Biografisirkel: Radioactive – a tale of love and fallout av Lauren Redniss.

IMG_20131011_140816I dag er det klart for tredje runde av Ingalill sin lesesirkel der vi leser biografier (for ordens skyld så er dette mitt andre bidrag). Temaet denne gangen er bemerkelsesverdige kvinner og driftige damer, og det er jo et spennende og like aktuelt tema. Jeg har valgt meg kanskje en av de aller driftigste av de driftigste, en kvinne som levde og åndet for vitenskapen og forskningen og som tilslutt døde for den; Marie Curie!

Radioactive – a tale of love and fallout  av Lauren Redniss er en veldig original biografi både i form og innhold. Den er delt inn i to deler der den første på en måte er en biografi over ekteparet Curie der vi  først blir kjent med Pierre og Marya (som var hennes egentlige navn) hver for seg. Pierre i Paris og Marya i Warsawa. Vi får for eksempel vite noe om Marya sin oppvekst og forelskelse i en gutt over hennes stand og at PIerre var så virkelighetsfjern som liten at folk trodde at han var litt enkel – noe han motbeviste ved å ta en grad på universitetet som 16 åring. Hurra for introverte drømmere!

Vi følger Marya til Paris der hun får en arbeidsplass ved laboratoriet til Gabriel Lippmann, etterhvert møter PIerre Curie,søt musikk oppstår, de gifter seg og får en datter: Irène.

IMG_20131015_161513

Samtidig får vi lesere en innføring i oppdagelsene til Wilhelm von Röntgen  og Henri Becquerel som igjen gjør Marie så nysgjerrig at hun bruker disse som utgangspunkt for sin egen forskning.  Hun finner ut at tidens vitenskap om at atomet er det minste bestanddelen må vike for en ny vitenskap som viser at atomet måtte bestå av enda mindre byggesteiner og at det måtte eksistere en form for energi. Men hvordan få samlet denne energien?

To Marie, «It was obvious that a new science was in the course of development.» s 44.

Marie kalte den nye vitenskapen for radioaktivitet. Og det var slutten på del en.

Den neste delen er litt annerledes. Historien til familien Curie blir fremdeles fortalt, men mange sider blir også viet til radioaktivitetens kronglete og farlige historie. Del to kan nesten sees på som både en biografi over de to forskerne, og Marie i særdeleshet, og en biografi over radioaktivitet som fenomen. Dette er selvfølgelig nært knyttet sammen, men jeg får allikevel en opplevelse av at Lauren Redniss ønsker å gi boka et større samfunnsperspektiv som strekker seg lengre enn Curie sin levetid. At hun ønsker å få frem både forskerens nitidige arbeid på laboratoriet der nysgjerrigheten og lengselen etter å finne svar og hvordan disse svarene kan brukes både til gode og dårlige formål av andre; kurere kreft og atombombe som to ytterpunkter. Jeg blir veldig fascinert over hvor elegant forfatteren trekker disse linjene – det kan bare være en hentydning i historien til Marie som hun bruker til å spinne videre:

On December 6. 1904 she gave birth to a second daughter . They called her Eve. (…..) That same year, in New York City, Ella Oppenheimer, a pretty, slender painter with a congenitally disfigured right hand, and her husband, Julius, a lanky importer of textiles, also had a child. Their  blue- eyed son would grow up to love poetry and literature, and to make his name as a physicist. Today, we know J. Robert Oppenheimer as the «father of the atomic bomb». s 76.

Videre får vi lese om USA sitt arbeid for å være den første nasjonen til å lage en atombombe, det såkalte Manhattan Project, på 1940 – tallet, vi får grafiske fremstillinger av hvordan en atombombe fungerer, kart over Hiroshima og skadeomfang, samt en sterk øyevitneskildring fra Hiroshima 6. august 1945.

IMG_20131015_175655

 

Det er flere andre eksempler i boka.  Vi får historiene om ungjentene som på 1920 – tallet arbeidet med å male tallene på klokker med selvlysende radiummaling og som putter penslene i munnen for å få busten spiss nok, Vi hører om den tidligere KGB offiseren Alexander Litvinenko som i 2006 ble forgiftet med det svært radioaktive stoffet polonium 210, og om den 14 år gamle gutten som ved hjelp av stråling ble kvitt en svær svulst ved siden av hjertet – og mange, mange flere.

Og innimellom er det selvfølgelig hovedhistorien – Marie Curie sin historie, om hennes forskning og karrière, hennes helse (som naturlig nok skranter mer og mer), hennes tap av ektemannen og forelskelse i den gifte forskeren Paul Langevin, samt skandalene som fulgte i kjølvannet. Redniss klarer å få frem Marie Curie sitt engasjement og lidenskap ovenfor vitenskapen, og jeg opplever Curie, gjennom denne teksten, som en beintøff dame som brenner både for forskningen sin og for kjærligheten. En av måtene forfatteren gjør det på er ved å gi Marie ordet selv, men i stedet for å sitere fra Marie sine tekster og forskningspapirer på tradisjonelt vis, så gjør hun det mer som et drama:

IMG_20131015_180035

Jeg synes at det gjør at jeg kommer så mye nærmere, jeg leser, naturlig nok, Curie sine egne ord (sikker oversatt), men jeg mener at det er formen Redniss velger som skaper denne ekstra nærheten.

