Det er årets siste dag og med det er det på tide å offentliggjøre neste års lesemål. Jeg har både lært og ikke lært av målene for 2014; for eksempel har jeg lært at jeg kanskje må være enda mer konkret i målutformingen, men jeg ikke har lært å bli mindre ambisiøs! Men altså, mer om dette årets seire og tap i et senere innlegg, for nå skal blikket være rettet fremover, mot deilige vinterdager der jeg sitter foran peisen med en bok og ikke You Tube – videoer på mobilen, mot ettermiddager da jeg frisk og opplagt etter en lang arbeidsdag skriver ned noen velvalgte, smarte og gjennomtenkte ord om boka jeg nettopp er blitt ferdig med og poster det på bloggen kun timer etter at boka er fullført, mot kvelder der jeg krøller meg opp i sofaen og mannens armkrok med en bok og ikke ukas utvalgte serie på Netflix, mot dager da jeg finner en bok i hylla og ikke ukontrollert klikker inn nye bokkjøp på nettet. Ja, mot bedre lese- og bloggtider – rett og slett.
Jeg sa at jeg ikke hadde blitt mindre ambisiøs, gjorde jeg ikke!?
Noe av det jeg har savnet i år, i tillegg til lese – og skrivegleden, er å dykke ned i klassikere og bøker jeg allerede har lest, samt mer struktur. Jeg har rett og slett endt opp med å være alt for lite strukturert i lesingen min og har i stedet prøvd å få med meg litt av alt (eventuelt mye av ingenting). Det er ikke det at jeg har lest mye som ikke er bra, nei, jeg har oppdaget mange nye favoritter og blitt kjent med for meg nye forfatterskap. Dette er noe jeg ønsker å videreføre i 2015, men samtidig så må jeg ha litt orden og forutsigbarhet. Derfor vil jeg, etter flere år uten, gjeninnføre månedlige leseplaner her på Skribleriene. I alle fall nå i starten – dersom det er drepen på leselysta, så kuttes det ut uten noe mer snikk snakk. En annen ting som jeg skal begynne med er å ha en liste over hvilke bøker jeg skal lese innenfor de ulike målene – mer om det om litt. Jeg ønsker fremdeles å blogge om alle bøkene jeg leser, men ser for meg at det kanskje blir ulike typer innlegg avhengig av tema og sjanger – noen ganger kan det være interessant å skrive en anmeldelse av en bok, andre ganger passer det bedre å sammenligne to eller flere bøker av samme forfatter eller innenfor et tema eller skrive et samleinnlegg. Variasjon i teksttyper, med andre ord.
I år skal jeg delta på to store utfordringer. Den ene er Back to the Classics 2015, som jeg ble inspirert til å delta på av Elida. Her er målet å lese tolv klassikere innenfor ulike temaer. Enn så lenge har jeg funnet elleve klassikere, men den tolvte kommer nok på plass etter hvert. Temaene – og bøkene jeg har valgt ut – er som følgende:
- 1800 – tallet: North and South av Elisabeth Gaskell
- 1900 – tallet: The Bell Jar av Sylvia Plath
- Kvinnelig forfatter: Alberte og Jakob av Cora Sandel
- Oversatt klassiker: Forbrytelse og straff av Fjodor Dstojevskij
- Lang klassiker: The Count of Monte Cristo av Alexandre Dumas
- Novella: Sjakknovelle av Stefan Zweig
- Klassiker med en persons navn i tittelen: Therese Raquin av Emile Zola/The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde
- Satire: Catch – 22 av Joseph Heller
- Glemt klassiker: The Diary of a Provincial Lady av E.M. Delafield
- Non – fiction: A moveable feast av Ernest Hemingway
- Barnebok: Emily of New Moon av L.M. Montgomery
- Skuespill: ….. (kommer senere)
Den andre utfordringen er Bjørg og Hedda sin Bokhyllelesing. Målet med denne utfordringen er å lese bøker som man allerede har og som det kanskje er på tide å lese – etter gitte temaer, selvfølgelig:
- Grønt omslag: The Diary of a Provincial Lady av E.M. Delafield
- Skuespill fra antikken: Der har jeg ingen uleste, men dersom det er lov med et episk dikt fra antikken blir det Odysseen av Homer.
