Hva skal jeg lese i 2014?

IMG_20131225_034908Det er under en uke igjen til vi går fra 2013 til 2014, og dermed er det tid for å presentere neste års lesemål her i Skribleriene. Det virker kanskje rart å fortelle om nye lesemål før jeg har evaluert de gamle, men siden jeg har planer om å få lest en del i resten av romjula kommer den evalueringen tidlig på nyåret. Dataene må jo være så nøyaktige som mulig, ikke sant?

Jeg har fundert på lesemålene mine en stund nå. Jeg har sett på målene for dette året, og funnet ut hvilke som har fungert og hvilke som har vært – ja, enorme  fiaskoer. Ut fra dette har jeg valgt ut noen som jeg vil videreføre i en eller annen form og noen som jeg ikke ønsker å dra med meg videre. Jeg har også ønsket å være så konkret som mulig samtidig som jeg for eksempel ikke ønsker å binde meg for mye opp til enkelte navngitte forfattere. Jeg opplever at det å ha konkrete, håndfaste mål motiverer meg så lenge jeg også har valgmuligheter. Dette hører kanskje litt selvmotsigende ut, men det jeg mener er at jeg skal prøve å være konkret i forhold til sjangere, men ikke til bestemte forfattere – slik jeg har vært i år, og som jeg har bommet stygt på. Det vil allikevel forekomme noen unntak fra dette.

Et annet tema som har vært viktig når jeg har kommet frem til de nye målene er at jeg ønsker å utfordre meg selv i enda større grad. Jeg synes jeg fikk gjort det en del i 2013, og det har gitt mersmak. Jeg ønsker blant annet å dykke ned i noen romaner som er anerkjente og «vanskelige», og som fort vekk kan ta en hel måned med mer å fullføre. Jeg har for eksempel planer om å lese Ulysses av James Joyce, og siden jeg egentlig er ganske redd for denne romanen, så har jeg tenkt å dele den opp i et visst antall sider pr uke. På slutten av hver uke skriver jeg et oppsummeringsinnlegg om teksten  og leseopplevelsen. Jeg har ennå ikke bestemt meg for hvilken måned som blir Ulysses – måneden min, men dersom det er flere som har lyst til å bli med så er det bare å si i fra. Kanskje vi kan oppmuntre og heie på hverandre? Og få til litt diskusjon rundt romanen? En annen måte jeg vil utfordre meg selv på er i forhold til sjangere. Jeg kommer til å fortsette med Silje goes Classic og Dokufeber, men jeg vil også lese mer sci – fi, rett og slett gjøre Silje goes Sci – fi. Dette temaet kan gå fint med klassiker – målet og 1001 – målet (som selvfølgelig fortsetter).

Jeg vil også delta videre på Clementines Booker – readalong, samt lesingen av bøkene av bøkene på Bokbloggprisens shortlist. I tillegg skal jeg prøve å lese norske 2014 – bøker jevnt utover, i stedet for å nilese i desember – slik jeg gjør nå. Jeg håper på å få lest flere nye, norske barne – og ungdomsbøker neste år, og kanskje ha mer fokus på bildebøker – for det er både spennende og gøy. Og helt til slutt; jeg skal prøve å få lest flere av bøkene som allerede står i hyllene mine og blir derfor med på Bjørg sin utfordring Bokhyllelesing OG lese en bok på fransk!

Så; hvordan vil disse målene se ut når de er omgjort til tall og statistikk?

Jo – jeg skal lese:

 • minst 42 bøker og skrive noe om alle. Alt over dette antallet er bare en strålende bonus.
 • minst 10 klassikere.
 • minst 12 1001 – romaner.
 • minst 5 Dokufeber – bøker
 • minst 5 Sci – fi – bøker.
 • 5 bøker som har bodd lenge i hyllene mine (Bokhyllelesing).
 • 1 bok på fransk.
 • Ulysses av James Joyce.
 • Booker – nominerte fra 2013.
 • Shortlisten til Bokbloggerprisen 2013 – hele lista, selvfølgelig.
 • Så mange norske 2014 – bøker som mulig.

Litt ambisiøst? Ja, men jeg tror det blir spennende!

Har du satt deg noen lesemål for 2014?

