Bokhyllelesing 1: Skandinavisk bok fra 1900 – tallet.

IMG_20140202_201837

Da er det klart for den første uka i Bjørg sitt nye leseprosjekt; Bokhyllelesingder vi leser bøker som har stått ulest i bokhyllene altfor lenge. Det som gjør at dette prosjektet er annerledes enn mange, mer tilfeldige, «Off the shelf» – utfordringer, er at vi skal plukke ut bøker innenfor bestemte temaer.

Denne første gangen er det for eksempel en skandinavisk bok fra 1900 – tallet, mens de neste temaene er bok fra Afrika, europeisk klassiker, engelskspråklig forfatter, bok opprinnelig utgitt på spansk, bok fra Asia, bok fra 2000 – tallet og Nobelprisvinnere.

Jeg har foreløpig meldt meg på fem av disse. Denne uka fordyper jeg meg i Tove Ditlevsens debutroman fra 1941:  De gjorde et barn fortred – ikke sant dette er en vakker – vond tittel? Halveis inne i boka, så kan jeg bekrefte at det også gjelder innholdet: vakkert skrevet, smertefullt å lese:

Og denne natten vandret Kirsten gjennom sin barndoms grå gater for å finne den største sorg og den frykteligste urett. Men hun måtte gjennom alt sammen. Ikke være redd, ikke være feig. Ikke skyve noe til side mer, alt måtte opp i dagens klare lys for at hun skulle finne det som hadde gjort henne livredd og vergeløs, og gjøre seg til herre over det. S 68

I uke 12 skal jeg, i forbindelse med temaet Bok fra Afrika, lese Den fremmede av Albert Camus, deretter skal jeg prøve meg på den europeiske klassikeren Lolita av Vladimir Nabokov i uke 18. Så tar jeg en lang pause, helt frem til uke 36, da jeg skal delta på temaet Bok fra Asia. Jeg velger meg den Haruki Murakami romanen som har stått aller lengst i hylla: Trekkoppfuglen. Uke 42 avslutter jeg Bokhyllelesingen med en Bok fra 2000 – tallet, nærmere bestemt Christopher Rice sin The Snow Garden.

Det disse bøkene har felles, med unntak av Lolita, er at de har stått i hyllene mine i mer enn 6 år – ulest. Ditlevsen har faktisk stått urørt i 15 år! Det betyr at den har fått vært med på 4 flyttinger!

Hvilken bok har stått lengst ulest i hyllene dine? Og hvor lang tid er «lengst»?

12 kommentarer om “Bokhyllelesing 1: Skandinavisk bok fra 1900 – tallet.

 1. De eldste uleste i hylla mi tror jeg kommer fra 2008, nr 2 (3, 4 og 5) i en fantasyserie hvor jeg ikke likte nr. 1. Kommer aldri til å bli lest, og flyttes fysisk ut av bokhylla ved neste anledning. Ellers har jeg skremmende lite ulest, og er egentlig litt misunnelig på dere med bugnende bokhyller.

  (Jeg måtte faktisk jukse litt for å få til å være med på sirkelen til Bjørg denne gangen. Jeg leser Sigrid Undsets Jenny, – som riktignok stod i bokhylla mi pr. 31.12.13, men kun fordi jeg hadde lånt den av min mor en uke i forveien. Ssssh.)

  • Jeg liker godt å ha hyllene fulle, men 15 år gamle uleste bøker er litt vel ;-). Jeg kjøper bøker med liv og lyst, og bør bli flinkere til å ta en jafs av de jeg allerede har før jeg går til innkjøp av nye. I teorien, i allefall 🙂

 2. Lykke til. Jeg har drevet på med bokhyllelesing lenge. Prøver så godt jeg kan å prioritere bøkene mine som jeg har kjøpt selv og de jeg får fra forlag, og prøver også å lese bøker som har stått uleste noen år i hylla. Vil jo lese alle bøkene jeg har 🙂

  • Takk :-). Jeg prøver også å lese både gammelt og nytt, men ser at de som jeg har hatt aller lengst blir nedprioritert. Og det er jo dumt, for jeg vil jo lese alle bøkene mine. 🙂

 3. De siste to årene har jeg prøvd dette og det har gått bra så langt. Å velge noen av de som nesten har stått urørt lengst. Så blander både gammelt og nytt 🙂 Enda er det bøker igjen som venter. Men de skal selvfølgelig også leses 🙂

 4. De eldste uleste bøkene mine tror jeg kommer fra da det gikk opp for meg at de hadde billige og flotte bøker på gjenbruken 🙂 Jeg har handlet en god del «klassikere» og eldre norske romaner der, men det er mange av dem jeg ikke har fått lest 🙂

 5. Boka som har stått lengst ulest i bokhyllen er Bibelen, den fikk jeg vel da jeg gikk på ungdomsskolen.. Den skulle jeg også begynne å lese i fjor, det var et lesemål, men faglitteraturen tok over og jeg leste heller bøker om kognitiv terapi.. Jeg er svært nysgjerrig på Bibelen og synes at om jeg skal kunne si om meg selv å være opptatt av litteratur – ja, da må jeg ha lest bibelen!

  • Bibelen min har også stått lenge, ganske ulest, i hylla mi. Leste i den i forbindelse med RLE eksamen på lærerhøgskolen. Tenkte jeg skulle plukke den frem når jeg leser Saramagos Kain.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s