Vi er godt inne i april, og det er på høy tid å gjøre opp status for lesemålene i mars. Jeg hadde håpet av skriveoverskuddet jeg boblet over med i februar skulle strekke seg inn i måneden etter også, men der tok jeg styggelig feil. Jeg gikk rett og slett inn i en periode med lite skrivelyst, og det førte til at jeg dro med meg flere anmeldelser til langt ut i mars. Det er jo i utgangspunktet ikke slik jeg at jeg ønsker at det skal være, målet mitt er å få skrevet om bøkene jeg har lest fortløpende – men noen ganger så går ikke det.
Jeg skal ikke gå veldig inn på hvorfor jeg ikke har vært Silje Superblogger, men hovedårsaken er nok at alt det fysiske rotet med esker i alle rom og julepynt på soverommet, gjorde at jeg ikke fikk roen til å sette meg ned foran dataen. En annen årsak er True Detective – en av de aller beste TV – seriene jeg har sett på lenge (og som naturlig nok førte med seg kvelder der jeg heller prioriterte armkrok og maratontitting, enn skriving av anmeldelser og andre bokrelaterte ting). Oppussingen nærmer seg slutten, så jeg regner med at det blir lettere denne måneden. (Bortsett fra at Doctor Who er tilbake, da – og A game of thrones – de må jeg jo se :-)).
Men, selv om skrivelysten har vært litt fraværende, så har leselysten vært på topp. Og det er tilfredsstillende å kunne sette kryss på flere av delmålene mine! I mars leste jeg 6 bøker, og siden det er mer enn hva jeg normalt leser på en måned, så er jeg veldig fornøyd med det. Totalt i 2014 har jeg nå lest 17 bøker, og det er, i følge Goodreads 6 bøker foran målet om 42 leste bøker. Kvantitativt veldig bra, med andre ord.
Hvordan er det så med kvaliteten og variasjonen? Jo, mars var bra på den måten også. Den aller første boka jeg leste var i forbindelse med Dokufeber – målet mitt. Skammens historie av Sigmund Aas og Thomas Vestgården gir en oversiktlig og lærerik innsikt i hvordan den norske stat har forholdt seg til annerledeshet, og hvordan mange av de aller svakeste i samfunnet har opplevd å bli misbrukt og oversett av de som i aller største grad burde ha tatt vare på dem. En god og tankevekkende bok som de aller fleste burde få med seg. Neste bok ut var den nerdete og morsomme (men med alvorlige undertoner) Sci . fi – romanen Ready Player One av Ernest Cline. Jeg storkoste meg med alle referansene og den handlingsmettede historien!
Etter at jeg hadde fullført Cline sin roman, så måtte jeg bare ha enda litt mer science- fiction. Valget falt på den nye norske ungdomsromanen Flukten av Torborg Igland og Amund Hestsveen, første bok i dystopien Beta, og jeg ble ikke skuffet. Selv om det er tydelig at forfatterne er godt kjent med internasjonale ungdomsdystopier, så klarer de allikevel å sette sitt eget særpreg på historien. Den er fartsfylt og spennende, og jeg gleder meg til å lese mer.
I mars var det også tid for runde to i Bjørgs bokhyllelesingsprosjekt, og denne gangen var temaet Afrika. Etter noe leting i hyllene endte jeg opp med Albert Camus sin debutroman Den fremmede. Dette var mitt første møte med både forfatteren og hans filosofi, og selv om jeg ikke ble helt revet med, så har jeg lyst til å prøve meg på flere av Camus sine verker etterhvert. At boka både regnes som en moderne klassiker OG er en 1001 – bok var en kjær bonus.
Selv om Flukten og Den fremmede er helt forskjellige, både i forhold til målgruppe og tema, så er de begge ganske mørke, og etter at jeg var ferdig med dem så kjente jeg at jeg hadde behov for noe helt annet, noe lysere og annerledes. Mørkets symmetri av Audrey Niffenegger var kanskje ikke direkte lys – den har helt klart et gotisk preg og inneholder både død og spøkelser – men den var på en måte mørk på en helt annen måte. Jeg skal skrive en anmeldelse av den i løpet av uka, men for nå så nøyer jeg meg med å si at den var god og snål. Siste bok ut var den boka som traff meg aller hardest; Rene Denfield sin debutroman The Enchanted er både fæl og rå, samtidig som den er magisk og vakkert skrevet. Jeg er sikker på at den vil havne blant årets favoritter når den tid kommer, og det er store muligheter for at den også vil være å finne på favorittlista uavhengig av tid. Så god var den!
Som dere ser så ble det mye mørk litteratur på meg i løpet av mars, og jeg synes det er helt fint. Temaene, skrivestilene og målgruppene har, som nevnt, vært veldig ulike, men felles for de alle er (med unntak av Ready Player One, som er mer morsom underholdning) at de har en mørk nerve i seg som har passet godt for meg og min leselyst denne måneden.
Litt statistikk:
- 17/42 bøker lest, 15 anmeldelser skrevet.
- 2/10 klassikere.
- 2/12 1001 – romaner.
- 1/5 Dokufeber – bøker
- 3/5 Sci – fi – bøker.
