Trege januar – oppsummering 1/2016 + to omtaler

Dere vet hvordan vannmolekylet oppfører seg når det blir tilført varme og kulde? Jo varmere, jo raskere beveger det seg i forhold til de andre vannmolekylene og plutselig så koker vannet over. Og selvfølgelig skjer det motsatte når det blir kaldere. Molekylet blir tregere og tregere, for så å bli så langsomt at det sammen med de andre molekylene danner is.

I januar har jeg vært som et slikt molekyl. Og siden det har vært noe helt hinsides kaldt der jeg bor, så har jeg også vært helt usannsynlig treg. Ja, jeg har lest. Ja, jeg har stort sett kost meg med lesingen. Og ja, jeg har jobbet mot målene mine. Men alt dette har gått så S-A-K-T-E, så S-A-K-T-E.

Så jeg er ikke helt i mål med planen for januar, for eksempel har jeg hundre sider igjen av On Beauty av Zadie Smith som både var månedens bok i Hedda sin Bokhyllelesing OG Line sin 1001 – lesesirkel OG en av mine utvalgte «Bra damer» (= trippelkryss)! De kryssene får jeg innkassere i februar, sammen med  – forhåpentligvis – enda flere kryss.

Men la oss ikke dvele over det jeg ikke er blitt helt ferdig med, og heller konsentrere oss om det jeg har lest – to knuseelske bøker og en som ja, var grei nok. Den første knuseelske boka har jeg allerede skrevet om. Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund kjemper akkurat i dette øyeblikket om Jokeren i Bokbloggerprisen 2015 sammen med fem andre bøker – og jeg heier selvfølgelig på blant annet den. Men; uansett om den er å finne blant bøkene på kortlistene i morgen, så er den vel verdt å bruke tid på. Den skiller seg ut fra mange andre norske samtidsromaner, er leken, spennende, interessant og svært velskrevet.

Den andre boka jeg leste i januar – og som jeg også elsket og som også kjemper om Jokeren – var Linn Ullmann sin selvbiografiske roman De uroligeDa jeg hørte at Linn Ullmann skulle komme med en ny bok ble jeg helt varm inni meg, for det jeg allerede har lest av henne har jeg likt så utrolig godt. En annen ting som medvirket til denne varmen var at den skulle handle om Linn selv og hennes foreldre Ingmar Bergman og Liv Ullmann. Jeg har nemlig et lidenskapelig forhold til Bergman og hans filmer. (Fun fact: vi hadde en katt, sønnen til Narnia, som var oppkalt etter Ingmar Bergman. Og han adlød faktisk navnet Ingmar).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De urolige er en roman bestående av fragmenter, av lapper som til sammen gir et inntrykk eller en versjon av relasjonen mellom Linn og Ingmar og Linn og Liv. Vi går frem og tilbake i tid, noe er helt klart oppdiktet – for eksempel kan ikke forfatteren virkelig vite hva enkelte personer egentlig tenker og føler – men hun ser for seg hvordan de kunne ha vært, mens andre hendelser nok er slik som Linn Ullmann selv husker og opplevde dem. En del av romanen er består av samtaler som Linn og Ingmar hadde seg i mellom da han begynte å bli veldig syk og som de tok opp på bånd. Disse delene er satt opp som et drama og virker veldig autentiske. Ullmann skifter synsvinkel igjennom boka og alternerer mellom å bruke det personlige jeg og tredjeperson: hun og jenta. Begge deler er forfatteren og jeg opplever at dette grepet både skaper en nærhet til handlingen og en distanse.

Romanen er ikke et portrett av de kjente kunstnerne Liv Ullmann og Ingmar Bergman, men heller portretter av Ingmar og Liv – Linn sin pappa og mamma. Jeg føler at det er forholdet mellom Ingmar og Linn, faren og datteren, som får størst del av romanen. De ser hverandre ikke så ofte, men Linn reiser til Fårö hver sommer og tilbringer tid sammen med ham der. Jeg synes det er interessant å lese om hvordan den unge jenta og den eldre faren prøver å nærme seg hverandre; det skiller flere generasjoner mellom dem og faren er ganske sær, spesiell og myndig, og det er jo slik at de ikke har så mye tid til å bli virkelig godt kjent. Allikevel så formidler forfatteren et varmt far/datter – forhold, som også gjenspeiler seg i fragmentene der Linn er voksen og faren syk og dødene.

Relasjonen mellom moren og datteren er mer anstrengt skildret; den er preget av gnisninger og trass fra begges side, en følelse av å ikke ha en mor som er tilstede og en rotløs oppvekst. Portrettet av moren er mer sint, det rommer en sterkere fortvilelse enn portrettet av faren – som kanskje i sin fraværenhet, tross alt var mer stabil når hun var på besøk. Men så er det jo kanskje slik at den man er mest hos, den man må bryne seg på, krangle og diskutere med, også den man er aller mest nær og redd for å miste? Det er ingen tvil hos meg som leser at –  til tross for en uortodoks oppvekst og uro, og til tross for å oppleve at man er barnet til to som selv vil være barn, som selv vil være frie og skapende for så å komme hjem til en trygg favn og bli ivaretatt – så er forholdet mellom foreldrene og dette barnet preget av sterk kjærlighet.

