggtreffet! Det var kjempebra, og det var så gøy å få hilst på så mange flotte medbokbloggere! Gleder meg til neste år :-).
Hvordan er måloppnåelsen din for september?
Den gikk sånn der. Over målet på noe. Graverende under målet når det gjelder 1001-bøker… Jeg har imidlertid bestemt meg for at et mål er noe å strekke seg etter, ikke nødvendigvis nå? (Eller er det å lure seg selv, tro?) Antall bøker for 2013 vil jeg absolutt klare å nå, så da klapper jeg meg bare på skulderen og tenker – jepp, jammen fikk jeg lest, om enn ikke akkurat det jeg planla 😀
Jeg tenker også slik at ja, det er morsomt å nå et og annet mål, men det er veien dit som er det viktigste. Greit, så får jeg kanskje ikke (mest sannsynlig ikke) lest 12 klassikere, men jeg har fått lest noen og de har vært gode. Dersom jeg ikke hadde satt meg dette målet så hadde jeg nok fått lest færre enn det jeg har nå. Mål skaper bevissthet :-).
Og det viktigste er jo at vi leser (for lesing gjør smart viser jo til og med forskningen nå :-)) og at vi koser oss med det. Egentlig synes jeg Anne burde vært på 1001 – lista!
VELDIG enig når det gjelder Anne! Og slik som vi leser så burde vel vi igrunnen aspirert til genier hele gjengen 😉
Ikke sant 😀
Fin oppsummering 🙂 Jeg har også et mål på 52 bøker i året – en i uka, som jeg foreløpig ligger etter på :S Men i den travle hverdagen blir det vanskelig å presse inn mer selv om jeg så gjerne vil 😦 Odinsbarn ligger å venter på meg på universitetsbiblioteket, så den skal jeg hente på mandag 🙂
Gled deg til Odinsbarn 🙂
Ser ut som om du har fått lest mye og variert 🙂
I motsetning til deg liker jeg høsten meget godt og oktober er den store favorittmåneden. Regn, mørketid, sterk vind. Det er bare herlig. Det gir ekstra atmosfære. Men så har jeg alltid vært litt snål da 🙂
Vurderer fremdeles å delta på Bokbloggerprisen. Er i tenkemodus ennå, men har veldig lyst til å delta og bli enda flinkere til å lese norske bøker. Så vi får se 🙂 God helg!
He he, jeg kan også like litt vær, men i dag var det bare mørkt, kjipt og flatt…. satt og leste og plutselig måtte jeg tenne lys for å se ordentlig. Da var kl 12!
Håper du blir med på Bokbloggerprisen :-).
Åh, eg digger dei teikningane dine av lese-Silje!
Takk, Bjørg. Det er morsomt å tegne litt også :-).
Åh, liker kjempe godt grafen du har laget over leseropplevelsene.
Takk 🙂
Jeg er enig med alle her: Den streken din er kjempefin og får frem smilet!
Jeg har ikke satt meg noen konkrete lesemål i år (heller). Av en eller annen grunn får jeg lesesperre/prestasjonsangst/ en-enorm-motvilje-mot-å-lese-en bok dersom jeg «må» lese den. Jeg digger konseptet til Lines lesesirkel og har meldt meg på flere av bøkene. Men det strander der, dessverre. Når det er sagt leser jeg gjerne 1001-bøkene men i mitt tempo. Jeg må være veldig rar?
Når det er sagt vil jeg gjerne lese like mange eller flere bøker enn i fjor. Til nå har jeg lest 34 (og en halv) bøker, i fjor var tallet 42. Dersom jeg styrer unna de tykkeste romanene på leselisten (f.eks Min kamp 6) så bør jeg komme i mål. Og jeg sa vel noe om å lese bøker fra Sør-Afrika og av Rushdie da vi gikk over i 2013? Første mål er nådd, Rushdie har jeg ikke tatt fatt på. Selv om jeg ikke er så glad i lesemål må jeg si at jeg er blitt en mer strukturert leser etter at jeg begynte å blogge. Og jeg synes det er kjempespennende å lese om andres mål. Det er til stor inspirasjon!
Takk :-).
Jeg føler at lesemålene mine får meg til å lese mer variert enn det jeg kanskje hadde gjort ellers. Særlig i forhold til 1001 bøker og klassikere. 😉
Du har vunne ei bok! Send meg adressa di på linjene(at)myhre-ims.no, så skal du få ho i posten!
Jippi 🙂 Så gøy!
Mine mål er grøftet. Resten av året er kun forberedelser til 2014, som kommer til å bli århundres leseår. 2013 er oppvarming. Men et kryss fikk jeg i september, selv om jeg sikkert ikke kommer til å skrive oppsummering før november. Kryss for kultur = treff, så mye mer var det ikke å skryte av. Jeg har lest og hørt utallige bøker men styrer glatt utenfor alle forutbestemte mål .)
DU, er like flink som vanlig, og henger meg på de som skryter av tegningene
= tusen ord!
Jeg er fornøyd med at jeg har oppnådd noen av målene og at andre er innenfor rekkevidde. Men jeg har mine sterkeste tvil om at Dickens og Rushdie blir lest før nyttår – jeg har rett og slett ikke så lyst… Hyggelig at tegningene faller i smak, det er gøy å tegne – uavhengig av ferdigheter ;-).
Du er inspirerende! Dessverre merker jeg at å konsumere store mengder faglitterære artikler i masteroppgaveprosessen går utover lysten til å lese skjønnlitteratur. Så det har bare blitt lest et par bøker nå i høst, men satser på en juleferie fylt med leseglede!
For en koselig kommentar! Tusen takk!
Lykke til med masteroppgave, og så håper jeg at du finner noen skikkelige romangodbiter å kose deg med til jul 🙂