- Europeisk dikt – eller novellesamling: The Bloody Chamber av Angela Carter (noveller)
- Skrevet på russisk: Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskji
- Barndom: A tree grows in Brooklyn av Betty Smith
- Bok fra 1990 – tallet: Alias Grace av Margaret Atwood (1001)
- Skrevet på fransk: A novel bookstore av Laurence Cossè
- 1800 – tallet: The Woman in White av Wilkie Collins
- Nobelprisvinner: Jenny av Sigrid Undset
Dersom alt går etter planen vil jeg med disse to utfordringene lese 17 klassikere og 11 1001 – bøker – jeg runder av oppover og setter som mål at jeg i løpet av 2015 skal lese 20 klassikere og 15 1001 – bøker. Ambisjoner, ikke sant.
Ellers har jeg lyst til å ha ekstra fokus på oppvekst – og dannelsesromaner; der vil jeg både lese bøker jeg allerede har lest – før jeg begynte å blogge og bøker jeg har hatt stående i hyllene en stund. Det med gjenlesing er noe jeg har tenkt på en stund og noe som jeg i perioder har hatt et sug etter men ikke helt tillatt meg. Det er vel slik det gjerne blir når man har mange uleste bøker i hyllene, samtidig så er det noe fint og kjært med det å besøke en gammel favoritt igjen, det å gjenoppleve stemningen og følelsen du fikk da du leste den for første gang og det å oppdage nye sider ved teksten. 2015 er det året da jeg skal gi meg selv lov til å igjen synke ned i blant annet Little Women av Louisa May Alcott, Anne of Green Gables av L.M. Montgomery og bøkene til Torborg Nedreaas. Fordi jeg vil og fordi jeg kan.
Og til slutt; ja, jeg skal lese norsk! Men det skal få vente til bokhøsten og etter nøye vurdering av titler. Jeg skal selvfølgelig også delta i samlesingen av alle bøkene som havner på kortlista til Bokbloggprisen 2014, samt kose meg videre med Siri Hustvedt og Anita Brookner!
Sammendrag i stikkordsform: klassikere, 1001 – romaner, gjenlesing, bokhyllelesing, nye norske romaner, samlesing, varierte tekster, 50 bøker!
Puh!
Hvilke planer har du?
Alt for mange planer og alt for liten tid! Når eg blir rik (les: vinner i lotto) skal eg permittere meg og kun lese 😉 Lesemål ligger på bloggen, to bokhauger på golvet slik at eg ikkje gløymer utfordringane og eg er enig i det meste du har skrevet øverst. Youtube og Netflix stjeler altfor mykje tid!
Gler meg til å fylgje deg i 2015!
He he, jeg tror jeg hadde kjedet meg hvis jeg ikke hadde jobbet og brukt tiden på mye surr 😉 (Eller, hvis jeg hadde hatt så mye penger at jeg I tillegg kunne kjøpt en leilighet i Paris – da snakker vi!). Så det handler nok mer om å strukturere den tiden jeg allerede har.
Gleder meg til å følge deg videre, Elida! Og godt nyttår!
Klem
Det er igrunnen det det handler om for meg og: struktur. Om det er ein fordel eller bakdel så les eg omtrent like godt med Netflix i bakgrunnen…
Det kommer an på hva jeg ser på. Bakgrunnsstøy fra noe er greit, men jeg har ikke plass til flere store historier i hodet samtidig 😉
Det var mange planer! Lykke til med dem alle! Og ta deg tid til det du har mest lyst til. Blogg og bøker tåler å vente. Det er det som er så fint.
Takk! Ja, blogg og lesing er jo en hobby – en morsom en 🙂
Godt nyttår til deg 🙂
Spennende lesemål, Silje, gleder til å følge deg videre i 2015.
