#11/2013: Hvordan ligger jeg an?!?

IMG_20131202_133509Desember! Adventstid, kalender (Dr. Who selvfølgelig – selv om sjokoladen smaker blæh), lys og pakkehandling. Innekos i den imaginære kulden og snøen (misforstå meg rett; jeg er strålende fornøyd med pluss grader og barmark også i tiden før jul, jeg). Og, selvfølgelig, en liten oppsummering av forrige måneds måloppnåelse.

Jeg er på en måte veldig glad for at jeg leste så mange bøker i oktober at jeg allerede da nådde lesemålet mitt, for i november har jeg bare fullført to bøker. To ganske korte bøker også, men mesteparten av måneden har jeg brukt på å lese vinneren av The Man Booker Prize; The Luminaries av Eleanor Catton. Den er laaaaaaaang med sine 834 sider, men god. Den har også mange sentrale karakterer med at jeg hele tiden tenker at jeg bør tegne opp et tankekart for å ha oversikt over de forskjellige forbindelsene dem i mellom. Kanskje jeg gjør det før jeg skriver anmeldelsen, selv om jeg er redd for at det muligens kan bli avslørende med tanke på handlingen. Jeg skal tenke litt på hvordan jeg gjør det.

Men, over til de romanene jeg faktisk ble ferdig med i tide. Sjangermessig var det stor variasjon; norsk samtidslitteratur og engelsk klassiker og 1001 – bok, og jeg likte begge bøkene kjempegodt! Den første boka jeg leste i begynnelsen av måneden var Benedicte Meyer Kroneberg sin tredjebok Hvis noen ser meg nåog Meyer Kroneberg er nå helt i toppen av min norske forfattere – favorittliste. Hun skriver på en helt særegen måte om temaer som i seg selv ikke er særegne, men heller noe som mange kan oppleve og føle på. Årets bok handler om identitet, om det å finne seg selv og hun skildrer tvillingene Mona og Vanjas løsrivelsesprosess på en så var og samtidig intens måte. *Gåsehud*

Månedens andre bok var Overtalelse av Jane Austen, og den var også helt fantastisk! Jeg kjenner at jeg befinner meg i en Austen – boble, og har kjempelyst til å lese den ene jeg aldri har lest tidligere; Mansfield Park, gjenlese alle de andre, lese Carol Shields sin biografi: Jane Austen. A life og se igjennom samtlige adapsjoner av samtlige bøker. Nå. Med. En. Gang. Jeg tror jeg har fått Austenitis – viruset!

Og det var faktisk det! Jeg  kommer ikke til å lage en grafisk fremstilling av disse to, for det ville blitt hjerter over hele linja, men en statistikk blir det:

 • 54 av 52 bøker lest og 52 av 54 omtaler skrevet.
 • 9 av 6 1001 – bøker.
 • 7 av 12 klassikere.
 • 9 av 6 Dokufeber – bøker.
 • 1 av 1 Haruki Murakami.
 • 8 av 6 grafiske romaner.
 • 2 av 3 serie – fortsettelser.
 • 0 av 1 Charles Dickens.
 • 0 av 1 Salman Rushdie.
 • 0 av 1 Neil Gaiman.
 • 0 av 1 Shirley Jackson

Konklusjon: Flere mål er nådd, og det synes jeg er fint. De navngitte forfatterne får jeg liksom ikke helt dreisen på, så vi får se hvordan det går, og den typen mål er oppe til vurdering i forhold til neste år. Kanskje det faktisk er for konkret? Dickens og Rushdie skal uansett byttes ut i 2014!

I desember må jeg konsentrere meg mer om norsk 2013 litteratur. Jeg skal også deltaIMG_20131202_133326Clementines «Booker – pris – readalong» så Colm Tóibín sin lille (men store?) The Testament of Mary skal leses, i tillegg til Ingalill sin biografilesesirkel. Denne gangen er temaet  Silverscreens and Dirty Stages, og da passer det jo godt med Crab Monsters, Teenage Cavemen and Candy Stripe Nurses. Roger Corman: King of the B movie av Chris Nashawaty! Med tanke på de fantastiske «tag – linjene» på filmplakatene hans og til de som ble inspirert av ham (Crawling, slimy things terror – bent on destroying the World! The Brain Eaters.) , så tror jeg dette blir morsom lesing! Dessuten er en kveld med Roger Corman – filmer også obligatorisk for å virkelig få et innblikk i denne verdenen ( i følge mannen min). Selv om jeg faktisk allerede har sett flere av de som blir nevnt i boka. Ja, og så må jeg få lest Allegiant av Veronica Roth!

Dette er også måneden der målene for 2014 begynner å ta form, og allerede nå er det noen temaer som utkrystalliserer seg. Mer om det i et eget innlegg etterhvert, men jeg kan si så mye som at jeg gleder meg!

Hvordan har din lesemåned vært? Og har du begynt å tenke ut noen mål for neste leseår?

19 kommentarer om “#11/2013: Hvordan ligger jeg an?!?