Linn Ullmann skriver så fantastisk og på en måte så lett; ordene, setningene, avsnittene smyger seg ut av sidene, kiler seg inn i ørene, snor seg inn i hjernen og blir der. Det er både behagelig og tankevekkende å være i teksten. Den rører ved noe allmenngyldig, noe som man kjenner igjen i seg selv. Den treffer og den etterlater et tomrom når siste side er lest. Jeg er så glad for at jeg leste!

Den siste romanen jeg fullførte i januar, den jeg med andre ord leste ferdig i midten av måneden, var av en helt annen type enn de andre januarbøkene mine. For det første var den ikke norsk, og for det andre var den en psykologisk thriller. Åpne Sår er mitt andre møte med Gillian Flynn i bokform. Jeg var bare sånn passe fornøyd med Gone Girl, og hadde dermed ikke de største forventningene til det som er Flynn sin debutroman. Men selv om denne ikke ble en favoritt, så ble jeg allikevel positivt overrasket. Den var bedre enn jeg trodde.

flynn

Åpne sår er en intens og atmosfærisk roman om skrudd familiedynamikk, fortid, hemmeligheter og småbyintriger. Etter et opphold på en psykiatisk avdeling, arbeider nå Camille Peaker som journalist i Chicago. Da ei ung jente blir funnet myrdet og ei annen forsvinner i hjembyen hennes, får hun i oppdrag å reise hjem og skrive flere saker om gåten. Det er ikke bare bare å komme hjem etter mange år, men det viser seg raskt at familien til Peaker ikke er som alle andre, og at de kanskje er nærere knyttet til de ofrene enn folk tror.

Det jeg likte beste med denne romanen er de sterke karakterene som Flynn har skapt. Særlig Camille, moren Adora og halvsøsteren Amma, står ut som noe helt spesielt i dette landskapet, befolket av ganske mange særegne karakterer. Adora og Amma er som tatt ut av gotiske fortellinger fra 1800 – tallet med sine skjøre, men akk så gale og skrudde handlinger og ideer. Camille er den mest velfungerende, men som etter å ha tilbragt mer og mer tid i barndomshjemmet, begynner å miste grepet på nytt og det er spennende å følge hennes jakt på sannheten, samtidig som hun prøver holde seg selv frisk.

Gillian Flynn er kjent for å ha overraskende tvister i romanene sine, og denne er ikke noe unntak. Samtidig så følte jeg at historien hang sammen fra ende til annen. Hun klarte å holde tråden og tvistene var troverdige. Jeg klarte faktisk å gjette meg til begge tvistene og ble ikke så overrasket over hvem som hadde gjort hva – men det gjorde meg ikke så mye. Heller det enn å få servert noe veldig overraskende, men helt fjernt, tenker jeg!

Som sagt, Åpne sår ble ingen favoritt, men med sin mørke, smågotiske og atmosfæriske stemning er den en spennende bok når man trenger det.

Dette innlegget er jo i ferd med å bli monsterlangt, så jeg avslutter med en liten oppsummerende statistikk:

 • 3/50 bøker
 • 0/9 gjenlesinger
 • 0,5/12 bøker av bra damer jeg har lest noe av tidligere (Atwood, Smith, Robinson, Sandel, Duras, Montgomery, Nemirovsky, Brookner, Hustvedt, Jackson, Spark og Austen).
 • 2/30 OTS (i hylla eller på vei til postkassa pr 31.12.15)
 • 0,5/9 bøker i lesesirkelen Bokhyllelesing.
 • 0,5/12 1001 – bøker i forbindelse med Lines lesesirkel.
 • 12 klassikere
 • 0/15 #Siljebrukerbiblioteket
 • 0/20 norske 2016-bøker
 • 0/6 samlesingsbøker
 • 0/5 memoarer, essays og/eller sakprosa.
 • 3/3 anmeldelser skrevet!

 

Hvordan var din januar?

17 kommentarer om “Trege januar – oppsummering 1/2016 + to omtaler

 1. Godt vi er gjennom den kaldeste og lengste måneden i året, og kan se frem mot lysere tider. Kanskje jeg skulle lest Macody Lund boken litt saktere, for det er tydelig at jeg har gått glipp av noe her. Åpne sår leste jeg i 2012 og likte den veldig godt. Ha en strålende start på den nye, korteste måneden!

  • Januar har vært hard. Vi har hatt ned mot 20 minus, og det har vært altfor kaldt.
   Jeg elsket Macody Lund sin roman, og håper jo selvfølgelig at du får lyst til å lese den igjen ;).
   God februar til deg og!

