Fikk jeg lest 60 bøker? Klarte jeg å nå målet med å lese 6 1001 – bøker? Og hva med de 12 klassikerne? For ikke å snakke om Rushdie og Dickens – ble jeg noe bedre kjent med dem i året som gikk?
Følg med så får du se!
Det er nesten blitt en tradisjon her på Skribleriene å vente sånn ca en uke inn i det nye året med å analysere og vurdere fjorårets mål. Det kan være fordi at jeg har en klokkeklar tro på at jeg i de aller siste desemberdagene skal komme til å klemme til med ekstrem lesehastighet og målbevissthet som vil gjøre alle potensielle målfiaskoer til skamme. Eller så kan det være fordi jeg ønsker å dokumentere leseåret 2013 så nøyaktig som mulig – og da må jeg vite, ikke bare anta hvordan jeg ligger an. For å være helt ærlig så tror jeg det er en blanding av begge deler. En liten del av meg håper hver desember at jeg skal ha ompf og motivasjon nok til å gjøre noe med de målene som jeg har oversett store deler av året, og jeg har et stort ønske om å være så korrekt som mulig når det kommer til statistikk.
Derfor; årsoppsummering rundt en uke etter nyttårsaften er kommet for å bli.
Fjorårets målsettinger kom til verden på samme måte som årets, ved grundig refleksjon og vurdering over hvordan jeg hadde mestret målene året før der. Konklusjonen ble følgende:
En ting jeg vil være mer bevisst på med disse nye målene er at jeg vil være mer konkret. Ikke det at jeg trodde jeg ikke var konkret mens jeg lagde forsettene for 2012, men jeg ser at jeg er tjent med å forsøke og spissformulere meg enda mer. Jeg ønsker også å utfordre meg selv mer i forhold til sjangere, samtidig som jeg også skal ha plass til koselesingen. I høst har jeg slitt med mangel på leselyst, så jeg tror det er lurt å variere sjangere og typer bøker i større grad enn jeg har gjort i år. (11.12.12)
Konkrete mål med flere spissformuleringer – med andre ord. Det blir spennende å se om jeg faktisk var konkret nok – for i 2013 var planen å:
- lese 60 bøker: Etter en periode med lite leselyst så jeg at dette lesemålet sakte, men sikkert forsvant i det fjerne. Jeg valgte derfor å justere ned målet til 52 bøker. Det var et antall som fungerte bra, og jeg endte på 59 leste bøker. Det er 4 flere enn i 2012.
- ikke ha noe som helst form for bokkjøpbegrensning.!! Dette var et forsøk på omvendt psykologi, og jeg har nå en teori om at omvendt psykologi ikke fungerer når du er bevisst på at det nettopp er det du blir utsatt for. Uten å ha helt oversikt, så er jeg ganske sikker på at jeg ikke har fått tak i noen færre bøker i 2013 enn i årene før.
- lese flere av bøkene jeg allerede har pr 31.12.2012. Av de 59 bøkene jeg leste, så var 12 av dem anskaffet før 31.12.2012. Ikke helt godkjent, med andre ord.
- lese minst 6 1001 – bøker. Dette målet nådde jeg med 9 leste 1001 – bøker, noen gjennom lesesirkelen til Line og noen utenom. *klapp på skuldra*
- fortsette med Silje goes Classic. I 2013 var målet å lese minst 12 klassikere. Jeg nådde ikke helt opp, men er ganske fornøyd med å ha lest 7. Nei, kanskje ikke «ganske» fornøyd – litt fornøyd. Hmm, det kunne vært bedre.
- lese 6 dokumentarer, biografier og memoarer – altså, mer Dokufeber. Når det gjelder dokumentarer og lignende, så har jeg gjort en god jobb – synes jeg selv. Og jeg kan nok blant annet takke Ingalill og hennes biografisirkel for at jeg tilslutt landet på 9 leste Dokufeber – bøker.
- fortsette Jakten på Nancy Drew. Jeg fikk dessverre ikke tid til å gjenlese noen Nancy Drew – bøker, men jeg har fått mange nye tilskudd til samlingen min, både gjennom loppemarked og bruktbutikker – og snille medbokbloggere. Takk, Rose – Marie, Elida og Ann Kristin!
- lese minst 6 grafiske romaner. Ja da, jeg har lest 8 grafiske romaner/tegneserier i år. Det største innhugget skjedde da jeg endelig fikk somlet meg til å lese Joe Hill og Gabriel Rodriguez sin eminente horror/ dark fantasy – serie Locke and Key. Jeg har ennå ikke skrevet noen anmeldelse av de fem bindende, jeg har valgt å vente til historien avsluttes i februar.
