Et Venn – diagram er et diagram der man setter en eller flere mengder sammen slik at man får oversikt over likheter og forskjeller mellom mengdene. Vi tegner diagrammet som to – eller flere – sirkler som overlapper hverandre. Delen der sirklene overlappes viser fellestrekkene.
Diagrammet fungerer godt når man for eksempel skal sammenligne personer, begivenheter eller tekster.
Hilsen norsklæreren 🙂
I mitt Hustvedt – prosjekt er jeg halvveis i roman nummer to: The Enchantment of Lily Dahl, og siden jeg har Med bind for øynene friskt i minne, så er det umulig å ikke sammenligne disse to historiene.
Frem med Venn – diagrammet!
Som dere ser så er det flere elementer som går igjen i begge romanene, til tross for at de er svært ulike i blant annet formen og bruk av synsvinkel. Identitet er sterke temaer i begge, og jeg synes det er veldig interessant at romanene starter med at hovedpersonene observerer en mann i et vindu over gata.
Flere tanker om romanene kommer i anmeldelsene i løpet av neste uke.Dette var bare et morsomt eksperiment.
Og morsomt å lese! En god teknikk til å virtualisere de tankene man ofte får når man leser!
Gøy at det falt i smak! Ja, det er en veldig god strategi, det blir så oversiktlig.
Det var et stilig ekspriment. Jeg savner av og til måter å få satt tankene mine i system når jeg skal skrive om bøker, så det var en veldig fin måte å sammenligne på!
Ikke sant? Venn diagrammet er noe vi lærer elevene å bruke også.
Skulle ønske jeg var dreven på slike ting, men jeg klarte så vidt å beherske mindmaps da jeg var elev/student, så dette overlater jeg til deg. Du er jo norsklærer, så tror du har mer tålmodighet og system i slike saker 🙂
He he :-). Barn lærer disse strategiene mye tidligere nå enn det vi gjorde, så da blir de mer naturlige hjelpemidler også. Veldig kjekt for å sortere tanker og ideer.
Slike innlegg inspirerer meg, Silje! Gøy å se slike fellestrekk mellom romaner. Har det for meg at jeg en eller annen gang har lært å bruke Venn – diagram, men det er lenge siden.
Takk, Mari! Strategier som tankekart, Venn – diagram o.l er veldig kjekke. Takk og pris lærer elever om ulike strategier tidlig slik at de blir godt kjent med dem og kan bruke dem på ulike måter. Jeg tror ikke jeg lærte å bruke dem før på videregående selv…
Tusen takk for tipset! Det er flott å lære nye måter å sortere bok-tanker på!
Bare hyggelig 🙂
Så smart diagram, var jo litt genialt måte å rydde opp i tankene sine om to bøker. Skal huske det tipset hvis jeg skal trenge det noen ganger:)
Ja, det er veldig oversiktlig og fint. Gjør det enklere å sortere både inntrykk og selve teksten :-). Fint at det kan inspirere andre også.