9 . desember: en filmanbefaling –

– som selvfølgelig er basert på en bok!

Det morsomme, eller triste,  alt ettersom, er at jeg så denne filmen uten å ane at den bygde på en historie skrevet av Daphne Du Maurier. Jeg tror egentlig det tok ganske mange år før jeg ble oppmerksom på det. Og nei; jeg snakker hverken om Rebecca eller The Birds, som begge ble filmatisert av Alfred Hitchcock, men om Nicolas Reug sin versjon av Du Maurier sin novelle Don’t look now.

image

Filmen kom ut i 1973 med Donald Sutherland og Julie Christie. De portretterer et ektepar – på en eksepsjonell måte – som mister datteren sin i en tragisk drukningsukykke. For å bearbeide sorgen reiser de til Venezia,  der de møter to underlige søstre som varsler dem om at det er noen på den andre siden som ønsker å få kontakt med dem. På samme tid opplever faren at en liten skikkelse i rød kåpe – maken til den datteren pleide å bære – løper rundt i byen. Er det datteren som er kommet tilbake?

Det er veldig lenge siden jeg så denne filmen, men den har en så foruroligende og ubehagelig stemning som blir sittende i kroppen, at den er nærmest umulig å glemme. Venezia og kanalene, kombinert med tunge skyer og duse, gråe farger, er gode kulisser,  og særlig dette grå og duse fargevalget er virkelig med på å forsterke den lille, røde skikkelsen som dukker opp når man minst venter det og som driver både faren og seeren til vannvidd. Det er så utrolig intenst og skummelt. Og slutten! Jeg er sjelden blitt så skremt!

image

Nå har jeg forresten kjøpt boka der denne historien er, og jeg håper virkelig at jeg får lest den så raskt som mulig.

Har du lest eller sett Don’t look now? Hvilke filmadapsjoner vil du anbefale? Og er det noen ganger greit å se filmen først (hvis du ikke vet at det egentlig er en bok?)

Reklamer

8 kommentarer om “9 . desember: en filmanbefaling –

  1. Spennende. Den hadde jeg ikke hørt om.
    Jeg synes det er greiest å se en film basert på en bok først, hvis jeg ikke vet at der er noen bok. Ellers vil jeg bare sitte å tenke på at jeg burde lest boken først 🙂

    • Det er sant :-). Jeg foretrekker å lese boka først, men det er jo ikke alltid at jeg vet at det er en bok ;-). Og noen ganger er det helt greit å bare se filmen og! (Men akkurat denne historien gleder jeg meg til å lese – Du Maurier er god!)

  2. Har ikke hørt om verken bok eller film så tusen takk for tips! Jeg liker også å lese boken først og deretter se filmen. Men som deg er det ikke alltid jeg har fått med meg at filmen er basert på en bok, kanskje litt «tyngre» å komme i gang med boken etter at filmen er sett? Ikke det, som oftest er boken bedre enn filmen 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s