 2. Rakk ikke De urolige i denne omgang, men det er jo mulig den tar Jokeren likevel. Jeg rakk og stemte på MacodyLund blant annet. Åpne sår likte ikke jeg så godt og psykologisk krim/thrillere er i min gate, så ikke sikkert det er derfor (som du skrev i et annet innlegg). Jeg liker det mørke og sære, men i dette tilfellet ble det for sært eller forskrudd til at det ble troverdig i mine øyne. Jeg synes likevel Gillian Flynn har noe som skiller henne fra mye annen krim og kunne forsøkt meg på en bok til. Lenge siden jeg har lest noe særlig krim nå, men Minette Walters er en av mine favoritter.

  • Nå vet vi jo hvem som ble Joker – hurra for Astrid Lindgren, selv om jeg også heiet kraftig på Macody Lund – men De urolige anbefales på det aller varmeste uansett.
   Jeg likte Åpne sår bedre enn Gone Girl, og det var nok dette mørke, helt sprøe som gjorde det. Har all ikke innsett at psykologiske thrillere ikke er en favorittsjanger. Jeg blir litt mettet på år det alltid skal være en overraskende tvist som snur alt på hodet…
   Men Minette Walters er knallgod!

   • Ja, enig i at tvister blir fort påtatt og ironisk nok forutsigbart. Jeg tenker psykologisk krim eller thrillere mer som noe som gir deg innblikk i menneskers psykologi og ikke nødvendigvis noe som skal «lure» leseren.

   • Enig med deg, slike som Walters og Fossum skriver er veldig gode. Jeg har dessverre på følelsen av at det er de Flynn – inspirerte thrillerne som er mest i vinden nå…

 3. Mest imponert over 3 av 3 anmeldelser. Sikkert fordi jeg selv ser ut til å ha droppet det aspektet av blokblogging. Fin fint om både Ullmann og Flynn. Skal saumfare storytel på jakt etter flynndebuten straks. Det har den sikkert på svensk, men hvis du synes den var grei på norsk, funker det sikkert ok med svensk også. Angående Ullmann har jeg alltid trodd hun ikke var for meg, men plukket med meg Det dyrebare på loppis i forrige uke, basert på hvor godt jeg likte De Urolige (- MEN – når det kommer til Jokeren håper jeg kun på Tellemarck.)

  Hvordan der Dyrebare sammenliknet med Urolige.
  Litt redd for at jeg bare likte sistenevnte pga biografiske elementer??

  • Tre av tre imponerer meg og, og jeg håper at jeg klarer å følge opp videre (med god hjelp av samleinnlegg).
   Gillian Flynn fungerte fint på norsk, den var kjapp og grei.
   Når det gjelder Ullmann så har jeg ikke lest Det dyrebare, men jeg har lest Et velsignet barn og Før du sovner, og de syntes jeg var fantastiske.

 4. Du er ikke den eneste som synes at januar er en treg måned .Det er jeg helt enig i 🙂 Den er rett og slett stillestående og har alltid vært det 🙂 Jeg tror du liker Gillian Flynn bøkene bedre enn meg. Jeg har lest Gone girl og Mørke rom, men de ble for opplagte, det samme med The girl on the train av Paula Hawkins som skriver omtrent samme bøker. Jeg liker psykologiske thrillere, men de bøkene som Gillian Flynn og Paula Hawkins skriver blir for lett å gjette seg frem til 😦

  Ps: Vi får puste lettet ut nå som januar er over 🙂

  • Jeg tror det var kulda og mørket som tok litt rotta på meg, men jeg liker jo generelt ikke vinteren 😄.
   Åpne sår syntes jeg var helt fin, men Gone Girl bare var sånn passe. Jeg har sett filmen som er basert på Mørke rom, og den gjorde ikke akkurat sitt til at jeg har planer om å lese boka. Den var ganske teit. The girl on the train imponerte heller ikke, men jeg syntes karakterene var hakket mer sympatiske enn Flynn sine karakterer.
   Nyt februar, Ina!

 5. Min januar har vært treg – lest tre bøker, omtalt de også. Men har liksom ikke hatt leselyst som før, men jeg håper det kommer snart! Dessuten håper jeg å se deg ved neste Bokblogger-møte, nå er det altfor lenge siden Silje 🙂

  Klem 🙂

 6. Min januar har vore full av bøker (13 i alt), men frykteleg kald. Austlandet har nok vore hakket kaldere, men Jæren fekk eit godt grep om dei blå gradene, og då var det umogleg å finne fram sykkelen :-O Eg har begynt på Linn Ullmann, og med min fascinasjon for Ingmar Bergman så har eg litt forhåpninger, men eg er nå ikkje sikker…

  • Jeg tenker at kaldt vær på Jæren – eller langs hele kysten- føles mye surere og ubehageligere enn i feks Drammen, selv om gradestokken viser lavere temperatur her. Jeg merker forskjell bare jeg går langs eller over elva. Grøss!
   13 bøker er jo et godkjent antall, vil jeg si 😄.
   Gleder meg til å høre hva du synes om Ullmann!

   • Då eg var i Oslo i november var det -8 grader, men -5 er ein del kaldere på Jæren og med den sure vinden i tillegg 😉 Eg bur nokså nærme Figgjoelva og eg merker forskjell over ei bru som eg må krysse kvar dag til jobb enn både heime og på jobb.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s