6. desember: Lesemål 1/2016 – gjenlese bøker.

Dag 6 og faktisk andre søndag i advent! Det betyr at jula og et nytt år nærmer seg. Det er med andre ord på tide å pønske ut neste års lesemål. Her kommer første del:

Jeg går med en drøm om å vie en del av lesetiden min til å gjenlese gamle favoritter. For det er noe med å sette seg ned i sofaen med en bok man har så mange gode minner med, det er som å møte igjen en gammel, kjær venn. Og på samme måte som det stort sett alltid er hyggelig å treffe noen man ikke har sett på lenge og som man deler en felles historie med, så er det også  knyttet en del spenning til et slikt møte. Vil vi fremdeles ha noe felles? Hvordan  vil min modning som menneske (og leser) påvirke møtet? Vil møtet bli en gledesfest, eller vil vi oppdage at vi ikke har noe felles lenger og at det vi en gang delte er noe som tilhører fortiden?

I fjor leste jeg på nytt Bjørg Vik sine vidunderlige romaner om Elsi Lund. Jeg har gjenlest disse bøkene mange ganger. Elsi Lund er en karakter som jeg identifiserer meg med, samtidig som jeg knytter bøkene til konkrete episoder i livet mitt, men i fjor var det min første gang som en leser over 35 år. Det var nervepirrende, for tenk om jeg plutselig var feil leser? Tenk om Elsi og Silje fungerte bra som 15,  som 18 og som 25, men ikke som 36? At jeg på en eller annen måte hadde vokst fra Elsi Lund og hennes historie? Det hadde jo vært grusomt! Jeg hadde heldigvis ikke noen grunn til å være engstelig, for som dere kanskje vet, så var det et hjertelig gjensyn.

image

I året som kommer vil jeg ha et eget konkret mål om å besøke gamle favoritter. Det er noen av romanene jeg slukte som barn, ungdom og relativt ung voksen, som har vært med på å forme meg til den leseren og, muligens, den personen jeg er i dag. Noen av disse leste jeg flere ganger, andre leste jeg bare en gang – men alle har gjort inntrykk på en slik måte at de sitter i meg ennå: Anne of Avonlea av L.M Montgomery, Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nedreaas, Elskeren av Marguerite Duras, Kimen av Tarjei Vesaas og Hellemyrsfolket av Amalie Skram hører til blant disse. Og det er nettopp de romanene her jeg har lyst til å besøke igjen i 2016.

I tillegg er det to bøker jeg leste sommeren 2013, da jeg bodde alene i Paris for første gang, som jeg også vil lese igjen. Den ene er Just kids av Patti Smith fordi jeg trenger en dose med Patti med jevne mellomrom – og fordi jeg har lyst til å lese den før jeg begynner på hennes nyeste: M train. Den andre er Three lives of Tomomi Ishikawa av Benjamin Constable, min store 2013 – favoritt. Dette er romanen som fikk meg til å virkelig utforske Paris, som gjorde at jeg svinset rundt i ukjente – mindre turistifiserte – gater og som bidro til at jeg nå er lommekjent i de fleste områdene i byen. Den var også den romanen jeg klamret meg til når jeg i enkelte øyeblikk kjente på at jeg var pip alene i en stor by, og den var med da jeg kjente på at det faktisk er himla deilig å være pip alene i en stor by! Dette er romanen som skal få bli med på Parissommeren 2016. Og kanskje jeg endelig finner den knøttlille parken ved Belleville?

image

Altså:
Lesemål nummer 1/2016:
– gjenlese 9 bøker.

Gjenleser du gamle favoritter? Og har du begynt å pønske på nye lesemål? 

13 kommentarer om “6. desember: Lesemål 1/2016 – gjenlese bøker.

 1. For et spennende leseprosjekt. Jeg ble litt bekymret for at bok 4 Afkom har forsvunnet, siden den ikke ligger i haugen. Jeg er inne i et Hellemyrsfolket-race siden musikalen er satt opp på nytt på DnS og jeg har sett den, og skal se den for femte gang på onsdag 🙂 Oh, lykke!! Marguerite Duras Elskeren fikk jeg med meg hjem fra Tvangslesekafe i Oslo i september, men det var vel Line sin bok jeg fikk? Regner med du skal skrive om bøkene etterhvert?

  • Afkom er der, men det er bare tre bøker siden Sjur Gabriel og To venner er i et bind.
   Kjenner jeg er ganske så misunnelig på deg som får sett Hellemyrsfolket på scenen! Er det den som gikk for flere år siden, der Gunnar Staalesen hadde bearbeidet bøkene? (Tror jeg).
   Det var nok Line sin du fikk med deg, ja. Jeg kommer ikke til å gi fra meg min 🙂
   Ellers så skal jeg skrive om bøkene, men først må jeg komme gjennom hagen av årets bøker som jeg ikke har skrevet om!

   • Jeg skal også se Hellemyrsfolket, men i januar, og for første gang:-) Jeg har kun lest Sjur Gabriel for sikkert 20 år siden, men hele verket har ellers stått på leselisten min i lang lang tid. Nå tenker jeg det blir etter teateret, da jeg håper jeg blir inspirert. Torborg Nedreaas har også stått på listen lenge. Det begynner å bli pinlig at en lesende bergenser ikke har lest disse to damene. Mulig jeg følger deg på disse og Just kids!

   • Det hadde vært supert om vi kunne samkjørt disse lesingene, Silje 🙂
    Og jeg er selvfølgelig misunnelig på deg og. Kanskje jeg bør ta meg en Bergenstur over jul?

 2. Gjenlesing skjer ikkje for ofte her i heimen heller, men eg håper å gjenlese nokre favoritter om ikkje så lenge.

  Lesemål har eg tenkt på, eller heller mangelen på lesemål. Eg leiker med tanken om å kutte ut lesemål, men så tenker eg at 1001 bøker, off the shelf/bokhyllelesing, Back to the Classics og Charles Dickens er utmerka lesemål 😉

 3. Tilbaketråkk: 20 . desember: Enda flere bra damer! Lesemål 2/2016 | siljes skriblerier

 4. Tilbaketråkk: Lesemål 2016 – | siljes skriblerier

 5. Tilbaketråkk: Trege januar – oppsummering 1/2016 + to omtaler | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s