Det er Luciadagen – og uavhengig om man tror eller ikke tror, så kan vi kanskje være enige om at historiene som fortelles, skildrer ei jente som uansett prøvelser og tortur sto på for det hun mente var riktig. Sånn sett var jo Lucia er bra dame!
De siste årene har jeg blitt kjent med en haug av bra damer – som i gode, dyktige, sterke, vare, morsomme, engasjerende forfattere. Noen lever, noen gjør det ikke. Noen er eller var kanskje like gode som helgene, noen er der definitivt ikke. Alle har levert historier, romaner, dikt og noveller som har satt et avtrykk i meg, og som gjør at jeg vil vie dem og bøkene jeg ennå ikke har lest litt ekstra tid i 2016.
La oss begynne med den mest opplagte, hun jeg slukte og elsket flere bøker av i 2014, som jeg dedikerte et prosjekt til og som gjorde meg helt stum da jeg endelig fikk møte henne; Siri Hustvedt!
Foto: Rose-Marie Christiansen.
På kort tid leste jeg Med bind for øynene, The Enchantment of Lily Dahl og What I loved og jeg elsket både stemmen til Hustvedt og måten hun tok opp blant annet identitet og kunst. I 2015 leste jeg Når du ser meg og ble, som med de andre romanene, grepet av skildringene av miljøer og mennesker som på en måte er som en litt forskyvet versjon av virkeligheten og en følelse av at alle romanene hennes på et vis henger sammen tematisk.
Jeg har fremdeles to av romanene hennes liggende: Sommeren uten menn og The Blazing World, samt essaysamlingene A plea for Eros, Mysteries of the Rectangle og Living, thinking, looking og memoaren The shaking woman. Jeg kan og vil ikke love å lese alle, men noe Hustvedt skal det bli!
En annen forfatter jeg ønsker å ha mer fokus på er Margaret Atwood. Det er mange år siden jeg falt pladask for hennes The Handmaids tale og Den blinde morderen – jeg leste dem vel i tenårene og tidlig 20-tall. Og basert på de to bøkene har jeg regnet henne som en av mine store favoritter. I år leste jeg Alias Grace og den var like bra som de to andre. Jeg har altfor mange bøker til å ramse opp her, men målet er en eller to Atwood – romaner i 2016.
De to siste årene har jeg vært så heldig å få delta på arrangementer der Zadie Smith har fortalt om forfatterskapet sitt og lest høyt fra utvalgte tekster – i Paris, selvfølgelig. Hun er rett og slett rå! Og supersmart! Jeg har bare lest bøker Hvite tenner, men i løpet av neste år skal jeg også ha lest On Beauty. Det er i allefall planen.
Det er ikke bare Zadie Smith jeg forbinder med Paris. Det samme gjelder for Anita Brookner. Ved en tilfeldighet oppdaget jeg et lite lager av romanene hennes på San Francisco Book Company på Odeon og ble nysgjerrig. A start in life er en stille, var og tragikomisk beretning om litteraturprofessoren som ofrer kjærligheten for å ta vare på sine egoistiske foreldre. Jeg har ganske mange av bøkene til Brookner nå, og tror at jeg for 2016 velger meg Booker-vinneren Hotel du Lac.
Dette innlegget begynner å bli litt langt og det er nok behov for en del nummer to. Men før jeg avslutter denne delen må jeg jo ta med en av de gode, gamle og døde. Shirley Jackson ble jeg kjent med i 2011, da jeg leste og grøsset av hennes underlige og spennende lille roman We have always lived in the castle der vi møter Merricat og det som er igjen av familien hennes etter en tragedie. Hun har klart å bygge seg opp en slags hverdag, men så dukker fetteren opp og ting tar en nifst retning. Året etter leste jeg The hunting of Hill house og den også gå mersmak – og det endte altså med at jeg pr dags dato har fire uleste Shirley Jackson romaner i hyllene. Jeg kan ikke love at jeg får lest alle neste år, men The Bird’s nest skal jeg nok klare!
Se opp for del to av bra damer jeg vil lese mer av! Da blir det også plass til en del lyrikk. Og Marilynne Robinson!!!
Har du lest noen av disse damene?
For eit interessant mål! Eg har lest litt Atwood, litt Hustvedt og bittelitt Zadie Smith, men ingenting å rope hurra for. Den siste essaysamlinga til Hustvedt, «Livet, tanken og blikket» er derimot til å rope hurra for, den er knallbra!
Ja, dette er et mål jeg ser fram til med glede! Siden alle bøkene også har stått i hylla en stund, håper jeg at det kan kombineres med feks bokhyllelesingen 🙂
Nokre av dei må jo kunne kombineres med bokhyllelesing. Eg har eit håp om at Heddas kategorier kan slås saman med vala mine i klassiker-utfordringa 🙂
Ja, det håper jeg og. Det er derfor jeg venter med å legge ut den leselista. Flest mulig dobbeltkryss er bra for måloppnåelsen og selvtilliten!
Her har jeg kun lest Siri Hustvedt. Men i 2016 skal jeg lese Atwood har jeg bestemt meg for! 🙂
Hvilke Hustvedt har du lest? Gled deg til Atwood – hun er fantastisk ❤
Jeg leste «Sommeren uten menn», uten at den traff meg skikkelig. Så ga jeg henne en ny sjangse og leste «Det jeg elsket» og den var fantastisk! «Når du ser meg» var også en god bok. I 2016 skal jeg lese «Den flammende verden», har vurdert å kjøpe den sikkert tjue ganger i år 😉
Jeg har hørt at det er mange som er lunkne til «Sommeren uten menn», så jeg er spent på den. Enig med deg i at «Det jeg elsket» og «Når du ser meg» er fabelaktige! Jeg tror ikke jeg rekker «The Blazing World», men jeg skal aldri si aldri. Anbefaler deg «Med bind for øynene».
Tilbaketråkk: 20 . desember: Enda flere bra damer! Lesemål 2/2016 | siljes skriblerier
Tilbaketråkk: 20 . desember: Enda flere bra damer! Lesemål 2/2016 : Norske bokblogger
Fint og morsomt innlegg, Silje!
Ville satt pris på at du opplyste at fotografen bak bildet av deg og Siri Hustvedt er meg.
Det skal jeg gjøre 🙂
Takk, Silje!
Jeg er litt sær når det gjelder egne bilder. 😀
Jeg ønsker deg en riktig god jul!
Juleklem fra Rose-Marie
Det var en forglemmelse, så fint at du så i fra :-). Riktig god jul til deg også, Rose-Marie! Juleklem fra meg
Tilbaketråkk: Lesemål 2016 – | siljes skriblerier