#3/2015: Oppsummering februar og leseplaner for mars – med anmeldelse av 1984.

Det er 28.februar, den siste dagen i den siste vintermåneden. På Facebook så jeg at noen postet et bilde av en hestehov, noe som for meg er det ultimate vårtegn og noe som passer perfekt med at vi nå går inn i lunefulle vinter/vår – måneden mars. I dag er det også den siste dagen med tanke på samlesingen av Ida Hegazi Høyers Unnskyld. Det er flott å se at så mange har deltatt, enten ved å linke til allerede skrevne anmeldelser, ved å lese og skrive om den for første gang  – eller, som Gro, ved å lese den på nytt. Takk for innsatsen, alle som en! En samlet oversikt over alle anmeldelsene finner dere her.

Jeg hadde i utgangspunktet en del planer for ulike typer tekster knyttet til samlesingen, jeg ønsket for eksempel å lese romanen på nytt, se nærmere på symbolikk og intervjue forfatteren. Nå er det slik at Unnskyld er en veldig tøff bok å lese – den treffer hardt, er foruroligende, intens og ubehagelig. Jeg er ganske sikker på at det er nettopp derfor at jeg likte den så godt også, men den krever sin leser. Er du for eksempel i en litt stressende periode som gjør at du er skvetten og  tar ting enda lettere innover deg enn vanlig, så er muligens ikke dette romanen du bør plukke opp akkurat da. Jeg hadde en slik periode denne måneden og bestemte meg for å la den ligge litt. Jeg tenker at det passer bra å gjenoppfriske den på en utekafe i Paris i sommer, sammen med Hegazi Høyer sine andre romaner Under verden og Ut. Ellikken har lest dem begge to nå i februar og har skrevet interessante anmeldelser av dem. Disse finner du ved å klikke på titlene lenger opp. Men intervju ble det, og jeg er veldig glad for at Ida Hegazi Høyer kunne stille på det (via e-post).

Ellers har februar vært preget av at måneden er kort, klassikere og manglende skriving av bokanmeldelser. Den aller første jeg leste var George Orwell sin 1984 – og den tror jeg faktisk at jeg bare skriver litt om her. Romanen ble gitt ut i 1948, er i sjangeren dystopi og har fått plass på 1001 – lista. Vi  befinner oss, som tittelen forteller, i år 1984. Verden som vi kjenner den er lagt i grus, alle landegrenser har opphørt og landene er blitt en del av en av tre sektorer. Disse sektorene er i konstant krig/allianse med hverandre. I sektoren der handlingen foregår blir vi kjent med et London som ligger langt unna det London vi kjenner i dag, befolkningen er delt inn i medlemmer av Partiet og proletarene. Alt og alle i Partiet blir overvåket døgnet rundt,  alt man sier, gjør – ja, nesten tenker, kan bli oppfattet som opprør og straffes hard. Hovedpersonen, Winston Smith, jobber i Sannhetsministeriet og har som oppgave å tilpasse fortiden – aviser, bøker etc –  slik at den hele tiden støtter opp under mantraet «Storebror vet alt». Alle innbyggerne ser ut til å ta alt som blir sagt som sannhet og med en gang noe er blitt uttalt som en sannhet så har det alltid vært slik – selv om sannheten var stikk motsatt dagen før. Eller sagt på en annen måte – den nyeste sannheten er den som alltid har vært der. Men Winston er annerledes, han husker ting som det ikke er meningen at han skal huske og han føler en trang til å gjøre opprør mot systemet som kontrollerer alt.

tvang

Premissene for denne romanen likte jeg veldig godt, den har et spennende utgangspunkt. Jeg syntes også det var interessant å lese en dystopi som var helt annerledes enn alle ungdomsdystopiene som har kommet de siste årene. Der de ofte har en protagonist som er av folket og som på et eller annet vis opplever noe som gjør at de stiller spørsmål ved det samfunnet de kjenner og de som styrer, er Winston fra 1984 en av de som jobber for systemet. Hans opprør kommer innenfra fordi han ser deler av maskineriet som han reagerer på. Jeg har snakket litt med Elisabeth om denne romanen, og det faktum at George Orwell var ganske fremsynt i sin beskrivelse av hvordan et totalitært samfunn kunne utvikle seg. Ja, 1984 har vært og det ble jo ikke slik, men enkelte momenter oppleves som ikke så usannsynlig lenger. Kanskje verden nå i 2015 er nærmere det 1984 som Orwell så for seg i 1948?