- 2/5 i Bokhyllelesing – prosjektet, og tilsammen 6 OTS – bøker lest.
- 0/1 bok på fransk.
- 0 Ulysses av James Joyce.
- 0,5 Booker – nominerte fra 2013.
- 4/6 Shortlisten til Bokbloggerprisen 2013 (men to av dem lest i 2013).
- 4 norske 2014 – bøker
Hvordan ligger du an?
Så flink du er til å nå målene dine! Jeg er ikke like flink, dessverre. Jeg blir så lett distrahert av andre ting enn bøker, men det kommer seg. I går leste jeg ferdig Highsmiths Ripley, OG hørte en hel lydbok på Ordflyt, OG leste flere dikt fra debutsamlingen til Ruth Lillegraven. For en søndag! Lydboken var en 1001-bok, Kong Salomos miner, og det er første gang jeg har krysset av to bøker på en dag. Nå er jeg i gang med en lydbok av Jack London (foreløpig klarer jeg visst bare ungdomsbøker på lydbok, alt annet blir for tungt). Lillegraven skriver forresten like vakkert i debuten som i Urd, så den anbefaler jeg hvis du ikke har lest den allerede. Og så er jeg spent på hvordan Bleak House er? Siden du har lest halve boken på få dager, regner jeg med at den er ganske god:-)
Tusen takk, Line :-). Det går sakte men sikkert fremover med de ulike kryssene. To 1001- bøker på en dag er imponerende! Hvordan var det å lytte til lydbok? Jeg er ganske dårlig på det, og det er som om tankene vandrer med en gang jeg ikke har noe å fokusere øynene på. (Har planer om å skrive et innlegg om det, for jeg vet at det er mange som er helt råe på lydboklytting.).
Bleak House er kjempegod, jeg storkoser meg med Dickens sine skildringer og karakterer. Han er jo så vittig, selv om det også er mye elendighet.
Takk for tips om Lillegravens debutsamling, den må jeg få med meg!
Jeg er akkurat som deg, og får bare med meg ca hvert femte ord når jeg hører på lydbok. Øynene mine trenger å se på ord. Når de ikke får det, må jeg enten lage dem inni hodet mens jeg hører (som er utmattende), eller så begynner jeg å tenke på noe annet. Men det fungerte veldig greit med en ungdomsroman uten undertekst eller spesielle språklige kvaliteter, og med mye fart og spenning. Kanskje du også bør prøve noe veldig handlingsmettet først? Jeg er spent på om jeg da klarer å trene opp konsentrasjonen, sånn at jeg kan høre andre ting etter hvert. Tidsbesparende er det jo, og av og til trenger øynene mine en hvil:-)
Dickens er fantastisk! Bleak House er nok den av hans bøker jeg gleder meg aller mest til å lese, for serien var så utrolig god!
Jeg klarer å høre på krim når vi er ute på lange bilturer, men foreløpig er det det jeg får til ;-).
Bleak House serien er klar, men vil vente til jeg har lest ut boka.
Da kan du bare glede deg! Kos deg med resten av boken:-)
Mye spennende du har lest i mars, Jeg fullførte faktisk 5 bøker i mars og det tror jeg er min beste måned på lenge. Og godt er det siden jeg ikke regner med det blir så mye lesing i april med ny baby i hus. Jeg er veldig opp og ned når det kommer til lydbøker, i perioder funker det veldig bra og andre ikke i det hele tatt. Vanligvis hører jeg på bussen til og fra jobb, men satser på å prøve å lytte litt her hjemme også, eller kanskje på trilletur. Jeg har forresten lyttet til halve David Copperfield på Ordflyt, men klarte ikke helt å henge med. Får se om jeg kan få med meg resten etterhvert, bare 8 timer igjen;-)
Gratulerer med baby 🙂
Fem bøker er bra, jeg ligger normalt på fire
– fem pr måned og er fornøyd med det. Jeg tror ikke jeg hadde klart å høre på Dickens på lydbok, det er for mange detaljer og jeg er redd for at jeg hadde falt helt av.
Så-rare-Silje, grattis med ny baby.
Skjønner at ikke alle dager ikke er like gode bloggedager. Har hatt det litt sånn selv. Og har heller ikke fått lest så mye som jeg har ønsket dette månedskiftet, så håper at det retter seg opp snart. Stå på videre med målene dine 🙂
Takk det samme, Ina 🙂
Skal jeg gå etter de 2 foregående årene er fem/mnd overstadige tall for meg, og etter lesefesten i jan/feb er det også der jeg havnet i mars – med 4stk, riktiknok svært lange bøker, men dog. Når det kommer til anmeldelser og 2014bøker har jeg derimot ingenting å stille opp med, bokbloggnorges lateste – FOR TIDEN, det må jo gi seg snart.
Du krysser som vanlig som en heltinne.
Heltinne og heltinne, fru Blom ;-). Ligger etter på mye, men det tar seg nok opp. Fire – fem bøker er normalen for meg også, og da er det snakk om bøker av vanlig lengde.
Gleder meg til å lese flere anmeldelser ala Ingalill!
Ojj.. Snakk om å ligge godt an i forhold til måla sine.. Grattis 🙂
Takk 😉