#2/2014: Hvordan ligger jeg an?

Årets aller korteste måned er vel overstått, og våren begynner å snike seg på plass – sånn Siljeleserca, i alle fall. Her hos meg ligger det fortsatt noe snø, men det er med stor tilfredsstillelse jeg ser at det synger på siste verset. De første hestehovene er observert, og alt er egentlig bare helt bra.

Og siden det nå er mars, så er det igjen tid for en vurdering av hvordan forrige måned har vært på bokfronten. Hvor mange kryss er det blitt? Hvor mange 2014 bøker er fortært og aller viktigst; klarte jeg å komme meg ut av lesetørken jeg slet med i januar?

Svaret på det siste spørsmålet er et rungende JAAAAAA!!! Og det er så fryktelig deilig å slå fast at i løpet av februar sine 28 dager klarte jeg å lese hele 8 bøker! Det vil si at jeg faktisk har lest flere bøker enn det jeg pleier på en helt vanlig måned! *Klapp på skuldra*. Lesingen har gått som en lek og jeg har, som «Silje leser» illustrasjonen viser, sprutet over av leseglede og leselyst. Slike måneder er gull verdt!

Den aller første romanen jeg leste hører hjemme i Silje goes Sci – fi – prosjektet mitt. Steelheart av Brandon Sanderson var en lett og underholdende bok, akkurat som jeg trengte der og da. Jeg likte veldig godt verdensbyggingen til forfatteren selv om jeg nok ikke ble like imponert over skrivestilen hans. Uansett så tror jeg at jeg kommer til å lese den neste boka i denne serien når den kommer ut.

Etter å ha lest om onde superhelter og menneskene som kjemper mot dem var det tid for Bjørg sin bokhyllelesing. Temaet var nordisk litteratur fra 1900 – tallet, og valget mitt falt på en av de bøkene som har stått aller lengst i hyllene mine ulest: De gjorde et barn fortred av danske Tove Ditlevsen. Denne romanen tok pusten fra meg, og selv om jeg opplevde den som ubehagelig og vond å lese, så var den også så utrolig vakkert skrevet. Det å føle seg mørebanket etter å ha lest en liten roman på under 200 sider, sier noe om hvor kraftfull den er.  En av månedens største leseopplevelser, rett og slett! 

Jeg kjente, naturlig nok, et stort sug etter å lese litt lystigere litteratur etter bokhyllelesingen, og Where’d you go, Bernadette av Maria Semple hørtes ut som en slik roman. Og det var den også, i tillegg til så utrolig mye mer. Jeg ble oppriktig glad i både Bernadette og datteren Bree, og det varme forholdet dem i mellom. Jeg opplevde også at måten historien var formidlet på, ga den en ekstra dimensjon. Bra bok! Det samme kan jeg dessverre ikke si om Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde. Jeg gikk inn med ganske høye forventninger, men de ble ikke innfridd. Romanen i seg selv er realistisk nok, og den tegner er troverdig bilde av hvordan det er å være mellomleder i Oslo politiet. Dessverre blir det ikke noe god kriminalroman av at alt er helt autentisk, det må være en spenningskurve også. Det manglet Rohdes krimdebut.

Neste bok ut ble 1001 – romanen Kjærlighetens historie av Nicole Krauss, og dette er en av de aller beste romanene jeg har lest noen sinne. Jeg gråt da jeg ikke hadde flere sider igjen, og jeg måtte ta i bruk virkelig store ord for å beskrive leseopplevelsen min og historien om Leo, Alma og de andre karakterene. Etter at jeg hadde grått meg tom, begynte jeg på en ny norsk barnebok; Bjørn Ingvaldsens Tryllemannen. En velskrevet, viktig og vond bok om omsorgsvikt og overgrep som jeg håper når ut til mange. Februar ble avsluttet med den sjarmerende og gode Fangirl av Rainbow Rowell. Sjelden har jeg vel kjent meg så godt igjen i en karakter som jeg gjorde i hovedpersonen Cath.

I februar gikk også startskuddet for den første samlesingen i Bokbloggerprisens historie. Første bok ut var Lisa Aisato sin flotte bildebok Fugl. Siden jeg hadde ansvar for denne samlesingen fikk jeg mulighet til å fordype meg i bildebøker som sjanger, og det var spennende og interessant å få muligheten til å hente opp gammel kunnskap om bildebokanalyse. Engasjementet for prisen og boka var stor hele måneden, dere kan lese flere anmeldelser her.

Litt statistikk:

 • 11/42 bøker lest, 10 anmeldelser skrevet.
 • 1/10 klassikere.
 • 1/12 1001 – romaner.
 • 0/5 Dokufeber – bøker
 • 1/5 Sci – fi – bøker.
 • 1/5 i Bokhyllelesing – prosjektet, og tilsammen 4  OTS – bøker lest.
 • 0/1 bok på fransk.
 • 0 Ulysses av James Joyce.
 • 0,5 Booker – nominerte fra 2013.
 • 4/6 Shortlisten til Bokbloggerprisen 2013 (men to av dem lest i 2013).
 • 2 norske 2014 – bøker

Ikke så verst, egentlig :-).

Hvordan ligger du an?

8 kommentarer om “#2/2014: Hvordan ligger jeg an?

 1. Kjærlighetens historie vil jeg gjerne lese, men nå blir forventningene vel høye;-) jeg har lest 4 bøker så vidt jeg kan se og det er ikke så verst. Sliter litt med lysten, men har virkelig fått sansen for lydbok igjen. Jeg har lest Blå er den varmeste fargen og Rømlingen av Alice munro og hørt Helga Flatland sin Alle vil dra. Ingen vil tilbake og Kronprinsen av Alexandra Beverfjord. Veldig godt fornøyd med alle fire og det er jo det viktigste:-) 8 er imponerende og du har jammen imponert på bloggfronten med mange anmeldelser og innlegg også!

  • Ja, jeg synes at jeg har fått gjort mye på bloggen i februar og det er gøy :-).
   Jeg synes at fire bøker er bra, normalt sett leser jeg også rundt 4 – 5. Og du må lese Kjærlighetens historie, den er så vakker.

   Likte du forresten Blå er den varmeste fargen? Jeg har tenkt å lese den på fransk 😉

 2. Kjærlighetens historie er bestilt – på lydbok – på engelsk – gleder meg!
  Lesetørken er over – gleder meg!
  , og fortsatt like imponert over alle kryssene.
  Til tross for at jeg massekonsumleste både i februar og januar har jeg ikke maktet mer enn 3 kryss. Spesielt må jeg ta meg sammen på 1001 og nomineebøker. Dessverre er den eneste norske 2014 boka jeg foreløpig har i hus Mørkets Hjerte – og etter dårlige omtaler i øst og vest – har jeg ingen lyst til å lese.

  • Jeg er fornøyd med egen innsats i måneden som gikk, men henger nok litt etter på kryssene ;-).

   Gled deg til Kjærlighetens historie, helt nydelig og 1001 – bok. Har du begynt på Kehlmann? Den ene romanen hans er på 1001-lista og skal visstnok være et ganske enkelt kryss.

   • Jeg har kun rukket en Kehlmann så langt, ikke den som ga kryss, men debutboka Jeg & Kaminsky. Jeg likte den, men ikke så godt som jeg trodde jeg ville. Nå sier resten av Kehlmann-viterne at både Fs og kryssboka er MYE MYE bedre, så det blir mer tysklesing for meg framover. Jeg planlegger målrettet og effektiv 1001-lesing i mars. Rushdie, Krauss, Kehlmann og Austen. Må bare lese ferdig andre geier først -)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s