I går avslørte Hedda årets temaer i lesesirkelen Bokhyllelesing og jeg har bestemt meg for å delta på alle ni. Sånn bare for å smelle til, liksom – og fordi jeg har planer om å gjøre en skikkelig jafs i hyllene mine og lese de bøkene jeg allerede har – samt de som er på vei i posten, og dermed kjøpt og betalt – pr 31.12.15.
Målet er å lese 30 av disse bøkene i 2016, inkludert Bokhyllelesingen.
Den første runden starter allerede om to uker, og temaet er bøker med rødt omslag. Jeg har valgt å satse på trippelkryss og skal lese Zadie Smith sin 1001 – roman, On Beauty. Akkurat denne fine, røde utgaven har jeg bare hatt et halvt år, men den norske utgaven har stått i hylla siden den ble utgitt på begynnelsen av 2000 – tallet.
I den neste runden skal vi lese ei tysk bok, og i den forbindelse vil jeg lese The Visitation av Jenny Erpenbeck. Hva den handler om er jeg litt usikker på, men den skal være interessant og merkelig – og det er jo spennende å gå inn i en bok temmelig uvitende.
Runde tre handler om middelalderlitteratur, og her jukser jeg. Ali Smiths How to be both ble gitt ut i 2014, men en del av romanen foregår på 1400 – tallet. Det er middelalder godt nok for meg – og så vil jeg så gjerne lese Ali Smith.
Temaet til runde fire er å lese en novelle – eller diktsamling fra 2000- tallet. Her er jeg usikker, men jeg tror jeg lander på en relativt ny novellesamling: By light we knew our names av Anne Valente. Magisk realisme, rosa delfiner og nordlys høres ut som perfekt lektyre i bursdagsuka mi.
Femte runde; midt i Parissommeren 2016, handler om svensk og dansk litteratur. Og da passer det bra med Tove Ditlevsen og Barndommens gate. Siden den er en dansk klassiker, så gir jeg meg selv dobbeltkryss også – for naboskapets skyld. Ja, og så elsket jeg De gjorde et barn fortred.
I den sjette runden skal vi lese en oppfølger. Jeg har tenkt å lese de to første romanene i Gilead -trilogien til Marilynne Robinson i løpet av året siden jeg leste vidunderlige Lila i fjor. Jeg regner derfor både Gilead og Home som oppfølgere selv om de kom først. Hvilken som blir lest i uke 33 vet jeg ikke, men en av dem blir det.
Tema nummer sju er er norsk drama og jeg tror det blir noe av Ibsen som jeg ikke har lest, mens jeg under runde åtte: Nobelprisvinnere, mest sannsynlig kommer til å lese Døden i Venezia av Thomas Mann.
Helt til slutt er det koserunden eller bonusrunden om du vil; julebok. Jeg tror desember er perfekt for å følge Emily videre i Emily climbs av L.M. Montgomery. Og sjekk det omslaget! Skikkelig julestemning!
Hvilke bøker hadde du valgt deg? Og har du lest noen av disse?
Eg har framleis ikkje valt meg bøker. Mistenker at det vert fleire bøker i bokhylla når ein kjem langt ut i året, så tek det slik det kjem. Du har jo allereie ei veldig variert og spanande leseliste 🙂
Takk, jeg prøver å kombinere de forskjellige målene, så får vi se hvordan det går :-). Lykke til med valget!
Variert leseliste! Mine er og vald, og eg gler meg til å setje igang med første bok: Hustvedt!
Eg har lest Robinson-bøkene og Thomas Mann-boka. Eg skal lese Mann i den tyske kategorien: Lotte i Weimar.
Hurra for Hustvedt! Jeg valgte meg den korteste Mann – boka.:-)
Hadde ikkje den allereie vore lest hadde det blitt den. Lotte i Weimar var den korteste eg hadde ulest. Buddenbrooks er lest, og Trolldomsfjellet orka eg ikkje tanken på 😉
Buddenbrooks har jeg, men orker ikke den ennå 🙂
Buddenbrooks må du lese ein dag. Ei av mine yndlingsbøker 🙂
Ja, jeg vet, og jeg skal ☺. Og det er jo mulig år jeg får ånden over meg før du aner det.