Et tredje element som fascinerte meg ved 1984 er ideen om at språk, og da særlig reduseringen av et språk på en slik måte at alle synonymer og egne ord for motsetninger er fjernet og at adjektivene bli så få og så enkle som mulig, vil forhindre at innbyggerne begynner å  tenke forbudte tanker og gjøre opprør mot Partiet. Tanken på at språk – både muntlig og skriftlig – som for meg og de aller fleste andre er et kommunikasjonsmiddel, en måte som gjør at vi blir kjent med andre og oss selv, som er med på å utfordre og utvikle oss som mennesker  – også skal være den viktigste elementet for å undertrykke en befolkning skremte meg.

Men selv om det var mye ved 1984 som appellerte til meg, så var det allikevel en del ting som trakk ned. Den begynner for eksempel ganske så spennende og intens, men det dabber såpass mye av i bokas andre del at jeg tok meg selv i å sovne når jeg leste den på senga – eventuelt at jeg måtte lese samme linje igjen og igjen. Jeg vet ikke hva som er verst. På et punkt hadde jeg mest lyst til å bare legge den fra meg for godt. Heldigvis tar det seg virkelig opp i siste del og den er så ubehagelig og intenst skildret at jeg kan tilgi noen av de andre mindre motiverende delene. Jeg opplever også at Orwell sin skrivestil ikke helt matcher meg som leser – det blir litt for distansert og jeg bryr meg egentlig ikke noe særlig om hovedpersonen før på slutten. En siste ting som bent ut irriterte meg var skildringene av kvinnene i den første delen; de er rynkete, skitne, valker og pupper flyter over og leppene er vulgære. Jeg velger å tolke dette et uttrykk for Winstons opplevelse av at damer er litt skummelt, enn som Orwell sitt kvinnesyn, da dette bedrer seg når Winston faktisk blir forelsket.

Jeg tror jeg kan konkludere med at jeg er glad for at jeg har lest den, men den er ingen ny favoritt.

______  (((((()))))) _____

De to andre bøkene jeg leste i februar skal få sine egne innlegg; Odysseen av Homer har jeg lest og lyttet på i forbindelse med Bokhyllelesingen – og hvis den ikke er en klassiker så vet ikke jeg. I tillegg har jeg kost meg med Amanda Palmer sin The Art of Asking. Dorothy Parker ble ikke lest noe i denne måneden, men til gjengjeld leste jeg noen dikt av Margaret Atwood. Det betyr at jeg har lest to av de fire bøkene jeg opprinnelig hadde planer om å lese, samt en som fristet alt for mye. Til sammen blir det tre bøker – altså ikke helt optimalt.

februar

Statistikken blir følgende:

 • 9/50 bøker lest.
 • 5/20 klassikere
 • 2/15 1001 – bøker
 • 2/12 fra klassikerutfordringen (3 – dersom jeg ikke får lest Bell Jar av Sylvia Plath, blir 1984 romanen fra 1900 – tallet).
 • 2/9 fra bokhyllelesingen
 • 1 gjenlesing
 • 8 av bøkene er kjøpt før 31.12.2014 – to av dem lånt
 • 1 bok kjøpt og lest i 2015 (Dette betyr absolutt ikke at jeg kun har kjøpt 1 i år!)

Ny måned, nye muligheter!

I mars skal vi samlese Aina Basso sin Finne ly, og det gleder jeg meg til. I tillegg ønsker jeg å få litt mer fart på klassikerutfordringen min, samt at jeg er sugen på en skikkelig røverhistorie fra Frankrike. Så hva gjør jeg da? Jo, jeg kaster meg over The Count of Monte Cristo av Alexandre Dumas, selvfølgelig! 1200 sider, sier du?! Det gjør ingen ting! Temaet for bokhyllelesingen i månedsskiftet mars/april er å lese en europeisk novelle – eller diktsamling fra 1900 – tallet, og i den forbindelsen har jeg tenkt å lese Angela Carter sin kritikerroste samling The Bloody Chamber.

leseplanermars

Og skulle det skje at jeg mot formodning rekker å lese enda mer – da tror jeg at jeg skal kaste meg over en av bøkene jeg kjøpte meg i Paris! Mer om den reisen kommer snart.

Hvordan gikk din lesemåned? Og hva har du planer om å lese i mars?

14 kommentarer om “#3/2015: Oppsummering februar og leseplaner for mars – med anmeldelse av 1984.