 1. Eg vil og ha Austen-viruset! Viss eg ikkje snubler over ein meget fin utgave av Les Miserables i løpet av desember (for Kindle-jungelen har eg gitt litt opp), så blir det Jane Austen i juleferien. Først dei som ikkje er blogga om, også resten:-)

  The Luminaries har eg nesten lagt heilt vekk, det vart litt for tungvint å lese den på Kindle. Eg hadde det same problemet då eg prøvde A Game of Thrones på Kindle for eit par år sidan:-)

  • Jeg fant en kjempefin utgave av Les Miserables fra Canterbury Classics: http://www.bookdepository.com/Les-Misaerables-Victor-Hugo/9781607108160. Jeg kjøpte den ikke, men gjør det nok snart ;-).

   Jeg er helt avhengig av å bla frem og tilbake i The Luminaries, så jeg skjønner at den kan være vrien å lese på Kindle, samtidig så tror jeg det er enklere å lese e-boka på senga.

   Jeg tror forresten at Austen-viruset er blant de bedre virusene i omløp ;-).

   • Den var veldig fin! Ser ut som den er av dei klassikerne som har eit «skinnomslag» om du skjønner? Mjukt omslag?

    Det er heilt klart ein fordel å lese den på senga i Kindle-format, men eg skulle hatt ein papir-utgåve ved siden av for å bla i. Luksusproblem!

    Vil mykje heller ha Austen-virus enn mykje av det som går for tida;-)

 2. Heldig du som allerede har nådd målet ditt 🙂 Jeg kan bare se langt etter å nå 100 bøker i år så det blir tredje året på rad jeg failer (flaut), men har i det minste lest mer i år enn i fjor. Da leste jeg bare 47 bøker (flaut) og det er vel det minst leste året jeg noen gang har hatt …. Jaja

  Men skal prøve å nå 100 bøker i løpet av et år neste år også. Jeg gir meg ikke 🙂

  Ha en fin kveld 🙂

  • Du må huske at målet mitt er på ca halvparten av ditt mål, da :-). Mitt tips er å lese noen grafiske romaner, de er ganske raske å lese. Anbefaler deg Locke and Key av Joe Hill. Mørkt og bra.

   Jeg tror faktisk at jeg skal ha færre bøker som mål neste år, fordi jeg har tenkt å lese noen lange, krevende klassikere i løpet av 2013.

   • Ja. tror det ble litt for mange mursteiner i år, mange på mellom 4 -600 sider. Så må bli flinkere til å lese smale bøker også. Litt skeptisk på geografiske romaner, men kanskje ha det som mål å prøve det i neste år? 🙂

   • Joe Hill er sønnen til Stephen King, og jeg er bombesikker på at serien hans vil falle i smak. Eller Sandman av Gaiman – komplekst, mørkt og vakkert.

 3. Austen er så fint på denne tida av året, spesielt siden det også er stor sjanse for at både den ene og andre filmatiseringa dukker opp på tv i løpet av jula. Selv vurderer jeg å prøve meg på Little Women, har aldri lest den som kan havne i litt samme kategori. Har ikke begynt å tenke på neste år enda, men holder for tiden på å bygge meg opp en skikkelig bunke med bøker som skal leses i juleferien – og der er det mye å glede seg til 🙂

 4. Hun der Kroneberg er jeg litt nysgjerrig på etter at du har nevnt henne flere ganger. Jeg har akkurat lest ferdig Gone Girl og det var et langt gjesp. Nå har jeg akkurat begynt på Katherine Webb sin nye. Den heter….eh…husker ikke. The misforgotten? Nei, noe sånt. Husker ikke. :o)

 5. Skal se om jeg får lese Kroneberg innen desember er omme etter dine anbefalinger. Jeg har den ihvertfall liggende. Nå er jeg veldig lysten på YA-litteratur som har lagt en stund og noe kjøpt inn på min helt nye Kindle, selv om jeg burde prioritere norske bøker. Det ser ut som det skal bli vanskelig å nå det allerede nedjusterte målet om 45 bøker i år, men det er håp. Hadde jeg tatt med barnebøker så:-) Til neste år skal jeg ikke ha så mange mål tror jeg siden jeg skal ha baby nr. 2 i mars, men har ihvertfall lyst å lese de nominerte til bokbloggerprisen. I tillegg synes jeg både Uprisen og Printz-prisen er interessant og da blir det vel mer enn nok. Tenker at jeg aller helst bør la meg selv få lov til å lese etter innfallsmetoden, men så er det alltid så gøy med disse målene og lesesirklene at jeg ikke kan motstå;-)

  • Gratulerer med snart nummer to! Håper formen er god. Det høres lurt ut å ikke ha noe særlig med mål, og heller lese det du har lyst til der og da. Det blir sikkert mer enn nok annet å holde på med ;-). Men det er kjempefint at du blir med på å lese de nominerte til bokbloggprisen.

   Jeg håper du får mulighet til å lese Kroneberg. Hun skriver så utrolig godt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s