*sender over Buddenbrooks-ånd* Eg trur Paris-sommer er perfekt for deg til å lese Buddenbrooks. Sjølv las eg den i februar/mars, og den er ikkje tung i det heile tatt. Siste kapittel husker eg vart lest på flyet frå Oslo til Stavanger og eg visste ikkje kva eg skulle gjere med den siste halvtimen. Satt bare og såg ut i lufta! *bokfyllesyke*
*bokfyllesyke* er et ord jeg adopterer! Genialt :-D.
Håper Signe tilgir oss, for eg las det i det nyaste innlegget hennar 🙂
Jeg har meldt meg på alle jeg også, og holder på å velge bøker. Ble litt fristet til å lage et innlegg slik som du har gjort. den første boken blir mest sannsynlig «Folkelesnad» av Ravatne for min del. Mange spennende bøker du har valgt og variert liste.
Gled deg til Folkelesnad, Beathe, den er morsom :-). Har du begynt å blogge igjen? Håper det, og jeg ser frem til å lese innlegget ditt 🙂
Kommer aldri til å klare å holde meg unna dere, så det er ingen vits å prøve på det en gang. Litt dumt å slette bloggen uten å ta back up men kanskje jeg lærer nå da, og lar bloggen stå heretter? Har meldt meg på denne og Lines lesesirkel og da er det jo dumt å bare skrive omtaler i Word. Ble i grunnen litt stusselig. Så, ja, holder på å lage en ny blogg nå.
Så hyggelig :-). Kjipt at du ikke tok back -up, da!
Effektivt! Liker middelalderevrien (og How To Be Both også, gled deg). Selv har jeg for øyeblikket alle bøkene mine fordelt over fjorten forskjellige bokkasser (hjelp), og en ny leilighet med begrenset veggplass/bokhylleplass (hjelp), – men kan allikevel med en viss grad av sikkerhet si at jeg verken har middelalderlitteratur, tysk, norsk drama eller julebok i samlingen. Eier jeg rett og slett altfor få bøker? Hilsen frustrert bokelsker.
Min første reaksjon var at du kan jo låne av meg! Men så kom jeg på at hele poenget med lesesirkelen er jo å lese fra egne hyller :-D.
Spennende med ny leilighet, selv om det er frustrerende med bøker i kasser (jeg har fremdeles – kremt – 4 kasser stående hos mamma. Vi flyttet i ny leilighet for fem år siden…. ). Har du vurdert bokhyller som romdeler? Eventuelt hyller i vinduene?
Gleder meg til How to be both og var egentlig ganske fornøyd med meg selv da jeg kom på den under temaet middelalderlitteratur!
Gratulerer med ny leilighet og lykke til med å pakke ut 🙂
Haha, ja, det var en fin tanke da 🙂 Romdeler var smart..på kort sikt kommer jeg til å fylle det ene soverommet med bøker, men samboeren min sier at når/hvis man får barn, har barnet krav på eget rom i stedet før bøkene? Hæ? Da blir det vanskelig kjenner jeg, burde sikkert begynne å ta prevensjon igjen..
Har heldigvis ingen kasser hos mamma, men regner med at jeg nok aldri får pakket opp alt jeg pakket ned denne gangen. Skal forsøke å holde meg til e-bøker og lydbøker i 2016, selv om det er litt vemodig – så får jeg heller bare kjøpe bøker jeg virkelig elsker/prakteksemplarer til hylle.
Nå sitter jeg å prøver å huske for harde livet, men lurer på om jeg faktisk ikke har en eneste rød ulest bok heller..selv om det umulig kan stemme.
