#JegforberedermegtilBokbloggerprisen2014

– eller «Jeg forbereder meg til Bokbloggprisen 2014», om du vil.

Det har vært lite liv her på Skribleriene den siste tiden, men det betyr ikke at det ikke leses! Eller, det har på langt nær vært det lesetempoet jeg hadde sett for meg og ønsket, to bøker pr måned i snitt er ikke så mye å juble for egentlig. Takk og pris kan det se ut til at mørke, triste og regntunge november blir den beste lesemåneden siden juli. Det er fint.

Jeg har i likhet med mange av mine medbokbloggere hatt fokus på ny norsk litteratur denne høsten. Datoen for nominering av bøker til Bokbloggerprisen 2014 nærmer seg, og jeg synes det er viktig å ha lest en del for å gjøre et utvalg. Den siste tiden har jeg lest flere svært gode; noen har jeg skrevet om, andre ligger fint og venter i «bøker jeg skal skrive om» – bunken. I denne posten har jeg tenkt å vise frem hvilke jeg har lest og hvilke som står på lista over bøker jeg skal prioritere å få lest før 2015.

Først ut er de som allerede er fortært:

IMG_20141122_131424

De to nederste, Unnskyld av Ida Hegazi Høyer og Det skulle være sol, vi skulle reise til Lodz av Marit Kaldhol er allerede godt omtalt her inne, og det er ingen hemmelighet at jeg er fan. Bare et menneske av Kristine Næss er så godt skrevet jeg synes det er vanskelig å skrive noe fornuftig om den. Det vil komme en anmeldelse etter hvert, enn så lenge får dere kortversjonen: Anbefales!

Ellers er den nest øverste boka ungdomsromanen Og hjertet mitt bare av Elen Betanzo. En fin og troverdig historie om det å være 15 år og oppleve den store kjærligheten for første gang. Jeg skal selvfølgelig skrive litt mer om den også om tid og stunder. En annen bok som passer i kategorien Åpen klasse er Tryllemannen av Bjørn Ingvaldsen. Den leste jeg allerede i vår og den gjorde stort inntrykk. Jeg håper virkelig at flere tar seg tid til å lese denne viktige barneboka. (Dette er mitt forsøk på bokpushing, hvis noen lurer).

Bunken med bøker jeg skal lese er betydelig større enn «har lest» – bunken og det er ikke sikkert at jeg rekker igjennom alle. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke kommer igjennom alle, for å være ærlig. Men – jeg skal gjøre et forsøk.

IMG_20141122_131703

Nederst ligger Brit Bildøen sin Sju dagar i august, så romanene:

 • På terrassen i mørket av Hanne Ørstavik
 • Om igjen av Monica Isakstuen
 • Ensomheten i Lydia Ernemans liv av Rune Christiansen
 • Velkommen til oss av Eivind Hofstad Evjemo
 • Oslo Noir av Aslak Nore
 • Sone Z av Øyvind Vågnes
 • Krø av Didrik Morits Hallstrøm

Øverst troner novellesamlingen Dette har jeg aldri fortalt til noen av Maria Kjos Fonn sammen med diktsamlingen til Tora Seljebø: Om kvelden blir namna ropa heim. En annen diktsamling som jeg venter i posten de nærmeste dagene er Spredning av Nils-Øivind Haagensen som jeg grugleder meg til å lese.

Det er litt vanskelig å si hvilken bok jeg går i gang med når jeg blir ferdig med Mine fem år som far av Bjarte Breiteig, men de som akkurat nå trekker mest er Sone Z av Vågnes og Krø av Hallstrøm – gjerne iblandet noen noveller av Kjos Fonn. Disse er de jeg har hørt aller minst om, og de pirrer nysgjerrigheten litt ekstra.

IMG_20141120_220257

Hva leser du for tiden og hva er din favoritt blant høstens norske bøker?

20 kommentarer om “#JegforberedermegtilBokbloggerprisen2014

 1. Fint å se dine favoritter så langt Silje Jeg har nettopp laget et innlegg om mine. Min desidert største romanfavoritt er; Miriam Neegaards Stromen og stillheten. Jeg liker også godt Ørstaviks og Evjemoe sine bøker. I åpen klasse har jeg blant annet Ida Jaksons Morfar , Hitler og jeg, samt noen lyrikkbøker og Vinternoveller av Rishøi. Mer kan leses her: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/11/de-beste-norske-sa-langt-tips-og.html
  Jeg skal nå starte på Gaute Heivolls De fem årstider.. 🙂 Christiansen, Kaldhol og Isaksstuen har jeg også på vent.

   • Så bra! Kladhol får jeg nok lest. Jeg må bare porsjonere disse sorg-og-tap-bøkene så jeg ikke leser for mange av dem på rappen..:) Da blir jeg fort for trist selv…;)

 2. Min førsteplass så langt slites mellom Renberg/Tiller/Unnskyld
  , men det er mange mange igjen å lese, så man vet jo aldri, selv om jeg vil bli svært overrasket hvis Unnskyld ikke havner på kort’n. Av bunken din planlegger jeg Lydia og Ørstavik. Oslo Noir hopper jeg glatt over etter at jeg bare var måtelig begeistret for Norsk Spion. Det er virkelig forbitret at vi ikke alle leser ALT – slik at man – virkelig – kunne tatt et kvalifisert valg.
  Som det er har valget av bok større betydning enn bokas kvalitet.
  Slik er det vel bestandig, men likevel.
  Kos deg på julebordet!

