Prosjekt Hustvedt.

En forfatter som jeg lenge har hatt lyst til å lese er Siri Hustvedt,  og nå føler jeg snart at tiden er moden. Derfor har jeg – litt etter litt – gått til innkjøp av bøkene hennes. Jeg må jo være sikker på at jeg har nok å ta av når jeg først setter i gang, ikke sant?

image

Så langt er det disse som har fått plass i hyllene:
– Debutromanen hennes fra 1992; Med bind for øynene som i følge baksideteksten på min utgave er en feminin og erotisk roman om identitet, makt og underkastelse.
– The Enchantment of Lily Dahl fra 1996 som handler om den 19 år gamle servitrisen/skuespilleren Lily som møter og blir tiltrukket av en kunstner fra NY.

Drawn into a world of erotic adventure,  she finds herself the target of mysterious acts of madness as she strains against the confines of small-town lite.  (Baksidetekst)

Denne romanen husker jeg faktisk at kom ut, og at det var mange skriverier i media fordi hun var en kritikerrost, nesten norsk forfatter. Jeg har også noen vage minner om at jeg lånte den på biblioteket – men at jeg leverte den tilbake ulest.  Hvorfor vet jeg ikke.
– Hennes kanskje mest kjente roman; What I Loved fra 2003.
Når du ser meg fra 2008 som handler om ensomhet, traumer og kjærlighet.
Sommeren uten menn fra 2011.
– Essaysamlingen Living, thinking, looking fra 2012.

Jeg er veldig spent på dette prosjektet,  jeg har hørt at Hustvedt er en glimrende og intellektuell forfatter,  og jeg håper (og tror) at bøkene hennes vil falle i smak. Nå er jeg i allefall motivert til å sette i gang. Planen er i utgangspunktet å lese dem i den rekkefølgen de kom ut, da kan jeg følge utviklingen hennes som forfatter. Eller er det noen som anbefaler meg å begynne på en annen? Jeg er åpen for forslag :-).

Har du lest noe av Siri Hustvedt?  I så fall; hva synes du om hennes forfatterskap,  og hvilken bok liker du best?

18 kommentarer om “Prosjekt Hustvedt.

 1. Eg har kjøpt den siste boka hennar + Sommeren uten menn, men sliter med motivasjonen. Nå har eg gått over til krim for å få fart på lesinga igjen, men det lille eg har lest av Sommeren uten menn gir mersmak. Eg har og lest essaysamlinga Livet, tanken og blikket og det var bra saker. I anmeldelsen min har eg nemnt essaya Min far/meg selv, Om å lese og Psykoanalytikeren som dei beste i samlinga. Er det mogleg å få vera med å lesa Siri Hustvedt?

 2. Ahh, jeg visste ikke at du hadde et Hustvedtprosjekt Her skal jeg følge med. Hører den nyeste på lydbok akkurat nå – snart ferdig. Bind for øynene har ligget klar lenge. What I loved har jeg lånt 2 ganger på bib. uten å lese. Sommeren uten menn er sålangt den eneste fullførte – og den var ikke noe kjempesuksess synes jeg (skrev omtale). Likevel føler jeg meg dratt mot dama – til tross for i overkant mye kunst, kjønn og intellektuelt prat -)

  Rekkefølge?
  Begynnelsen selvfølgelig, alltid begynnelsen, når man kan, og har en plan.
  Når jeg blir ferdig med Blazing World, skal jeg også gå rett til begynnelsen.

  • Det er ikke rart at du ikke visste det, begynte ikke å tenke seriøst på å ha det som prosjekt før i månedsskiftet april/mai ;-). Da startet hamstringen for alvor.
   Jeg er ganske sikker på at jeg begynner med den første, det er bare å henge seg på!

 3. Jeg kan kun uttale meg om Siri Hustvedts forfatterskap på meget tynt grunnlag. Leste Sommeren uten menn i 2011, ga den en 4`er og husker ingenting av den. Det fristet tydelig ikke til videre lesning, for sånne prosjekter liker jeg, og leser ofte flere bøker av samme forfatter når jeg først er i gang. Spent på å høre hva du synes når du setter igang 🙂 Lykke til!

 4. Jeg kjøpte en Hustvedt-bok for lenge siden, og den står så fint i hylla og hyler litt innimellom. Det er vel den – Det du elsket, eller noe sånt. Visstnok ikke den beste, utfra blogger og anmeldelser jeg har lest om Hustvedt sine bøker. Den siste boka hennes har jeg lyst å lese. Men ellers synes jeg anmeldelsene har vært varierende inspirerende. Jeg tenker da ikke om de har vært begeistrede eller ikke. Det er innholdet i en anmeldelse som gjør meg interessert eller ikke- om den sier noe om innholdet som sådan, hvordan forfatteren skriver, hva som er styrkene, svakhetene, hvordan boka henger sammen, profilen etc.. At Hustvedt er en såkalt intellektuell forfatter pirrer min nysgjerrighet, men det sier jo egentlig ikke så mye om skrivestilen hennes fenger meg eller ikke. Om det betyr at hun er mest næring for hode, eller om hun også har hjertet med, vil jo vise seg..

  • Akkurat det med skrivestilen er jeg spent på også, Anita. Når jeg leser bakpå bøkene, så blir jeg umiddelbart nysgjerrig og interessert i handlingen og temaene – de er midt i blinken for meg, tror jeg. Så alt står og faller på om måten hun formidler dem på treffer meg som leser. Jeg håper og tror det 🙂

 5. Jeg har «Når du ser meg» ulest i hylla, og har lyst til å lese den i løpet av sommeren. Du får gi lyd når du har kommet deg dit! Jeg kjenner ikke noe særlig godt til forfatterskapet hennes, så kan verken anbefale det ene eller andre. Holder derfor litt med deg og Ingalill, om å begynne med begynnelsen. Lykke til, håper det blir et fint prosjekt!

  • Det skal jeg gjøre, Hedda! Jeg er helt blank på Hustvedt selv, men gleder meg til å fordype meg litt. Jeg var nok ikke klar for henne da jeg var 18, men nå som 36 åring er jeg i allefall motivert :-).

 6. Jeg har kun lest Det jeg elsket for en del år siden. Jeg tror det er en bok jeg kunne ha likt bedre i dag. Jeg har veldig sans for slike prosjekter og tenker på å ha et prosjekt med en samtidsforfatter etter at jeg ferdig med Jane Austen. Det er veldig spennende at du starter med den første boka, gleder meg til å lese omtalene dine:-)

  • Takk, Karin!
   Det jeg er mest spent på er om skrivestilen vil treffe meg skikkelig, innholdet i dem vet jeg at interesserer meg/de gjør meg nysgjerrig.
   Det blir spennende å se hvilken forfatter du bestemmer deg for! Er det noen som peker seg ut?

   • Jeg tror hun skriver bøker man må være i humør for å lese, altså at de ikke nødvendigvis er så handlingspreget. Jeg vet ikke hvilken forfatter enda, men jeg har lyst til å lese en norsk forfatter tror jeg. Vi får se.

 7. Jeg har lest «sommeren uten menn» etter å ha fått anbefalt forfatteren av en venninne. Den gjorde ikke noe særlig inntrykk, men jeg tenkte å gi henne en ny sjangse – har hørt mye positivt om hennes nyeste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s