Noen dager inn i en mild og deilig, om enn noe regnfull, november, så er det på tide å gjøre opp status i forhold til forrige måned. Det er under 60 dager til 2014 og til nye mål skal settes, men for denne gang får vi holde oss til årets mål og eventuelle nye måloppnåelser siden sist.
Oktober var den måneden da jeg ikke fikk lest en eneste klassiker eller 1001 – roman, i stedet har jeg kost meg med skumlerier, sci – fi, en kunstroman og horror. Og siden det var Halloween tid, så passet det egentlig veldig godt.
Den første romanen som jeg leste var en jeg faktisk plukket med meg på Shakespeare & co i jula (og dermed en OTS – bok!) uten at jeg hadde hørt noe særlig om den i forkant. Premissene hørtes interessante ut, og jeg visste da at jeg en eller annen gang, i ikke så fjern fremtid, ville få skikkelig lyst på en dystopisk/sci – fi – historie. Sånn sett var altså Wool av Hugh Howey et ganske trygt kjøp, og jeg endte opp med å forgape meg helt i universet og historiene i begynnelsen av måneden. Deretter kastet jeg meg ivrig over en norsk 2013 debutant som jeg hadde skyhøye forventninger til. Dessverre ble de ikke innfridd, men jeg synes samtidig at & me skal bli omskapte av Mariell Øyre og Jostein A. Fretland har potensiale og jeg håper forfatterne vil skrive mer; enten sammen eller hver for seg.
15. oktober var det igjen tid for Ingalill sin biografilesesirkel og temaet denne gang var Driftige damer og bemerkelsesverdige kvinner. Siden jeg ikke fikk anledning til å delta sist, så var jeg fast bestemt på å være med denne gangen. Bok ble innkjøpt god tid i forveien, og det var ikke en hvilken som helst bok heller! Radioactive – a tale of love and fallout av Lauren Redniss handler om Marie Curie og om radioaktivitetens historie, og den er original og enestående både i innhold og form. Samtidig som jeg leste om Marie Curie, leste jeg også Reconstructing Amelia av Kimberly McCreight. Dette er også en roman med potensiale, men det ble for uforløst på slutten – og litt teit. Underholdt ble jeg allikevel, for jeg leste den ut på 2 dager!
Etter at jeg hadde lest ferdig Wool måtte jeg bare bestille de to neste bøkene i trilogien. Og selv om jeg hadde en liten date med en annen bok, så ble den lagt til side i det øyeblikket Silo #2: Shift havnet i postkassa mi. Dette var en helt annen type bok enn forløperen, og jeg brukte mye lengre tid på å lese disse vel 600 sidene. Boka var allikevel altoppslukende!
Altoppslukende er også et stikkord for de neste historiene jeg leste. For sånn helt på tampen, fikk jeg et stort behov for å lese noen grafiske romaner og de som fristet aller mest var Joe Hill og Gabriel Rodriguez sin serie Locke & Key. Jeg ble ikke skuffet! I løpet av tre dager ble de fem bøkene som er utgitt i serien slukt og fordøyd (og grafisk roman – mål ble oppnådd!) – nå venter jeg utålmodig på den sjette og siste boka som kommer i februar (!!). Full anmeldelse vil komme i løpet av uka.
Kvalitativt har jeg, med andre ord, hatt en svært god måned, og for meg så er det å lese gode bøker viktigere enn mengden bøker, men, la oss nå et lite øyeblikk gå over og telle…. bare for gøy. Hvor mange bøker ble egentlig lest i oktober?
1 – 2 – 3 – 4 – …
Jeg leste 10 bøker!! T – I – ti. Det tror jeg ikke jeg har gjort siden jeg slukte hele Sagaen om Isfolket på 2 uker da jeg var 12! Jeg er med andre ord strålende fornøyd med egen innsats, for med disse ti (jeg må bare skrive det en gang til) bøkene så har jeg nådd målet med å lese 52 bøker på et år. Er det mulig?! Allerede?!
Men, jeg kan ikke hvile på laubærene (er det det man sier?) i det uendelige, for , til tross for dette så vil statistikken vise at det er enkelte mål jeg må jobbe ekstra med de siste månedene:
- 52 av 52 bøker lest og 50 av 52 omtaler skrevet.
- 8 av 6 1001 – bøker.
- 6 av 12 klassikere.
- 9 av 6 Dokufeber – bøker.
- 1 av 1 Haruki Murakami.