  • Det er så dumt at både Renberg og Tiller er deler av serier. Jeg rekker jo aldri å lese meg opp og lese de nye før nominasjonen.
   Oslo Noir er ikke første prioritet hos meg heller 🙂
   Lese alt hadde vært det optimale, men det tror jeg er en umulig oppgave.
   Ønsker deg en fin helg!

   • Ideellt og idealistisk burde ikke oppfølgere prioriteres, nettopp pga de grunnene du nevner, men de havner vel uansett litt i bakleksa som Flatland i fjor. Det er også synd at Renberg ikke greide seg bedre ifjor da han hadde førstebok. Folk flest er nok ikke så opptatt av kronologi som oss ‘tvangslesere’.
    Forresten, du drammensjente – hvorfor har du ikke nevnt Ingvild Schade?

 3. Spent på å høre hva du synes om Bjarte Breiteig. Har den i bokhyllen og jeg burde jo få lest et par mannlige forfattere innimellom alle damene (Bildøen, Basso, Kaldhol og Myhre står alle i kø etter Ørstavik som jeg holder på med nå). Må også få lest noen flere i Åpen klasse. Menere du Elen Betanzo sin er verdt å prioritere? Tenker ellers på å få lest Anette Munch sin Brageprisvinnende bok Badboy steroid. Har egentlig prioritert billedbøker og ungdomsbøker, men den til Ingvaldsen så også fristende ut.

  Det er virkelig vanskelig å prioritere. Jeg har et mål om å ha 7 nominasjoner i hver kategori, så får vi se om jeg klarer det.

  • Jeg synes Breiteig er god så langt, ellers snakker Line så varmt om Norske edelstener av Emil B Lund at han er en jeg skal sjekke ut.
   Jeg hadde nok prioritert Tryllemannen av Bjørn Ingvaldsen før Og hjertet mitt bare, selv om jeg likte den også.
   I dag gikk jeg til innkjøp av Simon Stranger – inspirert av deg 🙂
   Har du noen bildebøker å anbefale?

   • Så bra:) Nå har jeg bestilt Norske edelstener og Tryllemannen på biblioteket. I tillegg til en god del annet også:-o Akkurat som ikke hyllen var full nok fra før. Av billedbøker kan jeg anbefale Samira og skjelettene av Camilla Kuhn, Gro Dahle sin Akvarium og Lisa Aisato sin nye.

 4. Jeg blir både overveldet og imponert. Har lest en norsk 2014-bok så langt (Kaoshjerte), og er strengt talt alt for sent ute til å rekke å få noe som minner om et overblikk. I fjor leste, nominerte og stemte jeg kun på en bok. Det føles nesten som juks. Det er uansett spennende og være tilskuer også.

  • Håper du legger merke til at bunken av bøker jeg skal lese er betydelig større enn bunken med allerede leste. Så ingen grunn til å bli imponert, egentlig ;-). Det er fortsatt tid til å få med seg noen norske 2014 bøker, så jeg håper du blir med på nomineringen.

 5. Jeg har også laget et innlegg, og min favoritt er fra i våres, det er Kaldhol. Men Isakstuen har skrevet en veldig god bok, faktisk synes jeg «Om igjen» er bedre enn «Unnskyld», og det er jeg glad for, jeg vil at det skal være variasjon på nomineringen skjønner du.

  Og etterpå i dag skal jeg begynne med Emanuelsen, for da er jeg ferdig med Isakstuen, nå blir det travelt… 🙂

  Ha en fin søndag Silje – klem 🙂

  • «Om igjen» bedre enn «Unnskyld»?! Det tror jeg ikke på 😉
   Jeg skal fokusere litt på disse mennene nå; Breiteig, Stranger, Evjemo, Sone Z, Krø og Norske edelstener, samt en novellesamling. Og så må jeg lese Isakstuen, Ørstavik og… Ja, travelt er ordet!
   Skal innom og lese innlegget ditt.
   God søndag og stor klem!

 6. Tilbaketråkk: 2014 så langt og Bokbloggerprisen | mellom linjene

  • Tusen takk, Ina 🙂 Det har vært veldig travelt! Håper du får mulighet til å delta på Bokbloggerprisen 2014, jeg vet at du har lest flere nye, norske bøker i år. Det hadde vært så gøy.

 7. Så bra med litt billedbøker lesetips! Har egentlig lest for lite av alt, men er glad jeg fikk noen tips her:) Evjemo gleder jeg meg til å lese og Tryllemannen fikk jeg lyst å lese etter du pratet så varmt om den. Håper jeg rekker å lese alt jeg vil lese, tviler, men skal som deg gi det et forsøk:) Kos deg!:)

  • Så bra at du vil lese Tryllemannen! Det leses så mye og så variert i bokbloggland at jeg er spent på hvordan lang – og kortlista blir seende ut til slutt! Kos deg med bøkene du også 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s