- lese minimum en roman/novellesamling av Charles Dickens, Salman Rushdie, Haruki Murakami, Neil Gaiman og Shirley Jackson. Heh… dette er et av de tre målene jeg har feilet totalt på i 2013. Ingen bøker av Dickens, Rushdie, Gaiman (!!) og Jackson ble åpnet av meg i året som gikk. Haruki Murakami er den eneste som redder dette målet fra en «nuller». I januar leste jeg nemlig, og elsket (!) Kafka på stranden.
- fullføre A Song of Ice and Fire av George R.R.Martin. Jeg så sesong 3 på TV. Teller det? Nei da. Men det ble ikke noe besøk i Westeros i bokform i året som gikk, dessverre. Kanskje dette året?
- følge leselystprinsippet. Ja, det har jeg gjort. En del av.
- ha et par uker der jeg leser
eventyradapsjonergjenfortellinger av kjente eventyr. Nei, det har jeg ikke hatt noe fokus på, og jeg får ikke gjort det i 2014 heller. - fortsette på i tre av seriene jeg ikke er ferdig med ennå. Jeg har lest to oppfølgere i år; Ild (Engelsfors #2) av Strandberg og Elfgren og Shift (Wool #2) av Hugh Howey. Sistnevnte er litt i gråsonen, da jeg ikke leste Wool før i 2013 heller. Men jeg teller den med allikevel ;-).
- skrive omtaler fortløpende for hver bok jeg leser og ha det gøy med skrivingen. Jeg har stort sett klart å skrive anmeldelser av bøkene jeg leser ganske fortløpende. Det hopet seg litt opp på slutten av året, og jeg har fremdeles noen som venter på å bli skrevet. Men til tross for litt skrivesperre, så har jeg hatt det gøy med skrivingen, og jeg opplever selv at «min stemme» er blitt tydeligere, på et vis.
Konklusjonen er at jeg har fått til mye, samtidig som det er noen mål som er blitt oversett. Og det er vel stort sett slik det er, at vi fokuserer så mye på enkelte mål at andre kommer i skyggen og blir glemt? Jeg har i allefall erkjent at jeg er den typen leser som trenger konkrete målsettinger som på samme tid ikke er for faste (helt konkrete forfatternavn, for eksempel, funker dårlig), og det har jeg tatt med meg videre i årets mål.
Når det gjelder hvilke bøker som falt i smak og hvilke som ikke gjorde det, så tar jeg det enkelt og greit, punktvis (det også). Her er jeg inspirert av Gro og hennes oppsummering, men jeg kommer til å dele favorittlista opp i sjangre/tema. Og nei, jeg klarer ikke begrense meg til bare en i hver gruppe.
- Årets roman og største leseopplevelse: Three lives of Tomomi Ishikawa av Benjamin Constable.
- Året klassiker: Overtalelse og Northanger Abbey av Jane Austen.
- Årets moderne klassiker: Catcher in the Rye av J.D. Salinger og The Prime of Miss Jean Brody av Muriel Spark.
- Årets 1001 – bok som ikke faller inn under de to foregående punktene: Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro, Kafka på stranden av Haruki Murakami og Storm i juni av Iréne Nèmirovsky.
- Årets Dokufeberbok: 84. Charing Cross Road av Helene Hanff og Just Kids av Patti Smith.
- Årets fantasy og Sci – fi/dystopi: Odinsbarn av Siri Pettersen og Wool av Hugh Howey.
- Årets krim: Smertehimmel av Asle Skredderberget.
- Årets intense: Hvis noen ser meg nå av Benedicte Meyer Kroneberg og Fugletribunalet av Agnes Ravatn.
- Årets underfundige: Hver morgen kryper jeg opp fra havet av Frøydis Sollid Simonsen.
- Årets gode murstein: The Luminaries av Elleanor Catton.
- Årets originale godbit: Radioactive – a tale of love and fallout av Lauren Redniss og Leksikon om Lengsel av Hilde Østby.
- Årets «Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte – men jeg har en svær klump i halsen»: Faen ta skjebnen og Looking for Alaska av John Green.
- Årets overraskelse: Arven av Katherine Webb.
- Årets nedtur:The most beautiful walk in the world. A pedestrian in Paris av John Baxter.
- Årets «nok nå»: Inferno av Dan Brown
Hvordan har det gått med dine lesemål?
Jeg hadde (heldigvis) ingen mål for 2013. 😉 Men har skrevet en slags oppsummering av leseåret i bloggen min. Det var ikke av de beste, dessverre. 😦
Leselyst og leseanledning går jo opp og ned. Har ikke du startet i ny jobb?