Nyt romjulen – Au revoir 😉

19 kommentarer om “Hva skal jeg lese i 2014?

 1. Jeg holder på å formulere mine lesemål nå, og de blir sannsynligvis like ambisiøse som dine. Ulysses – wow! Det blir interessant å følge med på! Jeg har funnet fram Odysseen av Homer, og vurderer å lese den i løpet av våren en gang. Jeg har lyst til å lese den før Ulysses, så her må jeg ta en ting om gangen.

  Et av mine mål er å gjøre som deg, å lese de norske bøkene fra 2014 etter hvert som de utgis, sånn at det ikke hoper seg opp på slutten av året. Jeg har allerede bestilt årets første debutroman fra et av forlagene, den får jeg i januar. Om jeg kommer til å lese alle bøkene på shortlistene til prisen, vet jeg ikke før jeg ser hva som kommer med. Hvis det blir for mange bøker fra Juritzen og liknende forlag, eller ungdomsbøker som virker for barnslige for et voksent menneske, står jeg over dem. Men jeg skal prøve å få lest flere romaner, der har jeg lest for lite.

  Noen andre mål jeg skal ha, er å lese mer fra bokhyllene mine samtidig som jeg rydder i samlingen og kvitter meg med mest mulig av gammelt rask. Jeg skal fortsette å lese så mye lyrikk som jeg har gjort i høst, og så skal jeg lese minst ti av lesesirkelbøkene i 2014. Jeg tror det blir bra!

  Håper du har en helt super romjul, Silje!

  • Spennende mål, Line, og jeg ser frem til å høre mer om Odysseen. Jeg satser på at jeg får lest alle på shortlisten, og tenker at J ikke gir ut så mange bøker på norsk at de kommer til å fylle opp lista ;-).

   Hvilken bok er det du allerede har bestilt?

   Nyt ferien og så ses vi den niende. Klem

 2. Synes det ser akkurat passe ambisiøst ut jeg 😉

  Opplevd litt det samme som deg i år: målene om å lese bøker av konkrete forfattere har gått veldig dårlig (selv om jeg i utgangspunktet trodde de skulle bli de letteste å klare). Jeg gleder meg veldig til å følge med på Ulysses-prosjektet ditt og Silje goes sci-fi.

  • Ja, det var akkurat det jeg trodde også. Hvor vanskelig er det å plukke opp en roman av en bestemt forfatter som du allerede har i hylla, liksom?

   Jeg gleder meg veldig til sci – fi, og grugleder meg til Ulysses. Har du lest den ennå? Hvis ikke så kan du henge deg på hvis du vil :-).

   • Overraskende vanskelig, viser det seg.

    Jeg har ikke lest Ulysses nei; kanskje dette er dyttet jeg trenger for å komme i gang. Må bare innstille meg på tankegangen om skyve andre prosjekter til side – og bruke den tiden jeg trenger.

 3. Merker at slike innlegg gir meg veldig lyst til å komponere egne lesemål, men samtidig kan det være greit å stikke fingeren i jorden og innse at neste år neppe er året for enda et prosjekt for min del. Skal derfor heller følge godt med på dine, og huske å ta meg tid til egen leseglede innimellom.!

  • Leseglede er det viktigste :-). For min del ser jeg at jeg blir mer motivert til å lese ulike typer litteratur når jeg har konkrete mål. Hyggelig at du vil følge med, og jeg håper på litt ekstra heiing når jeg skal begynne på Ulysses. Det kan jeg nok trenge 😉

 4. Flotte mål, cherie! Jeg har også Ulysses liggende, kanskje vi kan lese den samtidig? Jeg kunne trenge litt ekstra motivasjon der – den boka er skummel.

 5. Supre mål, Silje! Og jeg gleder meg til å følge med. Jeg bør hive meg på Ulysses, men mitt mursteinsmål er Kristin Lavransdatter som jeg har holdt på med siden juni, så den først. Godt nytt år!

  • Tusen takk, jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang :-). Ulysses grugleder jeg meg til, og det tror jeg kommer til å bli årets bragd for min del (som leser ;-)). Gleder meg til å følge med på Kristin Lavransdatter hos deg. Jeg har bare lest det første bindet.

 6. Tilbaketråkk: Prosjekt leselyst #2: Sci – fi. | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s