- 8 av 6 grafiske romaner.
- 2 av 3 serie – fortsettelser.
- 0 av 1 Charles Dickens.
- 0 av 1 Salman Rushdie.
- 0 av 1 Neil Gaiman.
- 0 av 1 Shirley Jackson
For eksempel Dickens, Rushdie, Gaiman og Jackson – målene mine…. Jeg bør få til iallefall to av disse – og noe sier meg at de har etternavn på G og J, jeg bare sier det. Ellers så må jeg prøve å få skviset inn noen flere klassikere blant lesing av norske 2013 bøker og Man Booker Prize – samlesingen til Clementine.
På fredag var jeg forresten på Litteraturhuset sammen med Elin, Elisabeth, Ingalill, Nora, Bjørg og Clementine og hørte på debatten Avis, blogg eller bokessay. Det var både tankevekkende, inspirerende og litt provoserende, og slik skal det jo være. Ingalill har skrevet et godt referat. Og selv om det teknisk sett var i november, så tar jeg det med her allikevel.
En annen ting jeg er blitt hektet på de siste dagene, og som egentlig hører inn under novemberoppsummeringen, er YouTube – serien The Lizzie Bennet Diaries. Dette er en modernisering av Pride and Prejudice av Jane Austen i vlogformat. Morsomt og avhengighetsskapende, og den har gitt meg lyst til å gjenlese Austens klassiker. Kanskje denne allerede denne måneden? Serien er forøvrig skapt og produsert av Hank Green, broren til John, og jeg tror det er noe genetisk dyktighet og skaperevne som ligger til grunn her. Anbefales!
Hvordan har din lese – oktober vært?
Skal si du har lest MYE Silje, flinke ut altså 🙂 Jeg leste fire bøker, og tre er norske-2013 bøker, det er jeg fornøyd med, Forresten så er Fugletribunalet veldig god.
Klem
Dette er morsomt, for jeg kommenterte netteopp på anmeldelsen din av Fugletribunalet :-). Ja, jeg er godt fornøyd med månedens leseinnsats. Mye bra.
Klem
Haha, jeg også leste 10 bøker i oktober. Første gangen det har skjedd de siste to årene i hvert fall for i det siste har det vært på 8 – 9 bøker, men endelig kom jeg på 10. Har som drøm om å lese 15 bøker i måneden, men det tror jeg at jeg bare kan drømme om 🙂
Vi er flinke 😀
High five 😉
Yeah 😉
Hver måned blir jeg like imponert over måloppnåelsen og disiplinen din, men denne gangen kom det litt i skyggen av illustrasjonen. Du er virkelig fantastisk flink til å tegne. Så High Five til det også! Og er det ikke på tide og oppgradere fra 52 til 60 igjen?
10 bøker er innafor og 50 av 52 omtaler er hinsides.
Jeg ligger på under 50% og tror jeg må halvere lesingen hvis jeg skal klare å skrive mer, eller løpe mindre, eller bytte ut hunden med en chihuahuahuahau. Eller bruke mindre tid på å skrive kommentarer -). MarieCurie biografien din funkler.
Tusen takk, Ingalill :-). Jeg vet ikke om jeg deler din entusiasme over mine tegneevner, men det er i allefall gøy å tegne. Jeg tror ikke at jeg kommer til å heve målet opp til 60 bøker igjen, for jeg et redd for at mursteiner som The Luminaries og Dust vil ta opp mye tid. Og jeg liker følelsen av å ha nådd akkurat det målet ;-).
Selv om du ikke har både målet ditt, så henger vel det sammen med at du har lagt lista myyyyye høyere enn meg, forresten, så ikke bytt ut hunden med en veskehund eller slutt med kommentarer!
Er imponert over antall bøker du har lest. Har gitt opp å telle for det er bare nedbrytende for leseselvtilliten;-) Tegningene dine er så søte og diagrammene en så fin og original måte å oppsummere enkelt!
Tusen takk, Silje. Et stikkord for å få lest mye på relativt kort tid er: grafiske romaner 😉
Wow, så flink (og heldig) du er som har rukket over så mange bøker! 🙂 Jeg har også lyst til å lese mer enn 2 bøker i måneden. Jeg må kanskje velge meg bøker med færre sider?
Ja, kanskje det ;-). Ellers så var det nok helst de grafiske romanene som gjorde utslaget. Kjempegode, men det tok ikke lang tid å lese dem.
Tilbaketråkk: Skrivesperre! | siljes skriblerier