Synes det er spesielt fint at du skal ta deg tid til gjenlesninger. Det var noe jeg gjorde mye oftere før, men lurer på om det er en vane jeg burde ta opp igjen. Tror jeg har lest tre bøker i år som jeg leste for andre gang (den ene faktisk både for andre og tredje gang, siden den nå var pensum), og det er spennende hvordan man plutselig ser nye ting i en tekst når man leser på nytt.
Ja, jeg håper jeg får satt av tid til å gjenlese like mye som det jeg ønsker 🙂 Jeg leste Elsi Lund – bøkene til Bjørg Vik i høst og det var så fint å komme inn i dem igjen. Plutselig kunne jeg huske tilfeldige ting jeg opplevde mens jeg leste dem for flere år tilbake. I tillegg er det jo de bøkene som har så mange lag at hver gjenlesing blir en berikelse. Jeg har lyst til å lese begge deler i år 🙂
Det er spennende og inspirerende å få se andres lesemål. Mitt eget mål i år er å lese 35 bøker, det burde være oppnåelig i løpet av 2015. Så er det bare å kutte ned på annen aktivitet som stjeler tid!
Ja, jeg blir også superinspirert av lesemålene til andre :-). Men så er det disse tidsstyvene da… 😉
Spennende lesemål Silje! Gleder meg til å følge deg utover i 2015 også 🙂
Klem
Takk det samme, Gro! Har du lagt ut noen mål ennå?
Tilbaketråkk: #1/2015: Leseplaner for januar. | siljes skriblerier
Rikke hjå PaperbackCastles har skrevet om franskboka di: http://paperbackcastles.blogspot.no/2015/01/a-novel-bookstore-af-laurence-cosse.html
Ja, det så jeg. Men jeg skummet bare over den.
Følte meg plutselig flink (noe jeg trengte etter en halvtimes beundring av dine organisatoriske talenter og pågangsmot). Gjenlesing var nemligen noe jeg drev med ifjor, 2014 altså, hele 5 bøker. Både Falketårnet og Vilhelm Mobergs Utvandrerserie (4 lydbøker, tror det var 8 bøker i den gamle bokklubbserien). En stor suksess, selv om det kanskje ikke teller da jeg hørte lydbøker i motsetning til originallesingen på good old fashioned papir. Og – året før gjenleste jeg Nortthanger Abby, eller kanskje det var 2012, ikke så viktig at jeg orker sjekke.
Ville bare si at jeg selvfølgelig følger med. Ingen vits med lister og mål, hvis man ikke har en kontrollteller i bakgrunnen…….
Ha ha, etter 2014 – fadesen må jeg bare bli mer organisert! Gjenlesingene ser jeg veldig frem til, og selvfølgelig teller lydbøker :-).
Bra at du følger med, Ingalill. Håper du stikker innom jevnlig for å holde meg i sjakk hvis jeg begynner å skeie ut!
Eg får veldig lyst til å henge meg på den classics-utfordringa. Det er veldig mange av bokhyllebøkene mine som eg uansett kunne tenkt meg eit spark bak for å lese, som kunne passa inn der. Var det på Goodreads? Eg har virra rundt der i eit par dagar nå, utan å eigentleg finne fram. Men eg har fått sett meg som mål å lese 52 bøker i 2014. Eg trur det er nok, for min del.
Nei, den er ikke på Goodreads så vidt jeg vet. Her er lenken til bloggen som driver utfordringen: http://karensbooksandchocolate.blogspot.no/2014/12/announcing-back-to-classics-challenge.html
Jeg er bare uoffisielt med, men liker kategoriene.
Tilbaketråkk: Bokhyllelesing #1: The diary of a provincial lady av E.M.Delafield. | siljes skriblerier
Tilbaketråkk: Å, Alberte! | siljes skriblerier
Tilbaketråkk: Lesemål 2016 – | siljes skriblerier
Tilbaketråkk: Lesemål 2016 – : Norske bokblogger