 1. Hei, og takk for strålende tur! 🙂

  Jeg leste 1984 lenge før jeg begynte å blogge og har aldri skrevet om den, men jeg har en gammel plan om å lese den igjen for å skrive nettopp om den delen av boka som omhandler språket, sammenlignet med samme tankegang i noen andre sci-fi bøker. Det er en plan jeg har hatt noen år allerede, så får vi se hvor mye lenger jeg skal knuge på den.

  Mine leseplaner for mars er ikke så veldig konkrete. Jeg skal lese ferdig essaysamlingen til Hustvedt som jeg begynte på i Paris, og så tror jeg jeg skal finne noe på 1001-lista. Februar ble veldig lett, nå vil jeg ha litt tyngde. Basso har jeg lest og skrevet om, tror ikke jeg er moden for reprise enda, men tror Miranda July ligger høyt i bunken. Og kommer sikkert ikke til å greie holde meg så lenge før jeg får med meg avslutningen på Howey-trilogien, så mulig Dust blir lest i mars også.

  • Ja, takk for en flott tur!
   Du har nevnt et slikt innlegg tidligere, og jeg gleder meg til å lese det. Det er alltid interessant med nye vinklinger av bøker i bloggtekster.
   Hustvedt og 1001- bøker høres ut som gode planer for mars. Og jeg må innrømme at jeg er nysgjerrig på Miranda July.

 2. Eg vil lese klassikere i mars, som Elisabeth trenger eg meir tyngde. Hawthorne, Dickens og Gaskell er påbegynt og håper eg kan avslutte ei av dei i løpet av mars. Elles har eg flust med bra bøker heime, det gjelder bare å prioritere dei i staden for bibliotekbøker.

  Basso har eg lest, og lurer på å skrive om den. Nynorskbøker må ut i bloggosfæren!

  • Spennende, Elida! Jeg gleder meg til å lese hva du synes om Hawthorne – den kjøpte jeg i Paris og jeg har planer om å få lest den snart.
   Og vær så snill, delta på samlesingen av Finne ly og skriv om den :-).

 3. Greven av Monte Christo er så lettlest og spennende at det bare er bra at den er på 1200 sider. Jeg skal snart lese De tre musketerer, men vet ikke om jeg rekker det i mars. Jeg har allerede fem 1001-kryss i år, og holder på med Oliver Twist nå. Ellers skal jeg lese ferdig Unnskyld (jeg er halvveis), og de som ligger øverst i bunken etter Dickens og Høyer er Gösta Berlings saga, Oryx and Crake og De som ikke finnes. Egentlig vil jeg bare lese 1800-tallsklassikere for tiden, men man kan jo ikke bare ha det moro her i verden 😉

 4. Du er så systematisk at jeg får tårer i øynene.
  Litt mer grumsete tårer får jeg i øynene når jeg ser hvordan dere krysser dere gjennom lister, utilstrekkelighetestårer. Her må jeg bare ta meg sammen og slutte med dillete dystopier og purunge vampyrer. Lette fram Emile Zola idag. Fransk og gammelt, men glemte og sjekke om boka var på 1001. Han har haugevis med bøker der, men jeg mistenker at jeg valgte utenfor. Ikke bare utenfor men også midt i en serie. Det eneste som redder meg fra undergangen her er at jeg tror serien er frittstående.

  Forresten Palmerboka så jeg i bookcrossinghylla på OsloS, etter forrige Tvangslesekafe, tvilsomt om den står der ennå, men så vet dere det, oslofolket som ennå ikke har lest den. Selv klarte jeg meg med utubeklipp og Elisabeths omtale.

  • Jeg føler meg fryktelig lite systematisk i lesingen min for tiden, altså. Men prøver å få til noen kryss hver måned – og så må jeg få skrevet om den også!
   Palmer er fantastisk! Les,les,les. Og lytt til musikken.

 5. Ble ikke helt fornøyd med februar, hverken antall bøker eller kvalitet. Noe bra var det og skulle ønske jeg fikk lest mer som vanlig, hehe. Fin oppsummering, og jeg er spent på den Angela Carter boka for den har jeg sett på litt selv. Har ikke skaffet meg den, men har søkt litt om den på nettet.

  Jeg skriver opp hva jeg skal lese måned for måned (i en notatbok på den gammeldagse måten), men de listene publiserer jeg aldri på nett. Må være litt hemmelighetsfull også. God helg 🙂

 6. Tilbaketråkk: #4: oppsummering mars og leseplaner april. | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s