20 . desember: Enda flere bra damer! Lesemål 2/2016

Det ble enda noen stille dager her på Skribleriene, men siden jeg nå har ferie har jeg bestemt meg for at «Blogge hver dag frem til jul» nå skal være «Blogge så mye som mulig frem til nyttår». Det er nemlig en del ting jeg har lyst til å skrive om og fire dager er ikke nok.

13. desember skrev jeg et innlegg om hvilke bra damer jeg ønsker å lese mer av i 2016. Denne posten lå an til å bli superlang – det er nemlig mange bra damer jeg vil bli bedre kjent med – og derfor kommer nå del to.

image

I det forrige innlegget konsentrerte jeg meg i hovedsak om de nålevende – med ett unntak. Denne gangen blir det de avdøde som får fokus – med ett unntak. La oss begynne med henne.

Tidligere i høst leste jeg Marilynne Robinson sin vakre roman Lila. Dette var egentlig bok nummer tre i trilogien om Gilead, og jeg har store planer om å starte på begynnelsen og lese Gilead og Home. Hvis disse to ikke stilner suget etter enda mer, er jeg så heldig at jeg også har Housekeeping i hylla. Ja, det er sant. Jeg har hele forfatterskapet til Marilynne Robinson. Det er bare å komme i gang!

En annen forfatter jeg stiftet bekjentskap med i år var Cora Sandel og hennes roman Alberte og Jakob. Jeg klarer ikke gi slipp på Alberte og må lese Alberte og friheten i 2016.

Fra jeg var rundt 17 år har jeg, i perioder, kost meg med Jane Austen og hennes romaner.  I begynnelsen var det nok mest på grunn av kjærlighetshistoriene, men da jeg for noen år siden leste Northanger Abbey og Overtalelse ble jeg slått av hvor samfunnskritisk og satirisk hun også er. Jane Austen var faktisk ei real grepa dame som virkelig avkledde borgerskapet – og som mestret kunsten å portrettere kvinner med bein i nesa. Den eneste romanen jeg har igjen er Mansfield Park, og den skal jeg lese neste år.

image

To andre grepa damer som jeg leste samme år som siste runde med Jane Austen, var Muriel Spark og Irene Nemirovsky. Både The Prime of Miss Jean Brodie og Storm i juni ga medsmak, og jeg kan virkelig ikke forstå at jeg har ventet så lenge med å sette The girls of slender means og Hett blod på leselista.

De to siste er gamle favoritter, og de er nevnt i forbindelse med at jeg skal gjenlese flere bøker neste år. Men jeg kan jo ikke bare gjenlese L.M Montgomery og Marguerite Duras når jeg i tillegg har flere uleste bøker av dem i hyllene! Nei, jeg må også lese noen jeg ikke har lest, og valget – enn så lenge – har falt på Emily climbs av Montgomery (siden jeg likte den første så godt) og Duras sin Emily L.

image

Lesemål nummer 2/2016 er altså å lese minst 16 bøker av disse bra damene!

Hvor blir det av mennene,  lurer du kanskje?  Slapp av, de kommer!

12 kommentarer om “20 . desember: Enda flere bra damer! Lesemål 2/2016

 1. «Mansfield Park» er bra, og var lenge min favoritt. Nå trur eg den er på tredjeplass 😉 Fanny Price er så hjelpsom og snill, men har bein i nesa når det gjelder. Liker, liker!

  Det er mange bra damer eg skulle ha lest, og det er godt mogleg eg leser saman med deg. Hett blod står ulest her og, saman med resten av Alberte-trilogien 🙂

  • Bra, da gleder jeg meg ekstra til Mansfield Park :-). Hvilke har du på første og andre plass? Min favoritt er Overtalelse <3.
   Det er bare å henge seg med på lesingen, jeg skal prøve og være flink til å gi beskjed i god tid 🙂

   • Min favoritt er også Overtalelse, men nå må det sies at det også er den eneste Austen jeg har l-e-s-t (alle andre er kun sett – utallige ganger). Jeg har Mansfield Park i hylla, og skal forsøke å henge meg på når dere leser. Jeg har lastet ned Muriel Spark-boka i eBobBib, ante faktisk ikke at det var en klassiker. Gleder meg!

 2. For et flott og inspirerende innlegg, Silje! 🙂 Mye her jeg kunne tenke meg å lese, jeg kan vel egentlig si alt for det var ikke mange her jeg ikke kunne tenke meg å lese. Har lest 3 av Jane Austen og kunne tenke meg å lese de andre, og de ligger klar på nettbrettet i engelsk utgave. I dag fikk jeg beskjed fra et antikvariat at de hadde fått inn overtalelse på norsk, jeg gleder meg til den kommer inn dørene for å si det mildt. Alberte-trilogien har jeg drømt om lenge og kanskje blir 2016 årstallet hvor jeg klarer å skaffe meg den 😉

 3. Robinson!

  Duras burde jeg ogå lese noe mer av, har bare lest Elskeren, men den likte jeg til gjengjeld veldig veldig godt, har på en måte bare glemt henne.

  • Ja! Robinson! Jeg har jo alle bøkene hun har gitt ut :-). Begynner med Gilead.
   Jeg har også kun lest Elskeren og elsket den (har lest den to ganger og skal gjenlese den igjen i år).

 4. Tilbaketråkk: Lesemål 2016 – | siljes skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s