Radioactive – a tale of love and fallout handler om så mye mer enn det jeg har skissert ovenfor – det er jo det faktumet at ikke bare var Marie Curie den første kvinnen til å motta Nobelsprisen, hun er også den eneste kvinnen til å motta den to ganger! Det er også interessant og veldig sympatisk å lese om innsatsen under første verdenskrig der hun, sammen med den eldste datteren, konstruerte små mobile røntgenapparater til bruk i fronten – «petites Curies», og både ubehagelig og hjerteskjærende å få mer kunnskap i hennes vitenskapelige tilnærming til sitt eget forfall på 1930 – tallet, da mange årtiers arbeid med radioaktivitet virkelig begynte å bryte ned kroppen hennes.

Jeg kjenner at jeg gjennom å lese denne boka har gjort meg ekstra glad i Marie Curie. Og jeg er så glad for at Lauren Redniss har valgt å fortelle disse historiene på den måten hun har gjort. Selve boka er et rent kunstverk med malerier, tegninger, trykk, fotografier og skjemaer som forsterker teksten (som også enkelte steder er svært eksperimentell i formen) og som gjør at alle elementene skaper en perfekt helhet.

Ett lite varsku må jeg forresten rope ut; dette er ikke en biografi for alle. Du bør ha en interesse for fysikk og kjemi, og du bør ha en formening om hva radioaktivitet er (eventuelt ha noen i nærheten som kan gi deg et lynkurs, det fungerte fint for meg). Og selv om jeg ikke trodde det; kjemi og fysikk er vanskeligere på engelsk! Men – dersom du klarer å komme over disse hindrene (hvis det er et hinder for deg, da) – da kan jeg garantere deg en riktig god og spesiell leseopplevelse!

Og for å virkelig få frem hvor bemerkelsesverdig og driftig denne dama var, så vil jeg bare sitere hennes svar til Nobelkomiteen da hun i 1911 fikk et brev om at hun – på grunn av sin utenomekteskapelige affære – ikke var ønsket i Stockholm for å motta prisen:

«The steps that you advise seem to me a grave error… There is no connection between my scientific work and the facts of my private life.» s 135

BAM!!!

Flere biografier finner du hos Ingalill!

 

22 kommentarer om “Biografisirkel: Radioactive – a tale of love and fallout av Lauren Redniss.

 1. Wow! Denne fikk jeg veldig lyst til å lese (selv om jeg nok må lynkurses først). Spennende med en biografi som på så mange måter utfordrer formen. Det er så mange tørre bøker der ute.

  Har du forresten lest Boken om Blanche og Marie av Enquist?

 2. Høres ut som ei vakker ut men mange av de elementene jeg savnet i Radkaboka. Jeg liker også at den leker med form og dramatiserer. Jeg begynner å innse at jeg gjerne gir slipp på kalde fakta og sannhet for nærhet og en bedre historie. (typisk leser?). Kjemi for dummies derimot er et must. Har ikke engang tenkt på ordet siden videregående.
  (Den Enquistboka høres ut som nok et perfekt eksempel for crossoverkategorien).

  • Den er vakker og spennende både form og innhold, og jeg blir så glad når jeg leser bøker der forfatteren bevisst bruker formen for å forsterke innholdet og for å tilføre en ekstra dimensjon. Det er jo dette som utgjør forskjellen på de virkelig gode og de middelmådige bildebøkene for barn, og det er så fint at noen også våger å gjøre det samme med bok for voksne – og særlig innenfor en såpass tradisjonell sjanger som biografi.
   Lynkurs og litt i interesse for kjemi og fysikk vil nok heve leseopplevelsen, særlig i forhold til det radioaktivitet, men det er en liten kneik.

 3. Så flott omtale! Marie Curie var faktisk den første jeg leste biografi om, og da var jeg kanskje 9 eller 10 år. Så ble jeg bitt av biografibasillen som varte gjennom hele barndommen og ungdommen. heldigvis ble jeg bitt igjen i voksen alder. Denne boka frister virkelig å lese, selv om jeg må innrømme jeg ble en smule skremt av advarselen din … Kanskje et lynkurs?
  Ønsker deg en glad dag!

 4. Eg har òg tenkt på Historien om Blanche og Marie som står ulesen i bokhylla mi, etter at eg har sett bileta dine på instagram. Eg las Historien om Marie Curie på barneskulen ein gong, men var eigentleg litt skuffa fordi eg ikkje likte henne like godt som Helen Keller. Utover det har eg ingen kjennskap til dama, men eg kjenner eg liker bileta du viser fram.

  • Marie Curie er en helt annen type enn Helen Keller, hun er en veldig forskertype. Og selv om hun også nok var lidenskapelig, så tror jeg ikke det er tilfeldig at både ektemannen og elskeren også var forskere – da kun hun jo kombinere romantikk og jobb ;-).

 5. Denne boka virker utrolig spesiell, men likevel fascinerende. Den ser spennende ut, med de mange kunstneriske uttrykkene underveis, og med mange måter å aktualisere debatten om radioaktivitet på. Viktig. Virker som om Lauren Redniss har gjort et solid arbeid. Takk for at du trekker fram ei annerledes bok, og Marie Curie!

 6. Tilbaketråkk: Mange spørsmål om lesing. | siljes skriblerier

 7. Tilbaketråkk: Kjapt og greit: Reconstructing Amelia av Kimberly McCreight | siljes skriblerier

 8. Tilbaketråkk: #10/2013: Hvordan ligger jeg an?!? | siljes skriblerier

 9. Tilbaketråkk: Hvordan gikk det egentlig med måloppnåelsen i 2013? | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s