En overvekt av de beste bøkene jeg leste i fjor hadde røde omslag oppdaget jeg, så det bør være et godt tegn. Jeg har litt mange leseplaner etter 7. januar allerede, men tror jeg også skal prøve å følge noen av disse kategoriene etterhvert. Jeg har for eksempel planer om å lese Ikke si at du er redd av Giuseppe Catozzella i Moshonista sin biografisirken i februar som har rødt omslag og Siri Hustvedt i Line sin 1001-lesesirkel. Min utgave av Hustvedt er ikke rød, så spørs om jeg kan tillate meg den slags juks;-) Juleboken har jeg klar (Christmas Vintage-utgave av A Christmas Carol) og skal nok klare å finne en bok med handling fra Middelalderen. Oppfølger, noveller og Nobelprisvinner bør jeg også klare, men erfaringsmessig passer det meg bedre å velge bok når det nærmer seg. Den tyske må jeg gruble litt på.
Lykke til med utfordringen! Gleder meg til å følge deg også i år:-)
Takk det samme, Silje! Gleder meg til å følge deg videre og 🙂
Og så ser jeg frem til å se hvilke bøker du velger!
Jeg er imponert over hvor kjapp du var til å lage liste! Selv ble jeg stående og kikke litt etter røde bøker i min egen bokhylle i dag morges, før jeg plutselig tok meg i det og løp til bussen. Men ut fra det jeg så, ser det ut som om jeg har en god del røde bøker, men at jeg faktisk også har lest dem… Mulig jeg må utvide kategorien litt så oransje regnes som rød. Og lenger enn det har jeg ikke kommet. Annet enn at jeg tror det eneste jeg har av norsk dramatikk i hyllene er Ibsen.
Har for øvrig lest to av dine: Ali Smith og Anne Valente. Jeg var ikke fryktelig begeistret over ‘How to be Both’, men likte til gjengjeld Valentes novellesamling veldig godt.
Om jeg hadde vært like kjapp til å svare, bare….
Oransje er jo nesten rød, særlig i hvis det er litt dårlig lys :-D. Det at du har lest de røde bøkene lover jo godt, og sammen med Siljes kommentar, konkluderer jeg med at rødt er kvalitet!
Har du forresten skrevet om Ali Smith? Jen Campbell liker den, så jeg har trua – selv om jeg også stoler på deg. Gleder meg til Valente.
Her har jeg faktisk ikke lest noen av bøkene dine ser jeg! Og denne lesesirkelen har jeg nok ikke mange nok uleste bøker i bokhylla mi til å være med på heller. 🙂
Det er jo bra å ikke ha så mange uleste bøker i hylla, da. Det vitner om mer kontroll over innkjøpene enn det jeg har 😀
Beundringsverdig effektivt!
Selv har jeg ikke kommet lenger enn en mental tanke om deltakelse, og at alle bøkene må kombineres med 1001/booker/oldis kryss. Det er mulig jeg innimellom tar en – haruhi – og sniksamleser, eller i det minste later som om jeg er med og håper ingen merker mangelen på innlegg. Vi får se. Task nr.1 er å finne rød 1001/booker bok, et eller annet sted i huset. Eventuelt satse på at de orange partiene på The Year of the Runaways godtas.
Godt Nyttår til deg Silje!!
(og, ehm, velkommen tilbake Beathe!)
Og godt nyttår til deg også!
Jeg har prøvd å kombinere målene, og med Zadie Smith i januar får jeg 3 kryss!
Oransje er så nære rødt man kan komme, uten at det er rødtrødt. Gulrødt. Eller hva med den utvannede rødfargen rosa?
On Beauty blew me away for mange år siden. For et fabelaktig persongalleri!
Og elskede Tove Ditlevsen! Sukk! Det er så bra, så bra!
Yes! Dette blir bra :-). Og Ditlevsen vet jeg jo er fantastisk.
Jeg ble veldig nysgjerrig på boka Visitation 🙂
Jeg og, for jeg aner ikke helt hva den går ut på. Ei lita flis er den også 🙂
Visitation ble jeg veldig nysgjerrig på 🙂
Tilbaketråkk: Lesemål 2016 – | siljes skriblerier