Her var det mange flotte bøker! Respekt 🙂
Jeg elsker overraskelser og ble veldig nyskjerrig nå..må bare spørre,, hvorfor var Arven av Katherine Webb årets overraskelse?
Har notert meg Three Lives of Tomomi Ishikawa, og legger den til min egen leseliste!
Så flott at Tomomi Ishikawa havnet på leselisten din :-).
Jeg er veldig glad i romanene til Kate Morton, de er så gode å bare synke ned i, og jeg er til tider på jakt etter andre forfattere som har litt Mortonsk magi over seg, men de fleste er bare klisjefylte kopier. Grunnen til at Arven ble årets overraskelse er at jeg gikk inn med lave forventninger og så fant jeg en god dæsj med magi 🙂
Da skjønner jeg! Så herlig å finne litt magi!
Jeg likte så godt The House at Riverton av Kate Morton, vet ikke hva den heter på norsk. Utrolig stemningsfull.
Ja, særlig når jeg ikke hadde regnet med å finne det :-). Hvis du en gang har lyst til å lese en annen Mortonbok, så anbefaler jeg Den glemte hagen. Litt gotisk og veldig stemningsfull.
Der er vi ganske like. Har også troen på skikkelig lesemaraton mot sluttten av året, men leser aldri mer enn det jeg klarer til vanlig, men vil jo utnytte tiden best mulig likevel 🙂
Jeg tenkte også å favorisere en bok fra hver sjanger, kåre årets beste mannlige/kvinnelige forfatter, men hadde dessverre ikke energi til å lage en så detaljert oppsummering… Det ble en enklere versjon 🙂
Har bare et mål i år. For fjerde år på rad skal jeg prøve å lese 100 bøker i året, For mange virker det som bare barnemat, mens jeg strever med det ennå. I fjor var det det tredje året jeg failet med å nå det målet, men jeg prøver igjen i år også. Noe må jeg også finne på om dagene 🙂
Lykke til med målene, Silje, og det skal bli spennende å følge bloggen i år også 🙂
He he, det kan jo være at man plutselig får ånden over seg i julestria ;-).
Jeg skal krysse fingre og tær for at du skal klare 100 bøker år, Ina! Og jeg gleder meg til å følge deg også
– følge deg videre også – skulle det stå 😉
Fin oppsummering! Ser ut som om du har lest variert, og det er alltid lurt, synes jeg. Gleder meg til å lese hva du synes om Ravatns nyeste, den er jeg veldig spent på.
Takk :-). Jeg synes selv det ble mye variert og, ikke minst, bra i året som gikk. Jeg håper jeg får postet et innlegg om Fug i løpet av uka. Kortversjonen : Den er veldig god!
Fugletribunalet, skulle det stå. Nettbrett er ikke alltid like enkelt…
(Jeg tror Fugletribunalet er ei bok for alle utenom meg, akkurat som De Usynlige -)
Kjempefin oppsummering og heldigvis nok 0-er til at du ikke faller i Hornbys ‘intellektuelt død’ kategori, du vet for de som aldri leser utenom lista si. Jeg er mest imponert over alle 1001-bøkene. Greide bare 3,5 selv.
Jeg tror også du har fått en tydligere stemme. Jeg vet ihvertfall mer hva du liker/ikke liker og kan sette det isammenheng med min egen smak. (som nok tidvis er svært ulik din, akkurat som Ellikken egentlig), og har nå ganske god peiling på hva du leser som er for meg – or not.
Det er favorittdelen min med bokblogger. Blir så mye artigere på den måten og mer personlig!
Å nå minnet du meg på at jeg må lese Hornby! Jeg har absolutt ikke lyst til å falle i noens ‘intellektuelt død», kategori – derfor prøver jeg å balansere mellom mål- og lystlesing.
Takk for fine ord, forresten. :-). (Jeg er enig med konklusjonen din, jeg klarer bare ikke formulere en god kommentar).
Herlig gjennomgang, du har lest mange fine bøker. Spesielt syntes jeg utmerkelsen for beste bokpus var søt.
He he, hun måtte jo få være med 🙂
Så fin og detaljert oppsummering! Og ganske imponerende resultatet også. I likhet med deg har jeg truffet på en del av «tellemålene» men ikke på de helt superkonkrete.
Takk :-). Jeg er fornøyd med resultatet, og det som egentlig er aller best er at jeg får reflektert over hvordan jeg fungerer som leser og i forhold til målsettinger. Altfor konkrete mål hemmer meg på en måte ;-).
Jeg har sett at du har lagt ut din oppsummering, jeg har bare ikke fått kommentert ennå. Men det skal jeg 🙂